Norbert, Lucy - dziękuję Mam ja w donicy w ziemi do rododendronów wymieszanej z torfem i stoi w miejscu gdzie pół dnia jest słonko, a pół cień. Może być? A co zrobić, aby zakwitła i miała te piękne czerwone kuleczki? Podglądnełam je w necie. Czy kwitnie co roku? i czy moze przezimowac normalnie w domu na parapecie?
Witam
Od kilku lat nie mogę znaleźć nazwy gatunkowej tej rośliny (w sklepie gdzie ją kupiłem, jakieś 15 lat temu, tez nie wiedzą). Nie mogę jej rozmnożyć - ukorzeniacze nic nie dają. Liście są dłoniasto złożone, piękny caudex korzeniowy. Pomóżcie proszę
Dzięki za podpowiedź. Cussonię brałem pod uwagę, ale ma ona liście o blaszce pojedynczej, bardzo mocno wrębnej... poza tym u cussonii części blaszki liściowej (listki) są dość szerokie i nierówne na brzegach, a u mojej rośliny są równowąskie o równych brzegach. Te części blaszki często wyrastają z ogonka liściowego jedna pod drugą - szczerze mówiąc nigdy nie widziałem liści o tak rosnących częściach (listkach) blaszki dłoniasto złożonej. Może ktoś będzie miał inny pomysł????
mocno zdrewniała na dole, z grubą warstwą korkowicy, na górze łodyga jest zielona.
---31 maja 2017, o 23:56---
poza tym Adenia ma caudex łodygowy (albo hypokotylowy), a nie korzeniowy. a tu sa wyraźnie korzenie. za każdym razem gdy ją przesadzałem wsadzałem ją płycej i dlatego te grube korzenie są widoczne nad ziemią. u Adenii caudex samoistnie wyrasta nad ziemią (stąd przypuszczam, że jest łodygowy lub hypokotylowy).
Czy ktoś morze mi powiedzieć,jak mam się opiekować tym kwiatem.Podobno jest to dracena smocza,ja go mam dwa lata i cały czas schną mu końcówki, nie wiem dlaczego tak się dzieje. Z góry dziękuje