Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Z przędziorkami trzeba zacząć zwalczać jak najszybciej, bo potrafią bardzo szybko zniszczyć roślinę. Im później wejdziesz z chemią tym mniejsze szanse na uratowanie rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy zaobserwowaliście, że po przesadzeniu do większych doniczek rosliny jakby zatrzymały się w miejscu ? Być może rozbudowywują teraz system korzeniowy i dlatego nie widać przyrostu roślin..
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym zapytać czy nawóz do róż nadaje się także dla datury. Mam jedną młodą daturę i na niej poprzestanę(balkon).
Nadaje się. Ja swoje na początku podlewałam takim do róż. Sprawdzałaś wartości NPK ?
- meluzyna
Tak. NPK - 15+10+15.
NPK jest ok. A ma już pąki kwiatowe ? Jeśli tak warto poszukać nawozu z większym stężeniem fosforu i potasu a mniejszym azotu 

- meluzyna
Nie ma, ma ok 30 - 40 cm wzrostu:)
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja ma zaledwie 22 cm.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Black Rose, wysiana jest z nasion ?
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, moim zdaniem - tak, kupiłam ją w sklepie, o czym napisałam na poprzedniej stronie.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
30 maja oderwałam sadzonki (boczne odrosty) od białej datury. Wsadziłam je do doniczek stosując ukorzeniacz. Dzisiaj zauważyłam, że chyba się ukorzeniły .. Wystawiłam je na taras na słoneczko do pozostałych i dostały po jednej granulce azofoski :P Jak myślicie czy to możliwe żeby ukorzeniły się w tydzień ?

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
Witam, od niedawna posiadam dwie datury. Chciałbym zacząć je formować jedną bardziej w stronę drzewa, a drugą - krzewu. Tylko nie wiem jak to przycinać i czy robić to już w trakcie wzrostu rośliny czy dopiero przed zimowaniem? Potrzebuję jakiś informacji odnośnie przycinania by uzyskać drzewko
Aktualnie wygląda tak:

Aktualnie wygląda tak:

Wybierz tą którą chcesz prowadzić na drzewko. W niej wybierz jeden pęd główny a resztę poobcinaj. Obrywaj tez wszystkie przyrosty boczne na tym głównym 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
Ok, czyli zostawiam jeden pęd, ewentualnie dwa a resztę ucinam. To i tak już będzie kłopotliwe w tym wypadku ponieważ mam już dosyć dużo grubych zdrewniałych pędów. Pozostaje tylko piąć w górę wybrane z nich.
A co z tymi pędami na zimę, mam na myśli te pędy które zostawię, aby rosły w górę... trochę i tak trzeba je obciąć na zimę, czy nie?
I jeszcze pytanie co do stanowiska. Czy datura będzie dobrze rosła na stanowisku wschodnio południowym?
Mam do wyboru dwa balkony. Jeden - strona wschodnio-południowa (słońce jest tam od rana do godziny 13:00), jest to loggia, więc nie ma wiatru.
Drugi balkon - południowy-zachód, lecz silny wiatr, bo 5 piętro.
Co radzicie. Póki co wybrałem balkon wschodni.
A co z tymi pędami na zimę, mam na myśli te pędy które zostawię, aby rosły w górę... trochę i tak trzeba je obciąć na zimę, czy nie?
I jeszcze pytanie co do stanowiska. Czy datura będzie dobrze rosła na stanowisku wschodnio południowym?
Mam do wyboru dwa balkony. Jeden - strona wschodnio-południowa (słońce jest tam od rana do godziny 13:00), jest to loggia, więc nie ma wiatru.
Drugi balkon - południowy-zachód, lecz silny wiatr, bo 5 piętro.
Co radzicie. Póki co wybrałem balkon wschodni.
Jeśli ma być to drzewko to musisz zostawić jeden wybrany pęd - resztę możesz ukorzenić
Co do przycinania to nie przycina się datur niższych niż 80 cm - póki co tym się nie przejmuj, zobaczysz jak będzie wyglądała jesienią i dopiero zdecydujesz. Ja bym wybrała mniej wietrzny balkon bo datury nie przepadają za silnym wiatrem. Pamiętaj też o nawożeniu bo to straszne żarłoki 
A jakiego koloru są Twoje datury ?

A jakiego koloru są Twoje datury ?