Moje zielone zakręcenie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje zielone zakręcenie cz.II

Post »

Julciu dawno nie pokazywałaś swoich słodkich chłopaczków, a te kwiatuszki najszybciej rosną. Roślinki to wiadomo zadbane i wypieszczone przez ogrodniczkę ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko te kwiatuszki z balonami dają popalić :;230 na szczęście mimo ze są jak żywe srebra dają się okiełznać i fajnie się dogadują mimo ze z dwóch domów bo jeden od syna a mniejszy od córki.
Iwonko tak są wieloletnie i nawet mam siewki na zbyciu zdoniczkowane po pieleniu, więc jakby co to wiesz ;:196
Obrazek
Marysiu ano rosną jak na drożdżach za to na malutką jeszcze czekamy i jakoś jej się nie spieszy, dobrze jej u mamy w brzuszku ;:223
Zerknij jak cudnie wygląda piwonia od Ciebie, ma jeden kwiat ,a nie spodziewałam się że zakwitnie :tan
Obrazek
Zresztą nie spodziewałam się ze zakwitną piwonie od sąsiada a kwitną co prawda tylko białe bo miał rózne.
Obrazek
Za to moje mają mniej kwiatów niż w ubiegłym roku
Obrazek
pokażę Ci jak rozkwitła w tym roku róża którą Tobie wysyłałam

Obrazek

Obrazek
i jeszcze kilka z dzisiejszego dnia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I takie dwa co im się coś pomyliło, wyszły z ziemi w grudniu i takie szczypiory przetrwały wiosnę, czekałam by usunąć jak zżółkną a one ;:oj
Obrazek

Obrazek
oraz kosmos czekoladowy chyba wreszcie doczekam kwiatka
Obrazek
miłego wieczoru :wit
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julciu , może i się do ciebie uśmiechnę bo strasznie mi się podoba ;:168 . Piwonie pięknie ci rosną,u mnie w tym roku mniej kwiatów ,chyba pogoda im dopiekła.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu kwiatki czują się u Ciebie dobrze to się odwdzięczają! Róża mam nadzieję poczeka na mój powrót, bo już rok temu mnie zachwyciła. M potrafił wymienić kwitnące maki bylinowe i łubiny a reszty nie umiał nazwać ;:306 ... jeszcze trochę i sama zobaczę. Julciu wnusia wyjdzie jak przyjdzie czas, ale będziesz ją stroić :uszy. Miłego weekendu ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio, moje piwonie z roku na rok miały coraz więcej kwiatów, a w tym roku bida z nędzą. ;:145
Największa - moja ulubienica ma tylko jednego pąka. ;:222
W ogóle to u Ciebie wszystko wcześniej zakwita, choćby róże. ;:333
Moje mocno się ociągają. Nawet te, które w dobrej kondycji przeżyły i zimę, i wiosenne zawirowania pogodowe. ;:223
Naparstnice też u mnie jeszcze w pąkach, choć zaczynają im te pąki powolutku pękać. ;:108
Iryski holenderskie i u mnie powoli budzą się do życia, ale jeszcze nie kwitną, ;:131 więc popatrzę sobie na Twoje ślicznotki. ;:303
Kosmos czekoladowy... nigdy nie udało mi się go wyhodować. Tobie ładnie rośnie, wobec tego razem z Tobą będę czekała na jego kwiatki. ;:63 Może i nasionek się doczekamy....

