Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Aniu, napatrzeć sie nie można na Twoje wspaniałe czosnkowe kule! I róże i clematisy, ach, och!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko wrzesień i październik to najlepszy czas na wykopywanie i dzielenie czosnków. I ja do kilku będę musiała się tej jesieni dokopać. ;:224 Jesienią posadziłam dwie gigantyczne cebule białych czosnków i z nich wyszło po 4 i 5 kul z jednej. ;:oj I teraz są już zduszone. A co by było w przyszłym..? ;:224

Obrazek

Obrazek

kasia100780 -Kasiu masz rację. Czosnki nie są tanie. :oops: Zapoluj na nie jesienią w biedrze. W cebulkach premium są pakowane po jednej sztuce za 4 zł. Do tej pory do wyboru były fioletowy Gladiator lub biały Mount Everest. Co roku je dokupuję, by mieć ich więcej i więcej. ;:108

Obrazek

Obrazek

Grażynko dziękuję za różane pocieszenie. Moje szlachetne panny kwitły w zeszłym roku całkiem ładnie. I nawet nie chcę myśleć, by w tym mogło być gorzej. Spora część z nich zaczęła teraz trzeci sezon. Wiele więc od nich oczekuję. ;:224
No ale na pewno nie tego: :evil: Oberwana z chorych listków Laguna, znów tak wygląda. Jutro będę pryskać.

Obrazek

Obrazek

Basiu kupiłam sobie kilka żeniszków na działkę. Nie miałam gdzie upchnąć... rozumiesz?! ;:202 Masakra. Poszły do doniczek. Też pięknie. No ale miejsca w gruncie to ja nie mam nic a nic. ;:185 ;:145

Obrazek

Obrazek

Aniu -Annes La Rose de Molinard otworzyłam pierwszy kwiatek, który smętnie wisi w dół i ziemię ogląda. No ale pokazał się na cieniusieńkiej gałązce. Mam nadzieję, że kolejne pąki, już na normalnych przyrostach , będą lepiej trzymały się góry. :roll:

Obrazek

Obrazek

karolacha - Karolino potwierdziłaś to o czym nie raz już słyszałam. Dziękuję. Glicynia musi mieć potężną podporę i zaciszne stanowisko. ;:224 Kiedyś ją sobie sprawię. ;:65 Na pewno. ;:215

Obrazek

Obrazek

Aniu Ann_85 też mieliśmy bardzo cierpło. Przed upałem zdążyliśmy jednak schować się na sali. :wink:

Obrazek

Obrazek

Wiedźmo Twoje czary się przydały. Impreza się udała. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.D.N.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia a wiesz, że bardzo możliwe, że te pomylone tulipany, co miały być AngeliQue'ą to Wedding Gift. Wyglądają mi tak samo. ;:196
Co ja czytam?! Pashmina przyjechała do Ciebie?! Obrazek Super! To cudna róża i mocarna przy tym jak mało która! Przykład: miałam w zeszłym sezonie w donicach róże. Rosły bo rosły. kwitły bo kwitły. Słowem wielka lipa. Posadziłam je do ziemi i widzę teraz, ze od razu im ulżyło. ;:224 Tej wiosny znów posadziłam do donic róże (nie poddaję się): Pashminę, Garden od Roses, Jalitah i Gardentraume. Jakoś im idzie. Tylko Pasmina wygląda jakby do donicy była stworzona. A pąków ma już tyle, że ho ho... poczekaj... polecę policzyć, bo mam ją na balkonie... byłam. O matko! O mało nie spadłam! I ty lepiej usiądź. Pasmina w donicy na balkonie, sadzona tej wiosny, ma 29 pąków!!! Obrazek No i powiedz mi jak jej nie kochać? Obrazek A że kwiaty jej długo się otwierają i kwitną i kwitną, to lato na balkonie będzie cudowne!!! Obrazek No... dlatego bardzo się cieszę, ze i Ty skusiłaś się na różę tak piękną i tak silną. ;:215

