Borówka amerykańska - 9 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 9 cz.

Post »

Jeszcze o podlewaniu siarczanem amonu.
Oto co pisze dr Kazimierz Pliszka w książce Borówka wysoka czyli amerykańska wydanie 2002

Obrazek
pozdrawiam
Kazik
ploplus
50p
50p
Od: 30 wrz 2016, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Mam pytanie trochę innego typu, ale dotyczące podlewania borówek: czy znacie jakiś płyn o względnie stałym pH, który można kupić np. w sklepie spożywczym?
Pytam, gdyż kupiłem sobie pH Metr do cieczy, ale mam wrażenie, że się już rozkalibrował, bo dorwał się do niego mój asystent - 3 letni syn :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Do sprawdzenia działania możesz posłużyć się http://kimjestem.pl/pH-wody/ , ale do kalibracji kup coś takiego. https://www.mpn.pl/sklep/product_info.p ... ucts_id=50
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

Pod drugim linkiem nie ma produktu.
http://czystawoda.pl/pl/p/Bufor-pH-do-k ... -10-pH/417
ploplus
50p
50p

Post »

To, że są do kupienia takie bufory do kalibracji to wiem, ale one mnie wyniosą połowę wartości tego pH metra :P
Mi chodzi o coś w miarę taniego, nie musi być wyskalowany jak w laboratorium zwłaszcza, że takie skalowanie wypadałoby robić co jakiś czas.
W sumie to już znalazłem, że ocet 10% ma około 3 pH, więc uważam, że jak wyskaluję go do octu tzn. na 3, a do podlewania będę robił jakieś 4,5 (wg wikipedii ma tyle piwo :) ) to nie powinno być źle.
Chyba, że ktoś ma jeszcze lepszą propozycję :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myk z piwem bardzo mi się podoba. Nic nie zmieniaj. Można sprawdzać "pehametr" co wieczór :wink: . Miłego skalowania. :wit
PS.
Gdyby mżonka nie akceptowała Twoich naukowych pasji i rozbiła Ci nos, to usłużnie informuję, że krew ma pH =7,35-7,45 . :;230
Awatar użytkownika
toolpusher
500p
500p
Od: 5 maja 2017, o 12:52

Post »

To co Ci podał kaLo w 1 linku Ci nie wystarczy? Butelka wody w sklepie to 2zł.
ploplus
50p
50p

Post »

Ten pierwszy link od KaLo jest OK, po prostu miałem zastrzeżenia co do sensu kupowania tych buforów do kalibracji (tzn. drugi link).
Oczywiście, jeśli ktoś ma profesjonalny phmetr to takie dokładne skalowanie ma sens, ale nie w moim przypadku przy urządzeniu za 35 zł.. Generalnie dziękuję za Wasze sugestie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem tani sprzęt, który z racji prostej budowy nie gwarantuje dokładności i powtarzalności pomiarów, powinien być sprawdzany częściej niż sprzęt profesjonalny i na dokładnych wzorcach. Jeżeli błąd pomiaru i niedokładność wzorca kalibracyjnego zostaną zsumowane, to można uszkodzić rośliny.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ploplus Nie wiem gdzie kupiłeś ale ja dostałem wzorcowe proszki do kalibracji razem z pH -a metrem ( był fabrycznie skalibrowany ok. sprawdzałem )
Dodam że podłoże kwaśne z czego by nie było podlewane wodą nawet demineralizowaną , deszczówką powoli wypłukuje nasze (kwasy )kwaśny odczyn z podłoża podlewanie wodą kranową , wodą ze studni o odczynie zasadowym wypłukuje i neutralizuje nasz kwas w podłożu w bardzo szybkim tempie Odstanie wody z kranu nie zmienia odczynu :wink: odparuje tylko chlor w niej zawarty . KaLO Z krwią się uśmiałem :D .
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Jakby tak spróbować posadzić borówkę drzewiastą (Vaccinium arboreum) i na niej zaszczepić, to problem pehametrów i kalibracji by się skończył
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest kilka artykułów na ten temat szczepienia , jednak chodziło głównie o umożliwienie i poprawienie wydajności zbioru mechanicznego. Jeżeli nawet borówka drzewiasta toleruje pH zbliżone do 6 nie oznacza to, że rośnie i owocuje równie dobrze jak przy odczynach niższych. Nadal należy do wrzosowatych i tego się nie przeskoczy.
x-p-11
---

Post »

Przeskoczy, przeskoczy :D kwestia tylko czy akurat ta u nas by rosła, drzewko borówkowe fajna sprawa, trzeba by nasiona skombinować http://cetulare.ucanr.edu/files/168369.pdf i http://oregonstate.edu/dept/NWREC/progr ... erry-trial
Obrazek
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Jak ktoś ma borówki posadzone w piachu tak jak kaLo to może się martwić o utrzymanie odpowiedniego pH i łatanie niedoborów. Stworzenie odpowiedniego stanowiska umożliwiającego rozwój grzybów mikoryzowych, bakterii symbiotycznych i całej mikrobiologii gdzie dziesiątki tysięcy gatunków mikroorganizmów pracuje dla dobra rośliny gwarantuje sukces w uprawie. Ja w tym roku już nie zakwaszam i w ogóle nie martwię się o pH. Zrezygnowałem całkowicie z chemii do ochrony przed szkodnikami i grzybami i niedługo rezygnuję całkowicie z nawożenia nawozami sztucznymi. Im częściej chodzę do lasu i obserwuję jak to wygląda w naturze tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że człowiek tylko myśli że wie jak to wszystko działa a tak na prawdę to tam w mikroskali i istnieje inny świat o którym mało wiemy za to wszystkie zabiegi jakie wykonujemy przy uprawie są dla tego świata zabójcze. Tyle herezji na dzisiaj.
x-p-11
---

Post »

Tomala3d wygłaszać takie teksty to jedno, a uprawiać w doniczkach i pisać dwa tygodnie wcześniej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5850561 to drugie...ale ok, nie czepiam się.. :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”