Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
No ok,ale wcześniej wybudzasz, to i wcześniej zaczynają rosnąć. Jest ryzyko wyciągania, zanim słońce na dobre zaświeci.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku, nie jest łatwo, jak się ma balkon o wymiarach 70x150.
Lucy, nie, wybudzanie zaczynam późno, w drugim - trzecim tygodniu kwietnia. Pierwsze podlanie jest lekkie i jeśli większość roślin się napiła i obudziła (co oczywiście łatwo poznać po nowych cierniach), a pogoda na to pozwoli, to po ok. dwóch tygodniach wynoszę rośliny. Jeśli, jak w tym roku, na przełomie kwietnia i maja wciąż jest mokro i b. zimno, znów lekko podlewam, po czym po paru dniach wynoszę na balkon (bez względu na aurę, zresztą o tej porze nawet jak słońca nie ma za wiele, to jest już wystarczająco ciepło, a zimni ogrodnicy na 4 piętrze już nie tak straszni).
Takie dziwnodzikie maje jak tegoroczny są raczej rzadkie, lżejsze zazwyczaj słońce majowe nie wyrządza tak zimowanym roślinom większych szkód, a i one same nie mają jeszcze tuż po wybudzeniu tak wielkich przyrostów, któreby skutkowały wyciąganiem się roślin. Sezon na balkonie kończę w połowie października, a jeśli pogoda jest wyjątkowo dobra - końcem października.
Minus jest jeden, mianowicie sezon dla balkonowców trwa miesiąc, może dwa miesiące krócej niż dla tunelowców i szklarniowców. Za to zalet takiej uprawy więcej.
Lucy, nie, wybudzanie zaczynam późno, w drugim - trzecim tygodniu kwietnia. Pierwsze podlanie jest lekkie i jeśli większość roślin się napiła i obudziła (co oczywiście łatwo poznać po nowych cierniach), a pogoda na to pozwoli, to po ok. dwóch tygodniach wynoszę rośliny. Jeśli, jak w tym roku, na przełomie kwietnia i maja wciąż jest mokro i b. zimno, znów lekko podlewam, po czym po paru dniach wynoszę na balkon (bez względu na aurę, zresztą o tej porze nawet jak słońca nie ma za wiele, to jest już wystarczająco ciepło, a zimni ogrodnicy na 4 piętrze już nie tak straszni).
Takie dziwnodzikie maje jak tegoroczny są raczej rzadkie, lżejsze zazwyczaj słońce majowe nie wyrządza tak zimowanym roślinom większych szkód, a i one same nie mają jeszcze tuż po wybudzeniu tak wielkich przyrostów, któreby skutkowały wyciąganiem się roślin. Sezon na balkonie kończę w połowie października, a jeśli pogoda jest wyjątkowo dobra - końcem października.
Minus jest jeden, mianowicie sezon dla balkonowców trwa miesiąc, może dwa miesiące krócej niż dla tunelowców i szklarniowców. Za to zalet takiej uprawy więcej.
- onectica
Tunelowców i szklarniowców "dogrzanych" trzeba by dorzucić. Ja mam na poziomie "0" i bez dogrzewania. To w sumie gorzej, niż balkonowiectom_ek pisze:Minus jest jeden, mianowicie sezon dla balkonowców trwa miesiąc, może dwa miesiące krócej niż dla tunelowców i szklarniowców.

Nie dość, że temperatura, to jeszcze ślimory

- tom_ek
No i jeszcze jedno, u foliowych więcej kwiatków i szybsze przyrosty.
Owoc S. mirabilis puchnie, nowe ciernie przyrastają:

Owoc S. mirabilis puchnie, nowe ciernie przyrastają:

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Cześć. Ładna, barwna kolekcja i ciekawa balkonowa konstrukcja
Podoba się 

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- tom_ek
Dzięki Krzyśku.
Trzecie kwitnienie S. mirabilis:

Na pełnym słońcu tak się ładnie wybarwia Noto. buiningii:

Po dwóch miesiącach ukorzenił się T. graminispinus. Dochodzę do wniosku, że ukorzeniane zrazy zazwyczaj wypuszczają korzenie z pędu, a nie wiązki przewodzącej, inaczej niż ukorzeniane odrosty.

Przystrzyżone jakieś 2 miesiące temu Epithelanta i Copiapoa puściły odrosty, pierwsza 5, druga 2:

W ubiegłym jeszcze roku dwa odrosty na na głowie wypuściła P. maasii:

Pewną część kaktusów trzymam na dużym balkonie u teściowej, łażą po nim i po roślinach czerwone, podłużne robaczki: długość 1-1,5 mm, kolor jak przędziorka (zdjęcia go dobrze nie oddają), czerwień wpadająca w pomarańcz, ale poza tym znacznie większy, łatwy do dostrzeżenia gołym okiem, a do tego zwinne toto i ruchliwe, że niełatwo było złapać zdjęciem. Szkodliwe?

Na tym balkonie mam m.in. niektóre Mammillarie

Trzecie kwitnienie S. mirabilis:

Na pełnym słońcu tak się ładnie wybarwia Noto. buiningii:

Po dwóch miesiącach ukorzenił się T. graminispinus. Dochodzę do wniosku, że ukorzeniane zrazy zazwyczaj wypuszczają korzenie z pędu, a nie wiązki przewodzącej, inaczej niż ukorzeniane odrosty.

