Witajcie

.
Wczoraj udało mi się wykosić trawę i wyplewić trochę chwastów. Na więcej Emilka mi nie pozwoliła

. Myślałam, że zrobię oprysk na szkodniki ale wiało okropnie i nie da łam rady. Dzisiaj u mnie pochmurno i deszczowo

. Nie przeszkadza mi to bo przecież woda jest potrzebna . Później może uda mi się wyplewić kolejne rabaty. Chwasty jak zwykle szaleją na potęgę

.
Elmshorn.
Soniu najtrudniej jest się przełamać i zrobić coś nowego

. Ja tak mam bynajmniej z tymi kulinarnymi sprawami

. Zawsze obawiam się właśnie tych proporcji

. Myślę, że kiedyś na pewno spróbuję bo taki chleb ma całkiem inny smak i może poleżeć dłużej niż taki ze sklepu. Wczoraj dałam radę chwilkę popracować w ogródku. Emilka oglądała bajkę i mogłam wyskoczyć na chwilę

. Pozdrawiam

.
Mary Rose.
Lenko od takich bied z dyskontów się zaczyna

. Potem zaczniesz szukać konkretnych odmian

. Moje róże są młode więc jeszcze sporo przed nami . Pachnące róże ?? Hmm mam historyczne, one pachną np . Jacques Cartier, Louise Odier, Rose de Rescht ale u mnie to maleństwa jeszcze . Do róż stosuję różne nawozy . Wiosną dostają obornik granulowany albo azofoskę a później nawozy do kwitnących. Nie mam niestety swojego kompostu chociaż w przyszłości planuję mieć kompostownik. Na pewno znajdziesz róże, które spełnią Twoje oczekiwania

.
Moniko różowy posłonek to wdzięczna krzewinka

. Bardzo go lubię a w dodatku szybko przyrasta. Róże zaczynają pokaz

. W większości to młode sadzonki ale na wszystkie czekam z niecierpliwością . Ty na pewno także się doczekasz

.
Piwonia sadzona wiosną - Edulis Superba.
Agnieszko jeszcze sporo brakuje mi do ogrodu różanego

. Od czegoś trzeba jednak zacząć więc powoli do celu. Fasolkę mam w planach posiać dzisiaj bo ziemia nasiąkła trochę po deszczu. Mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz i będę objadała się nią

.
Gizela .
Ewo dziękuję za identyfikację

. Jesienią będę musiała przesadzić kilka roślin bo rosną zbyt blisko tej róży. Podporę dostanie i mam nadzieję, że jeszcze przed wakacjami. Jak do tej pory ja jego pędy kulkowałam ale wiem, że podporę koniecznie musi dostać skoro to LO . Pozdrawiam

.
Świerk serbski w końcu ma jakieś przyrosty

.
To miała być rabata różano- bylinowa. Byliny porosły wielkie a róż nawet nie widać, sadzone były wiosną i to miksury .
Pozdrawiam i udanego dnia życzę .