Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Lucynko...cieszę się że w większości uporałaś się z chwastami a przy okazji na działeczce pobyłaś i o kłopotach choć na chwilę zapomniałaś. Pięknie kwitną twoje różyczki, orliki także..tych u mnie w tym roku wyjątkowo dużo. Pomidorki zapowiadają się ;:333 , będą obfite plony. ;:128
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, motylek śliczny! A na tym pierwszym, ten kwiatuszek żółto - bordowy, to kroplik?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko , śliczny ten biały irysek . Dobrze,że u ciebie popadało ,przynajmniej łatwiej powyrywać chwasty i ogarnąć rabatki. A pomidorki ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko ależ ty masz tych różności ;:oj niektóre to pierwszy raz u ciebie na fotkach widzę np. ... szkarłatka amerykańska, dzwonek skupiony 'Genti Twisterbell', acena drobnolistna Kupferteppich... wspaniale, że je pokazujesz to człek sie nieco podszkoli :oops: Niech im i tobie pogoda służy ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
Kwiecie różnego mnóstwo. ;:63
Piękne orliki,naparstnice,.
A ta różowa piwonijka cudna.
Kiedyś nie docenialam ich.
Kompozycje piękne. Takie subtelne.
Ogród aż kipi kolorami. To i ja bardzo lubię.
Tylko i mnie sucho :roll:
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko kochana, za takie buziaki należy się nagroda, otóż jako premia pełna nazwa niebieskiej piękności ;
jest to jak już sygnalizowałam ... przetacznik pagórkowaty Koeningsblau. Tylko nie połam sobie języka. ;:306 Ewentualnie Royal Blue.
Piękny kroplik ale pomidory rewelacyjnie duże. ;:215 Nadal nie mam deszczu, nawet taniec z wężem nie pomaga a deszczówka na ukończeniu. ;:224
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko cały czas mnie nurtuje Twój niebieski kwiatek, czy to nie jakiś dzwonek jest jednak?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Przypomniałaś mi Lucynko o szkarłatce..Mój okazały egz. przepadł po zimie ale zostało w innych rejonach dziecię niewielkie ale kwitnące...
Z dyptamem miałam kiedyś przygodę ;:oj ..wizytą na pogotowiu się zakończyła..ale teraz zmądrzałam i zachowuję się wobec niego poprawnie i nie wadzi mi...Po prostu nie wchodzimy sobie w drogę...Nie biorę go na ręce po prostu.. :) Ubieram koszulę z długim rękawem jak mam zamiar latem koło niego pracować...Posadziłam w miejscu,gdzie nikt nie chodzi , dzieci małych nie ma.. wszystko gra! W sumie to go lubię i mam 3 egz...

Muszę obejrzeć mężowe pomidory w tunelu...rosną ładnie ale czy mają owoce? Nie wiem... :oops:

dobrej, spokojnej nocy! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Fajnie, że doprowadziłaś działkę do ładu ;:333 . Ja na razie czekam na jakiś deszcz a sucho unie jak pieprz ;:222 . Chwasty nie myślą wcale na mnie czekać ;:306 . No nic, prędzej czy później trzeba będzie zabrać się za towarzystwo ;:124 . U Ciebie już pomidory ;:oj , moje to dopiero jakieś kwiatuszki pokazują i w dodatku to te małe, koktajlowe :lol: . Mam już za to troszkę truskawek ;:173 . Pięknie kwitną Ci rośliny, z dnia na dzień pojawia się coś nowego i to jest w tym wszystkim piękne ;:138 . Pięknie porosły Ci naparstnice ;:333 . U mnie nie chcą się wysiewać ale może kiedyś w końcu się zdecydują ;:224 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witam Miłych Gości!
Pogoda i wszystkie inne okoliczności pozwoliły mi dzisiaj dokończyć porządkowanie rabat i ścieżek.
Na jutro wieszczą deszcz, więc zajmę się porządkowaniem tych miejsc, które znajdują się pod dachem bądź zadaszeniem.
A niedziela będzie dla nas! Planujemy wielkie grillowanie!

Na dróżce tuż za furteczką czekał na mnie taki oto gość. Tam się zasiał i tam sobie kwitnie. Dróżka jeszcze przed doprowadzeniem do porządku, proszę zamknąć oczy na chwasty między płytkami.
Obrazek

Obrazek

Kasiu [100780] - wiesz, działka to nie ogród. Maleńka, a dodatkowo ok. 1/4 zajmują mężowskie zabudowania związane z hodowlą gołębi, a wcześniej również królików. Oczywiście domek nieduży, ale obok niego jeszcze zielona ażurowa altana. Taki areał można spokojnie w jeden dzień oblecieć z pazurkami, ale cały dzień jest do tego potrzebny. ;:108
Pani ryneczkowa długo uprawiała pomidory, bo długo było zimno, toteż sprzedawała kwitnące. A skoro tak, to i owoce się szybciutko zawiązały.
Papryka też już ma owoce.

Obrazek Paprykę siałam sama.

Aguniu [witch] - nie, nigdy nie miałam problemu z mszycą na wiciokrzewach, a mam ich dwa w różnych miejscach od kilku już lat. ;:303
Już kiedyś ktoś mnie o to samo pytał, specjalnie więc przyglądałam się moim wiciokrzewom, zawsze były czyste.

Moje sałaty. Grecką ślimory mi zeżarły.
Obrazek

Kasiu [vimen] - szkarłatka dwuletnia, a w ogóle to rosną dwie obok siebie.
Ten kroplik zasiał się sam. ;:303 W tym roku nie siałam tych kwiatków. W ubiegłym roku siałam wprost do gruntu.

