Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
VIRUS254
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

mam takie 3 krzaczki co im dolega
Obrazek
radeksr2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2017, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
W tym roku zacząłem swój pierwszy warzywniak, i już pojawiły się pierwsze problemy.
Pomidory zaczynają zwijać liście do góry, i usychają. Korzenie są nie naruszone, nic ich nie podgryzło. Robactwa też nie widać. Zauważylem że łodyga kilka cm od ziemi tak jakby sie przebarwia i usycha. Po przełamaniu jej widać takie czarne "coś" nie jest to żadna larwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Wygląda to jak zgnilizna twardzikowa.
Ewa
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

kaLo pisze:
solaris37 pisze: Azofoskę ma rozpuścić w wodzie czy podsypać krzaki? Jeśli rozpuścić to w jakim stężeniu? Gips rozsypać wokół krzaka - ile na krzak? Gips mam rozsypać tylko wokół chorych krzaków czy wszystkie pod folią, razem z tymi zdrowymi?
Jeżeli masz Azofoskę pylistą to możesz ją rozpuścić w wodzie (może być trochę osadu) 1 łyżka na konewkę 10 l i polać tym 1 m2. Jeżeli masz granulowaną, to taka sama ilość na metr , wymieszać z ziemią i podlać. Gips w ilości 1 kg/ 10m2 posypać i zagrabić. Nie sypać na liście. Podlewać po całości a nie tylko pod krzak, bo to ogranicza rozrost korzeni.
Jeżeli na powierzchni ziemi widać wzniesienia, jakby tuneliki, to jest prawdopodobne, że masz turkucie i to one podgryzają korzenie. Znajomy stracił w ten sposób już kilkanaście sałat, porów i pomidorów. Kwiatów nawet nie liczył.
Zrobiłem jak napisałeś. Folia ma 13,5 m2 a jedna łyżka to ok. 16 g nawozu wiec wyszło 13,5 x 16 g=216 g nawozu. Tyle więc rozsypałem Azofoski po całej folii, natomiast gipsu rozsypałem 1 kg. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłem. Jeśli coś nie tak proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nie ma co poprawiać , teraz trzeba czekać na efekty. Bez analizy zasobności to był strzał w ciemno. Pomyśl jednak o wysłaniu próbki do zbadania. Jeżeli ściągasz folię na zimę, to b.wczesną wiosną a jeżeli nie , to może być na jesieni.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dziś zastosowałam na swoje parę pomidorków gruntowych pierwszy oprysk REVUSem. Choć ZZ w moim powiecie nie ogłoszono ale wiem że , jest już w sąsiedztwie ok 40 km ode mnie. Mam takie pytanie; choć pisze że, oprysk na pomidory gruntowe to czy można zapobiegawczo użyć też pod folią?. Jeszcze nie były niczym pryskane.
Izzy
50p
50p
Od: 20 kwie 2017, o 07:24

Post »

Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Też przed chwilą skończyłam oprysk Revusem. Przy okazji znalazłam pierwszego zaatakowanego ZZ pomidora. Nie ma więc żartów. Kiepska pogoda w tym roku. ;:222
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolek B.często w ulotkach załączanych do wielu ŚOR jest podawane stężenie preparatu w gruncie , natomiast nie ma podanych stężeń pod osłonami. Wynika to zapewne z tego, że zwykle w temperaturach powyżej 25 st działanie związków chemicznych ulega osłabieniu lub preparat może wywołać uszkodzenia. Temperatury stosowania są różne dla różnych grup ŚOR.
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 41705.html
Kasiu zrobiłaś fotkę?
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Zrobiłam. ;:108 Pomidor z późniejszego siewu, więc jeszcze malutki. Rósł w nieciekawym miejscu w dużym zagęszczeniu i trochę zarośnięty przez rukolę (z braku miejsca na pomidorowych grządkach). Narażony więc na wilgoć...jak widać posłużył jako wskażnik zagrożenia. :wink: Tak sobie teraz myślę ... może to jednak nie ZZ? Może Szara? Ale chyba by tak szybko nie wykończyła całego krzaczka?

Zaatakowany stożek wzrostu, górne liście i część górnej łodygi. W dolnej części łodygi brązowe plamy. ZZ łodygowa? ;:218
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam wątpliwości, że to ZZ z uwagi na całkowicie czyste pozostałe liście.Takie objawy mogą też dać ostre niedobory niektórych składników, np. niedobór wapnia czy boru. http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=katalog&t=niedobory
Włóż kawałek do słoiczka i wyhoduj coś szarego, może to rzeczywiście pleśń.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

kaLo, dziękuję za link. Trochę pogrzebałam w necie na ten temat.
Zaryzykowałam i opryskałam 3 pomidory Revusem pod folią :wink: Teraz jest po burzy i poszłam zobaczyć na stan. Jak na razie 1 b/z, drugi gdzie nie gdzie ma przebłysk na liściu (jak po przejściu ślimaka). Jedynie na wątłej Opałce wystąpiła piękna gutacja.Obecnie temp pod dachem 23*C. Ciekawe jak jutro przedstawią się te spryskane pomidory.
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

kaLo pisze:Nie ma co poprawiać , teraz trzeba czekać na efekty. Bez analizy zasobności to był strzał w ciemno. Pomyśl jednak o wysłaniu próbki do zbadania. Jeżeli ściągasz folię na zimę, to b.wczesną wiosną a jeżeli nie , to może być na jesieni.
Oby strzał celny :D Nie ściągam folii na zimę więc zrobię analizę jesienią. Też jestem ciekaw co jest nie tak z tą ziemią. Ponoć też w Sandomierzu robią takie analizy. Miałbym bliżej.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można wysłać, czasami lepiej się to opłaca niż dowóz.
Pod warunkiem, że ma się rzetelnego kuriera a o to trudno bo albo przesyłka mu z sortera spadnie i się zniszczy albo zaginie albo idzie jak żółw tydzień, a ziemia w zamkniętym pojemniku musi być świeżo pobrana.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”