Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Będę mocno trzymać kciuki, na pewno da sobie radę! ;:333
Też lubię pomarańczowe, one takie apetyczne gdy się na nie patrzy... zresztą każdy kolor róż, no może z wyjątkiem czerwonych i nie to że mi się nie podobają, ale coś mnie hamuje przed kupowaniem ich do ogrodu. Mam dwie większe, kilka okrywowych i raczej więcej nie chcę... chociaż może kiedyś.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Uspokoiłaś mnie z tą Mary ;:108 . W każdym razie jest cudna i moja też zaczyna nabierać ciałka :lol: . Twoje róże prezentują się wspaniale ;:333. Wyglądają wspaniale ;:138 . . Ja marketówki omijam szerokim łukiem. Raz, że nie wiadomo co urośnie a dwa, że szkoda miejsca na nn-ki. Kupowałam kartonikowe róże tylko na początku ;:224 . Teraz stawiam na sprawdzone szkółki i konkretne odmiany . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Ewcia witaj u ciebie róże już kwitną jak w pełni lata.U mnie zaczynają sie rozwijać dopiero pierwsze pąki i to pojedyńczo. Zachwyciła mnie twoja Open Arms jest tak piękna i delikatna że mnie zauroczyła :heja
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj , Ewo, a swoim ogrodzie. Co tu dużo mówić - róże powalające, a co będzie później? Pisałaś, ze nie masz w tym roku bruzdownicy - u nie też nie ma tego paskudztwa. Wszystkie pąki pierwszego rzutu rosną i będą kwitły. W tamtym roku wyrzuciłam kilka wiader obciętych, wiszących pączków, tzn. spaliłam, może dlatego się nie odrodziła.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Anido - wszystkie zdjęcia są tegoroczne. Dość wcześnie mi zakwitły, a taka Goldenka już powoli przekwita! Okazuje się, że kiedy tylko kosmetycznie przycięłam róże, one zaczęły wcześniej kwitnąć. Ogródek już jest kolorowy. Nie kwitną tylko tegoroczniaki, każą na siebie czekać, ale im to daruję, mam czas , to poczekam.

Werko - masz rację, to Bucavu. Z każdym dniem ma więcej kwiatów. W ostatnim sezonie bardzo się rozrosła, szczególnie wszerz. To szerokie, rozłożyste krzaczysko z całą masą uroczych kwiatów. Mam tylko nadzieję, że nie złapie plamistości tak wcześnie, jak w ubiegłym roku. Koniecznie wklej zdjęcia swojej, będziemy mogły porównać.

Ewko - nie spiesz się z eliminacją Amadeusa, żal pozbywać się starszych róż, bo one kwitną niezwykle obficie. A w kwestii Santhany, to powiem Ci, że jest zachwycająca. Ma sztywne pędy, więc nie ma mowy o przekładaniu przez kratownicę, musi być oczywiście podwiązana, bo inaczej łamie się pod wpływem silnego deszczu. Myślę, że nie nadaje się na łuki, ale wyprostowana i stojąca solo jest wprost zachwycająca. Postaram się zrobić zdjęcie jak teraz wygląda - to prawdziwe cudo!

Daysy - pamiętasz powiedzenie: Co się odwlecze, to nie uciecze! Nie mam żadnych wątpliwości, że kiedy ruszą Twoje panienki, nie będziemy mogły od nich wzroku oderwać. Prognozy pogody są obiecujące, więc na pewno bardzo szybko doczekasz się różanego kwiecia. Oby tylko burze nie zniszczyły kwiatów. Po wczorajszej, która przeszła nad Poznaniem, musiałam wiele krzewów podnieść i podwiązać jak pomidory, a kwiaty z Goldenki i Othella zdejmowałam całymi garściami. Nawet u stóp Mary Rose był płaszcz z opadniętych kwiatów, choć wiele ich ciągle zostało. Szkoda, że tak lało i wiało.

Basiu - nie lubisz czerwonych kwiatów róż? Oj coś mi się wydaje, że wkrótce zmienisz zdanie, jak czytam co dziewczyny kupiły, to aż się nie mogę doczekać, by wklejały zdjęcia. Mnie z czerwonych , czysto, głęboko czerwonych chyba najbardziej podoba się Irena. Ale pomarańczowe zdecydowanie są weselsze, więc mam ich więcej!

Ewko - robimy podobnie, w tym roku nie kupiłam żadnej marketówki. Mam dosyć trafiania w te same róże. Lubię Queen Elizabeth, Chopina czy Arthura, ale ile tych róż można mieć? Skoro miejsca coraz mniej, lepiej wykorzystać je na takie róże, jakie chcemy u siebie mieć. Ale prawdę powiedziawszy, kilka fajnych odmian w ubiegłych latach też mi się trafiło.

Sesja z Mary Rose, jeszcze przed deszczem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O matuńciu, ale spektakl ;:oj U mnie zaledwie jedna pnąca "oczko" otworzyła :lol:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, aż nie mogę uwierzyć, że tyle róż już u Ciebie kwitnie ;:oj Niesamowity widok! A jaki pewnie zapach :D
Mary Rose cudnie wygląda! Miałam ją sobie kupić, ale w końcu zamiast tej, wybrałam AUScrim, bo mój Mąż lubi kolor czerwony. Teraz jak patrzę na Twoją Mary Rose, to już wiem, że jesienią ją kupię, bo wygląda niesamowicie.

