Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Gorzej jak to nie będzie zwykła miniarka tylko creme de la creme wszystkich miniarek , czyli skośnik pomidorowy Tuta absoluta. Jest to prawdopodobne, bo pomidorki w marketach mogą pochodzić z rejonu gdzie skośnik występuje. Podobno jest już także u nas, w Polsce.
patim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2017, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy mam się martwić tym białym "czymś" na łodydze. W skrzynce rosną młode sadzonki pomidorów i rukola, nie chciałabym, żeby zaczęły marnieć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten biały nalot na dole łodygi to może być zgnilizna twardzikowa. Równie nieprzyjemne dziadostwo.
Patux88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2017, o 12:55

Post »

Nie jestem ekspertem, ale larwy wyglądają zupełnie inaczej, niż te Tuta Absoluta. Te które miałam były krótsze i żółte. Wyglądały rownież na "opancerzone", w przeciwieństwie do miękkich ciałek T. Absoluta.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie jestem ekspertem ale pamiętam ze szkoły, że następnym stadium po larwie (gąsienicy) jest poczwarka.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Poproszę o pomoc. ;:145 co je łapie :roll: Głównie na Auriji i Malinówce Morango. Brązowa plamistość?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ;)
dr_boczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2017, o 16:21

Post »

Witam, mam pytanie techniczne - jestem całkowitym amatorem w uprawie pomidora ale w tamtym roku miałem spore plony (pomidory uprawiane pod folią w wiadrach - ze względu na kiepską ziemię i krety). W tym roku wpadłem na genialny pomysł że położę jeszcze agrowłókninę - mając nadzieję że wyeliminuję problem chwastów. Niestety agrowłóknina była dość ciasno przy łodygach i jak wyciągłem wiadro żeby sprawdzić dlaczego liście się zawijają a pomidor słabo rośnie to okazało się że ziemia jest bardzo mokra i ciężka a korzeń dość dobrze rozwinięty. Pomyślałem sobie, że to wina agrowłókniny bo woda z linii kroplującej nie ma jak odparować ale nie wiem czy dobrze myślę. Poobcinałem akgrowłókninę wokół wiader, trochę spulchniłem ziemię wczoraj i czekam na efekty. Coś jeszcze powinienem zrobić? Pomidory mogły w jakiś sposób zachorować? Czy zbyt duża ilość wody może zaszkodzić uprawie?
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może zaszkodzić. Ja mam wysoki poziom wody gruntowej i któregoś roku posadziłam pomidory w najniższej części warzywniaka, a że lato było dosyć mokre to ziemia w pomidorach nie przesychała. Zatrzymały się w rozwoju i już nic z nich nie miałam.
Na szczęście większość pomidorów miałam posadzone w suchszej części ogrodu i te były OK
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
dr_boczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2017, o 16:21

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Tak wyglądają bawole serca - te o których mówiłem - kwiaty niby maja ale jak dla mnie liście mało okazałe.
Obrazek
Obrazek

A tak wyglądają malinowe, które były dużo mniejsze i rosną bez agrowłókniny w tym samym tunelu.
Obrazek
Maks-ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2016, o 20:50

Post »

Witam
W tym roku zrobiłem sobie tunel foliowy. Dużo czytam na temat uprawy pomidorów na tym forum. Opryskuję HT, i PW.
Problem mam z kilkoma pomidorami mianowicie jest to pomidor biopon "na soki" oraz malinowy kujawski. Mają zwinięte liście w rurki. Liście są zwinięte w górę. Pozostałe pomidory typu bawole serce są zdrowe. Pomóżcie proszę zdiagnozować problem. Myślałem, że to brak wapnia, ale nie wiem czy to dobra diagnoza. Jak wróciłem kiedyś z dłuższej delegacji to był widoczny brak magnezu, oprysk siarczanem był zrobiony. Jutro powtórzę. Proszę o pomoc
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Maks-ogrodnik dorwały się do azotu, i różnica duża w temperaturze miedzy nocą i dniem też może tak zrobić.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyna mnie to wygląda na mechaniczne uszkodzenia, szczególnie brzegi liści są zmasakrowane. Być może nastąpiło wtórne zakażenie .
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Jeszcze niczym nie zabezpieczałem pomidorów w gruncie (pierwszy raz mam w tym roku uprawiam). Czy opryskać zapobiegawczo na zz? Czy środek Curzate lub Acrobat będzie dobry, a może coś innego używacie i się sprawdza?
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdzaj tutaj http://ipopom.inhort.pl swój region. Jak będzie zagrożenie zarazą to pojawi się komunikat.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Dzięki KaLo, być może, w niedzielę mocno lało , takie grube krople i wiał silny wiatr. Muszę je obserwować.
Pozdrawiam ;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”