Obrazek

Obrazek

Elwi wrzuć mi ten adres na PW to w końcu poślę Ci tego Tułacza a i cebulek śniedków nawrzucam bardzo chętnie. Daj adres!
;:196
U mnie ogólnie to siewek miliony. A werbeny ile idzie?! ;:oj Czekają mnie dni z pazurkami na kolanach... :oops:

Obrazek

Obrazek

Aniu -anabuko -nie mam pojęcia co to za clematis... niestety nie kojarzę a nie sposób znac je wszystkie, bo są ich setki... :oops:
Orlikom też pozwalam siać się gdzie chcą. Póki co mam najwięcej fioletowych. Muszę poobcinać im nasienniki, by więcej ich nie siało się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.D.N
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu -clem ja też nie miałam obiekcji w podkradaniu trawnika. Zero zahamowań. Aż doszłam do momentu, w którym stwierdziłam, ze trzeba jednak zachować zdrowe proporcje między rabatami a trawnikiem. Pewnie, ze chciałabym więcej rabat ale sama widzę, że nie wyglądałoby to już za dobrze. :wink:
Jak nie masz czosnków, to konieczie musisz to jesienią zmienić. ;:333
Uroczystość się udała, było pięknie, łezki w oku się kręciły a i pogoda świetnie dopisała. ;:333

Obrazek

Obrazek

Margo2 -Gosiu dobrze zrozumiałaś mój wpis. Na jednej rabacie powinny znaleźć się wg mnie nie więcej jak trzy odmiany tulipanów, w pasujących do siebie kolorach i odcieniach. Na tak mały ogródek jak mój, powinnam mieć nie więcej jak sześc odmian tulipanów. Wiem to, już to wiem... ale czy dam radę..? Postaram się. ;:333

Obrazek

Obrazek

Eluniu niestety po raz kolejny przekonałam się, że jestem noga do siewów. :oops: No nie wychodzi mi sianie w domu i już. Bratki więc kupuję gotowe, w kolorkach jakie mi się spodobają. I tego będę się trzymać. ;:131

Obrazek

Obrazek

Ewelinko myślę, że dostarczyłam Ci dziś solidną dawkę mojego ogródka. ;:224 Dałaś radę? ;:306

Obrazek

Obrazek

Dorotko każde lustro w ogrodzie będzie fajnie wyglądać. Nie zastanawiaj się tylko działaj. ;:65 Zawsze możesz poprzymierzać, to tu to tam. ;:168
Te klatkę mam z Majsterka to taki nowo otworzony u nas sklep budowlany, coś jak LM czy "Ciastorama".
Róże zaczęły swój spektakl. Na pierwszy rzut poszły Louise Odier, La Rose de Molinard, Doktorek. Gonią je Comte de Chambord, Jude the Obscure, Munstead Wood, Crocus Rose, Alchymist, James Galway, Artemis... a i reszta w dużych pąkach.

Obrazek

Obrazek

Mariola -kropelko musisz w takim razie wpaść z kosiarką w te swoje włości. :lol: Czy to rośliny ozdobne taki busz zrobiły? ;:oj
A powojniki dopiero nieśmiało się rozkręcają. Dajmy im jeszcze trochę czasu. ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, pięknie niebiesko juz u Ciebie, tulipana już ani śladu.
I dobrze, masz takie piękne rośliny. ;:173
Z czosnkami to przyjmę tę radę o kopaniu jesienią bardzo chętnie, teraz to nie mogę już nic rozkopywać, nasadziłam jednorocznych. Z tulipanami też mi się Twoje podejście podoba, że jak coś się popsuje to dokupić nowe. ;:333
Odwiedzanie Twojego wątku zawsze przyprawia mnie o co najmniej wypieki. No cudnie tam masz po prostu. ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Bardzo fajnie, że uroczystość udała się ;:108 . Dzieci tak szybko rosną ;:173 , po takich uroczystościach czuć to chyba najbardziej ;:108 . Masz rację, powinniśmy celebrować każdy dzień bo życie szybko biegnie ;:196 . Czy dałam radę ?? Pewnie ! Twojego ogrodu nigdy dość ;:138 . Cudne kule czosnków uwiecznione na fotografiach ;:333 . Różyczki pięknie zaczęły a jaki masz ładny łubin ;:108 . Twoja działeczka prezentuje się znakomicie ;:333 . Dzięki za informację o wykopywaniu czosnków ;:196 . Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, co robisz z czosnkami po przekwitnięciu, ucinasz sam kwiatostan czy razem z łodygą?
Nie widać u Ciebie schnących liści tulipanów, a u mnie schną i brzydko to wygląda.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, super, że uroczystość się udała i pogoda dopisała.
Co do przemijania to masz zupełną rację. Pamiętam, gdy moja starsza córka miała komunię. To już 7 lat temu, a wydaje się że tak niedawno. Teraz planuje swoją osiemnastkę :roll:

Ogród e stonowanych kolorach również wygląda pięknie. Poza tym uwielbiam niebieskości i o każdej porze roku podobają mi się.
Różyczki już tuż tuż. Niedługo zacznie się tak wyczekiwany spektakl ;:138
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anido z racji że tulipany kwitły w różnym terminie, to części na szczęście już nie ma a zdecydowana większość nadal zielona. Nie mniej już nie wygląda to zbyt fajnie. No ale jakoś się przemęczę, bo z tych kwiatów nie zrezygnuję. ;:224
Czosnki wykręcam całe gdy uschną.

Ewelinko i Tobie słoneczka. ;:196 Łubin sam z siebie tak jakoś obficie wystrzelił. Tez jestem nim zadziwiona i zachwycona. ;:333

Eluniu tulipanów to jest zatrzęsienie. ;:202 Gdzie nie spojrzę tam zielone kikuty sterczą. Zaczęłam już ich wyrywanie. Na szczęście. Jednak większość potrzebuje jeszcze ze dwóch tygodni. ;:223

Wiolu jestem lekko przerażona szybkością przemijania życia... Pamiętam jak sama miałam niedawno osiemnastkę. Naprawdę. A jak policzę to było 20 lat temu... ;:224 Kurczaczki. Niech ten czas przystopuje.
I ja uwielbiam niebieskości w ogrodzie. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tylko błękitnego nieba na dziś Wam życzę. :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Pasuje mi wykręcanie czosnków jak uschną, bo ciągle fajnie wyglądają, ale w wątku czosnkowym pisali żeby obcinać sam kwiatostan bo na przyszły rok cebula może nie zakwitnąć.
Różę Rose the Rescht chciałam mieć, ale jakoś nie wyszło. Ale na jesieni zwolni mi się jedno miejsce, więc może ona? O zapachu słyszałam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, alez u Ciebie busz, w pozytywnym tego znaczeniu. Wcale nie dziwię się, że nie masz już gdzie sadzić. Pięknie kochana, pięknie. U mnie czosnki bardzo się mnożą i jest ich z roku na rok coraz więcej. Muszę nabyć jeszcze białe
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu, nie chcę Cię straszyć, ale po komunii, to mam wrażenie, że czas przyspiesza jeszcze bardziej i dzieci rosną w oka mgnieniu... ;:131 dobrze, że my coraz młodsze... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Cudowne widoki u Ciebie, gęsto, ale za razem bardzo harmonijnie ;:173
Mój krzaczek jest całkiem całkiem, ale 29 pąków pierwszorocznej Pashminy? ;:oj One czują Twoją miłość i pracują na pozycję faworyta :lol:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Powiadasz, że 20 lat temu miałaś osiemnastkę .... ja też :roll: Najważniejsze to że czuję się wciąż na góra 25 lat :lol:
Piękne kwiaty ma Rose de Rescht, takie napakowane .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

To jeszcze raz ja :wink: Zastanawiam się nad Eden Rose, Dorotka trochę ostudziła moj zapał. Zazwyczaj na jej temat same ochy, a tu proszę. Jakie Ty masz względem niej odczucia? I czosnki - obcinasz po przekwitnięciu czy cieszysz się dalej zasuszonymi kulami? Ja zostawiałam przynajmniej na jakiś czas, tylko waham się, czy to nie nadwręża cebul...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”