Wspaniałego weekendu Ci życzę i zdrówka. ;:196 Także radości w kontaktach z wnusiami i rychłego spotkania z oczekiwaną wnusią. ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko do kosmosu czekoladowego to moje kolejne podejście i pierwsze gdy chyba zobaczę kwiat, nasionka oczywiście zbiorę ;:196
Naprawdę też czekasz na iryski holenderskie myślałam ze kwitną wczesną wiosną ;:oj
Marysiu czekam z niecierpliwością zarówno na wnusię jak i na zdjęcia z Twojego ogrodu :lol:
Iwonko mam krzewy piwonii które kwitną mimo iż myślałam że nie zakwitną, ale mam też takie które miały zawsze sporo kwiatów a w tym roku niema lub są nieliczne .Bo mam kilkanaście krzewów więc mam szansę porównać.
Moje roślinki odwdzięczają się kwiatami za podlewanie i codziennie rozkwita coś nowego
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julciu ,na ostatnim zdjęciu widać ,że ziemię mam na nowej działce podobną. Słyszałam ,że trzeba ją więcej podlewać,ale przynajmniej niezbryla się i nie twardnieje nawierzchu na kamień.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, moje holenderskie jeszcze w większości w fazie szczypiorków, tylko trzy czy cztery ( nie pamiętam) mają pąki.
Jakieś niewyrywne w tym roku. ;:223
Ładnie kwitną Twoje goździki. ;:333 A te czerwone kwiatuszki to....?
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Julcia cudnie ci wszystko kwitnie,kolorowo,ale najpiękniejsze to są te dwa kwiatuszki z balonikami ;:196
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julciu, jakie stosujesz poplony na działce, mamy podobną ziemię i nie wiem co będzie lepsze .
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień minął bardzo szybko, ale też działo się wiele.Cały tydzień nocował u mnie starszy wnuk bo rodzice na nocnej zmianie ,a od połowy tygodnia matkowałam drugiemu :lol: ale mam nowiutką wnuczkę ;:7
Obrazek
Dopiero dziś po południe było moje i oczywiście pomaszerowałam na działkę.
Niestety, przegapiłam kwitnienie piwonii ;:174 dziś już płatki się osypały po nocnym deszczu za to cudownie kwitną róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Iwonko mam nadzieję ,ze jednak nie masz takiej ziemi jak moja bo moja to szósta klasa, w zasadzie sam piach nawet gorzej bo wyrobisko po żwirowni. Ziemia naprawdę kiepściutka ;:222
przez lata nawożenia nareszcie dostrzegam ździebko próchnicy mimo to na głębokości ok 50-60 cm już żółciutki piasek.
ziemia faktycznie się nie zbryla,ale też nie zatrzymuje wody, wszystka organiczna materia rozkłada się bardzo szybko. ;:223
Po wiosennym nawiezieniu obornikiem już jesienią nic nie znajduję podczas przekopywania.
Niestety to poniekąd również moja wina bo podlewam mocno a to przyspiesza rozkład ale bez podlewania mam plażę ;:124
Jak już pisałam podstawa to obornik( trudny do dostania ) ponadto robię kompost (mam dwie olbrzymie hałdy) podlewam jeszcze roślinnymi gnojówkami (głownie z pokrzyw) na poplon sieję najczęściej gorczycę ale również łubin lub mieszankę nasion na poplony a w niej jest żyto, którego nie lubię bo ciężko przekopać.
Mam jednak nadzieję , ze nie masz aż takiego piachu ;:196
Krysiu Twoje kwiatuszki równie urocze jak te moje z balonikami :tan
Lucynko te czerwone kwiatuszki to odmiana kuklika ;:168
przegapiłam niektóre kwiaty bo ciepła pogoda , do tego deszcz i rośliny nadganiające zimny maj ;:145
trudno , na szczęście mamy czerwiec więc kwitnień sporo ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Julcia cudny ten twój maleńki kwiatuszek i jakie piękne ma imię ;:167 Z ziemią jak by nie była to i tak nam nie dogodzi ;:306
U nas jest dobra czarna ale mało przepuszczalna i po każdej większej ulewie mamy pozalewane,niby szybko schodzi ale robi przy tym wiele strat.Piwonie moje w tym roku zostały przez wiatr i ulewę wklepane w ziemię i też się nimi nie nacieszyłam ;:145
Niby blisko mieszkamy ale moje lilie i liliowce są w pączkach,dopiero róże dają koncert.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Julciu gratuluję! ;:215 Słodkie maleństwo! ;:167

Ślicznie u Ciebie różyczki kwitną :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Julciu, gratulacje ;:167 . Teraz będzie jeszcze mniej czasu na działkę ,ale za to słodziaczek wszystko wynagrodzi. ;:215
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Julcia gratulacje z okazji narodzin wnusi ;:215 ,to są nasze najładniejsze kwiatuszki,ja mam jedną wnusie ale drugie w drodze :tan .Działeczka cudnie kolorowa ;:333,ja też w tym roku mniej czasu mam na działke przez co mam duże zaległości.Wnusia niech się zdrowo chowa .Pozdrawiam serdecznie :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”