Ogóraski rosną.
Obrazek

Seba - powiem tak: mam dwie odmiany pomidorów:
-1. podłużne na przecier,
-2. okrągłe na sałatki
i cecha wspólna - czerwioniutkie. ;:306 ;:306
Fiolety też lubię, ale tak po prawdzie to rajcują mnie wszystkie barwy, które ożywiają rabaty, szczególnie w pochmurne dni.

Jeszcze fasolka w brudnej sukience po ostatniej ulewie.
Obrazek

Zuziu111 - dzisiaj rozprawiłam się z chwastami ostatecznie. Ciekawa jestem, na jak długo....
Orliki w tym roku szaleją, ale nich tam. Wkrótce przekwitną, a różyczki dopiero zaczynają. ;:63

ObrazekPnąca NN.

Basiu [apus] - tak ten kwiatek to kroplik, który sam się zasiał.
Motylki dopiero po jednym kwiatuszku pokazały, ale już mi się podobają. ;:333

Obrazek Też pnąca, jeszcze w fazie takich pąków.

Iwciu - bardzo lubię irysy syberyjskie, bo są bezproblemowe, a ładne.
Chwasty dobrze się plewiło, nawet między płytkami. ;:108

Dzisiaj zakwitł holenderski.
Obrazek

Ewuniu [ewarost] - szkarłatka to stara roślina, a dzwonek 'Genti Twisterbell' to jakaś nowość, mój tegoroczny nabytek. Ciekawa roślinka. Zaś acena kupiona kiedyś w ogrodniczym pod nazwą 'bylina naskalna' zyskała imię dzięki Stasi, która jest chodzącą encyklopedią roślin. ;:215
Pogody Tobie również życzę takiej, o jakiej marzysz. ;:196

Obrazek

Aniu [anabuko] - piwonie krótko kwitną, ale zachwycają nie tylko urodą, ale też powalającym zapachem, za który szczególnie je cenię. ;:333
Skoro pragniesz deszczu, to życzę Ci obfitej wody z nieba. ;:167

Obrazek

Stasiu - rzeczywiście język połamać sobie można, ale to mały pikuś w porównaniu z tym, jaką Ty wiedzę prezentujesz! ;:433
Kroplik samosiew i widzę że jest bardziej dorodny niż był jego ubiegłoroczny poprzednik.
Na pomidorki już sobie zęby ostrzę, ;:131 ale jeszcze trzeba poczekać.
Skoro zmęczyła Cię bieganina z polewaczką, a i woda w beczce na ukończeniu, to zaklinam deszcz, niech Ci spadnie na głowę i na roślinki. ;:167 ;:196

ObrazekOrlik.

Iwonko [Iwona i P.] - Stasia już go rozpoznała i nawet nazwała po imieniu. To jest przetacznik pagórkowaty... dalej to już można sobie język połamać. ;:306

Obrazek Wielosił błękitny.

Maryniu - moje wszystkie cztery szkarłatki przezimowały, a miałam nadzieję, że choć połowa zmarznie. Wyrzucić żal.
Do dyptamu mam żal i już go nie polubię. A moje pomidory rosną w gruncie, tunel w tym roku wyłączony z używalności, ale to dłuższa historia.
Niech i Tobie spokojnie minie nocka. ;:196

Obrazek Wszystkie moje bodziszki. A! mam jeszcze łąkowy, ale coś nie chce zakwitnąć.

Ewelinko - brawo ja! Działeczka czyściutka aż do następnego plewienia.
Nie przejmuj się chwastami, masz teraz ważniejsze sprawy na głowie. Ja też miałam zarośniętą działkę , też myślałam, że już nie dam rady doprowadzić jej do ładu i składu, a wszystko poszło gładko. Życzę Ci deszczu, a bez problemu rozprawisz się z nieproszonymi gośćmi na rabatach. ;:167
Ewelinko, zbiorę dla Ciebie nasiona naparstnic, może zechcą się zadomowić.

Obrazek

Dobrej, spokojnej nocy, Kochani.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Sobota minęła pracowicie, :pogon ale za to niedziela będzie wyłącznie relaksowa. :tan
Tym bardziej, że wśród coraz to nowych kwitnień.
Dzisiaj na rabatach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej, spokojnej nocy i wspaniałej niedzieli Wszystkim! ;:cm ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko świetnie, że Twoje rośliny dostały wody, a ulewy nie wyrządziły szkód. Jednak piwonia z wieloma kwiatami cieszy bardziej. :D Orlików tak różnorodnych nie widziałam w jednym ogrodzie. ;:oj Jarzmianka cudnie obsypana kwiatami, ;:oj moja za domem słabo kwitnie. Warzywa dorodne, a pomidory kupiłaś już chyba spore, skoro takie owoce mają. ;:215 Spokojnej niedzieli. ;:196
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko śliczne kolory u Ciebie,wszystko prezentuje się pokazowo,cieszę się,że wszystko układa się tak ,że mozesz bywać na działce.Ja zaliczyłam upadek na rowerze i moje wizyty na działce ograniczyły się do minimum,najbardziej ucierpiał nos wobec czego wyglądałam jak panda ;:306 ,teraz już się z tego śmieje ale wcześniej nie było mi do śmiechu ;:185 .U nas deszcz nawiedza nas dość regularnie i nie muszę podlewać,czego i Tobie życzę z całego ;:167 .Pozdrawiam serdecznie :wit
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Taki dziwny to dzwonek skupiony? :oops: takiego jeszcze nie widziałam.
Fajne kwiatki pokazujesz,maczek uroczy. Niektóre kwiatki wolą same sobie znależć miejsce i wtedy są najładniejsze.
Jarzmianka też pięknie Ci kwitnie.

Życzę miłego dnia.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, widzę że wiciokrzew gotowy do kwitnienia, oj będzie pachniało! ;:215
Pozdrawiam, Basia.