Moje młódki sadzone jesienią i wiosną jeszcze w pąkach, z niecierpliwością czekam, która będzie pierwsza ;:108
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ masz już pięknie i bujnie różano. Mam nadzieję, że jak moje krzaki przekroczą ten magiczny trzeci rok, to w końcu coś zaczną pokazywać, a nie cykać jakimiś zdechulcami. Choć tu muszę pochwalić, że Syrius i Schneekonigin kwitły jak dzikie zaraz po posadzeniu (i ładnie przybrały w tym roku) - i nie wiem, czy to takie żwawe odmiany, czy takie dobre sadzonki dostałam...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewka Zostawiłam jeszcze Amadeusa co prawda ucięty prawie do 0 opryskany przeciwgrzybowo... dokarmiony i zobaczymy ... niech sobie radzi ma czas do wiosny ;:333 zobaczymy jak go wykorzysta ;:173 a Santhanę chętnie podglądnę w pełnej krasie ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu ależ u Ciebie juz różany szał ;:167 ;:167 ja chyba jeszcze z tydzień będę musiała czekać aż wszystkie zakwitną .Jestem ciekawa jak spisze sie Abraham na nowym miejscu ,bo widzę ,ze ma już paka .Może wreszcie dopasowałam mu miejsce jednak The Prince dalej marudzi to samo Amelia R ;:222 Chyba się z nimi pożegnam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewuś dziękuję ;:196 za Sourire d'Orchidee, piękna. W różnej fazie taka zmienność koloru. ;:oj Mając tyle róż, nie możesz już kupować byle czego, :wink: jednak rarytasy kuszą i prawie zawsze wiesz co sadzisz. ;:108 Moja to jednak chyba nie Mary Rose. :roll: Zaczyna ciemniejsza, ale niewiele jaśnieje z czasem. Wstawiłam w wątku identyfikacyjnym.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Małgosiu - nadwarciański klimat chyba sprzyja różom, bo niemalże już wszystkie kwitną. Tylko świeżutkie, nowoposadzone rożyczki się ociągaja, ale i one mają już główki , a niektóre nawet kolorowe główki. Czekam na fajne słońce, żeby porobić zdjęcia, bo mój aparat chyba lichy i zdjęcia najczęściej nie oddają pełnych barw. Żeby jako tako wyszło, musi być słoneczko.

Dominiko - jeśli M. lubi czerwone roże, to zrób mu przyjemność i zaproś do swojego ogrodu Cherry Lady. Ale o Mary Rose nie zapominaj, nie tylko jest urocza, ale obficie kwitnie i na dodatek pięknie pachnie. Przy wejściu do ogrodu posadziłam inne mocno kwitnące: Abrahama, Candelight i Double Delight. Wchodząc więc na ogród, od razu czuć zapach róż .

Sylwio - odnoszę wrażenie, że ten trzeci rok to rzeczywiście najfajniejszy okres dla róż. Po aklimatyzacji, nabieraniu ciałka stają się już dorosłe, pokazują swą siłę. Wtedy wiemy na pewno, czy będą mizernymi krzaczkami czy też silnymi krzewami zdobiącymi nasz ogród. A więc w tym roku będziesz na pewno zachwycona, Czekam na fotorelację!

Ewko
- myślę, że podjęłąś słuszną decyzję. Róże są silniejsze niż myślimy. A skoro Amadeus już wiekowy, to musi być silny i na pewno odbije. Ale jeśli znajdziesz miejsce na Santhanę, to nie zastanawiaj się. Na początku nie byłam z niej aż tak zadowolona, ale gdy dojrzała - zrozumiałam, że warto było na nią czekać.

Jadziu - trzymam kciuki za Abrahama. W jakim jest wieku? Muszę przesadzić jedną z Queen E., będzie teraz miała 3 lata i troszkę się boję, jak to przyjmie. Będzie płaciła za moją głupotę - nie sadzi się w pierwszym rzędzie roż kupionych z marketu, z których nie wiadomo co wyrośnie!

Soniu - zaraz zajrzę do identyfikacyjnego, sama jestem ciekawa, co to za różyczka. A Panna Orchidea jest naprawdę piekna!

Augusta Louisa kilka dni temu wyglądała tak jak na zdjęciach, dziś jest jeszcze piękniejsza, ale nie zdążyłam zrobić jej nowych fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Od: 9 lut 2010, o 17:26

Post »

Ewcia zachwycałam się twoją różą Open Arms a mi dziś zakwitło takie cudo o którym zapomniałam
Obrazek- Alisar Princes
Na razie to jest maluteńki krzaczek, ale jaki cudny ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewuniu, Twoja Augusta Luise zjawiskowo kwitnie Obrazek Swoją odratowałam i nawet ze trzy pączki już ma :D
Chciałam Cię podpytać jeszcze o Golden Celebration...Wpadła mi w łapki i teraz mam dylemat gdzie ją posadzić? Napisz jak duża rośnie i czy dobrze znosi mocne słońce przez większą część dnia? Czy może raczej szukać dla niej miejsca, gdzie tego słońca nie będzie aż tak dużo?
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09

Post »

Augusta zdecydowanie jest piękną różą, a u ciebie to już w ogóle świetny egzemplarz. Ja podziwiam ją u mojej mamy ;:108
Pokażesz mi cudną Bukavu, proszęęę ;:196
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”