Przystrzyżone jakieś 2 miesiące temu Epithelanta i Copiapoa puściły odrosty, pierwsza 5, druga 2:

W ubiegłym jeszcze roku dwa odrosty na na głowie wypuściła P. maasii:

Pewną część kaktusów trzymam na dużym balkonie u teściowej, łażą po nim i po roślinach czerwone, podłużne robaczki: długość 1-1,5 mm, kolor jak przędziorka (zdjęcia go dobrze nie oddają), czerwień wpadająca w pomarańcz, ale poza tym znacznie większy, łatwy do dostrzeżenia gołym okiem, a do tego zwinne toto i ruchliwe, że niełatwo było złapać zdjęciem. Szkodliwe?

Na tym balkonie mam m.in. niektóre Mammillarie

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdaje się, że takie czerwone pajączki biegają czasami po suchych nagrzanych murach, nawet bez roślin. Więc chyba szkodliwe nie są
Ciekawy sposób z tym strzyżeniem na rozmnażanie 

Ten czerwony pajączek to prawdopodobnie lądzień czerwonatka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=95475 .
U Ciebie trzecie kwitnienie S.mirabilis, a u mnie pąki, chyba jakieś niezdecydowane, bo są i są(ale żyją, sprawdzałam).
U Ciebie trzecie kwitnienie S.mirabilis, a u mnie pąki, chyba jakieś niezdecydowane, bo są i są(ale żyją, sprawdzałam).
- tom_ek
Dzięki Basiu, dzięki Jacku. Tak, one po tym balkonie biegają od lat, nawet gdy nie było na nim jeszcze roślin.
U mnie od dłuższego czasu pogoda dobra, więc pewnie dlatego mirabilis taki chętny do kwitnienia.
Sposób na rozmnażanie rzeczywiście ciekawy i przydatny. Ja ściąłem głowy dwóm roślinom o nienaturalnym, wydłużonym maczugowato pędzie. Górne części się ukorzenia i zyskują na wyglądzie, dolne wypuszczają odrosty, które zazwyczaj uciernienie mają ciekawsze niż roślina mateczna, jak np. mój pospolity Echinopsis sp. (pokazywany na trzeciej stronie, ostatnie zdjęcie).
Pewne rzeczy można też przyspieszyć. Dostałem jakby w spadku jakiegoś kolumnowca, któremu jednak zasychała i zamierała kilkucentymetrowa część szczytowa pędu. Po ciachnięciu roślina dość szybko wypuściła dwa odrosty, a w tym roku, tydzień temu kolejny. Tak wygląda po roku

U mnie od dłuższego czasu pogoda dobra, więc pewnie dlatego mirabilis taki chętny do kwitnienia.
Sposób na rozmnażanie rzeczywiście ciekawy i przydatny. Ja ściąłem głowy dwóm roślinom o nienaturalnym, wydłużonym maczugowato pędzie. Górne części się ukorzenia i zyskują na wyglądzie, dolne wypuszczają odrosty, które zazwyczaj uciernienie mają ciekawsze niż roślina mateczna, jak np. mój pospolity Echinopsis sp. (pokazywany na trzeciej stronie, ostatnie zdjęcie).
Pewne rzeczy można też przyspieszyć. Dostałem jakby w spadku jakiegoś kolumnowca, któremu jednak zasychała i zamierała kilkucentymetrowa część szczytowa pędu. Po ciachnięciu roślina dość szybko wypuściła dwa odrosty, a w tym roku, tydzień temu kolejny. Tak wygląda po roku

- tom_ek
Kilka zdjęć z wczoraj:

Szykuje się drugie kwitnienie strombo

Ale na wiosnę moje oko najbardziej cieszą nowe, młode ciernie

Szykuje się drugie kwitnienie strombo

Ale na wiosnę moje oko najbardziej cieszą nowe, młode ciernie

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dużo młodych, pięknych cierni i przyrostów. Czyli jest dobrze - a będzie jeszcze lepiej. 

- onectica
Widzę, że i maciupeńka lofoforka jest
Ładne rośliny, ładne fotki
Mojego strombo nie udało mi się dopaść w pełnym rozkładzie, że tak powiem. Ale może weźmie przykład z Twojego i się jeszcze rozkręci

Ładne rośliny, ładne fotki

Mojego strombo nie udało mi się dopaść w pełnym rozkładzie, że tak powiem. Ale może weźmie przykład z Twojego i się jeszcze rozkręci

- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
Tyle pięknych roślin Każda godna podziwiania Cieniuchny wyjątkowe

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- tom_ek
Dzięki za wpisy. Lucy - Strombo nawet i taki "wpół rozkładu" potrafi cieszyć oko. Lofofora jedna z trzech; jak rozumiem, mam nie lizać i nie żuć
a będzie dobrze 
Jeszcze kilka młodych cierni:

I coś z najnowszych nabytków:

Jeszcze kilka młodych cierni:

I coś z najnowszych nabytków:

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że nowe nabytki przesadzone do dość dużych doniczek ? I co to jest tam z tyłu takie zielone ?