Wertykulator jaki?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się że trochę za wcześnie na wertykulacje trawnika który ma drugi rok. Z drugiej strony należy ocenić jak był użytkowany trawnik, czy go intensywnie używano(deptano po nim),czy są na trawniku miejsca używane jako ścieżki i w związku z tym czy są na trawniku miejsca ubite przez częste używanie i ewentualnie te miejsca poddać wertykulacji. Ocena i decyzja należy do Ciebie.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aerator wertykulator z allegro
Czy ktoś z Was ma aerator/wertykulator z Allegro za ok. 300,00 zł ( moc 1300W, 2500 obrotów na minutę)
Jestem bardzo ciekawa opinii, Czy warto taki kupić?
Działkę mam niedużą - ok. 800m2 z tego obszaru trawa zajmują nie więcej jak połowę jej powierzchni. Gleba lekka, piaszczysta.
Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź
Działkę mam niedużą - ok. 800m2 z tego obszaru trawa zajmują nie więcej jak połowę jej powierzchni. Gleba lekka, piaszczysta.

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
Poszukaj na tym forum w tematach :o trawach" , wiele napisano o wertykukacji i areacji, między innymi znalazłem podany wyżej link. Pozdrawiam. Tadeusz.
Poszukaj na tym forum w tematach :o trawach" , wiele napisano o wertykukacji i areacji, między innymi znalazłem podany wyżej link. Pozdrawiam. Tadeusz.
REV 1200 Wertykulator Einhell czy ASGATEC - AERATOR + WERTYK
Bardzo prosze pomóżcie wybrać lepszy miedzy tymi wertykulatory, potrzebuje go do malej powierzchni trawy wiec poszukuje cos z tej polki cenowej.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie ja też się zastanawiam nad tym wertykulatore+aeratorem z OBI. Jest to firma CMI. Czy może ktoś coś na ten temat wie? Bo przyznam cena jest atrakcyjna, ale nie chcę kupić czegoś tylko dlatego że jest tanie i żeby albo mi sie zepsuło od razu albo ne spelniało swojej funkcji. Na stronie internetowej OBI w dziale promocji można zobaczyc ten sprzęt.
Kasia
Re: Aerator wertykulator z allegro
Witam i się dopisuję, bo może ktoś wspomoże radą...amba19 pisze:Czy ktoś z Was ma aerator/wertykulator z Allegro za ok. 300,00 zł ( moc 1300W, 2500 obrotów na minutę)
Kupiłam rok temu na Allegro "2 w 1", czyli weltykulator z aeratorem z Asgateca. Dzisiaj był używany 3 raz i ... zatarło się łożysko od ziemi, która przy wertykulacji wciska się wszędzie. Spowodowało to zerwanie paska klinowego. Próbowałam skontaktować się telefonicznie z serwisem w Skwierzynie w sprawie części zamiennych, ale od rana nikt nie podnosi słuchawki. Czy koś ma może namiar na jakiś serwis, który mógłby mieć tego typu części na zbyciu?
Poradźcie też, jak zapobiegać tego typu awariom?
Pozdrawiam z nadzieją na odpowiedź.
Jaki wertykulator
Witam,wertykulator to też skaryfikator taką nomenklaturę stosuje Husqvarna,to też mechaniczne grabie(power rake).W zależności od powierzchni trawnika może być elektryczny do 500m.kw. lub spalinowy.Wertykulator powinien mieć dwie wymienne rolki,tzw.,brona sprężynowa, rolka ze sprężynującymi zębami do usuwania mchu i filcu z powierzchni trawników oraz rolka z zębami ze stali hartowanej do nacinania darni na głębokość 2-3mm.Nie radziłbym głębiej, gdyż może to doprowadzić do zerwania paska napędzjącego rolkę lub wystąpienia efektu pralki tarki,zbyt mocno nacięta darń położy się w jedną stronę. Do napowietrzania trawnika służy aerator.Aerację wykonujemy na głębokość 2,5 do 7,5 cm.Pozdrawiam.
Wertykulator nie zbiera siana do kosza
Mam pytanie ponieważ kupiłem wertykulator Einhell vtk 1200 z koszem lecz nie zbiera siana do kosza. Jeśli chodzi o wygrzebywanie wyschniętej trawy to spox ale ona powinna lądować do kosza a nie kisić sie przed nim aż w końcu zostawać na wierzchniej warstwie trawnika.
Jest to jedno osiowa maszyna a z tyłu małe rolki.
Posiada ktoś podobny model i orientuje sie w temacie, a może jakaś rada?
Jest to jedno osiowa maszyna a z tyłu małe rolki.
Posiada ktoś podobny model i orientuje sie w temacie, a może jakaś rada?
Nie pomogę. Nie używalem tego sprzętu, natomiast zamierzam go kupić na allegro (niska cena).
Myślałem, że tym wertykulatorem troszkę zruszę ziemię i zrobię dosiewki trawy. A Ty piszesz, że zbierasz siano?
To w końcu do czego służy ta zabawka?
Napisz, czy mój pomysł jest głupi i czy da się zrobić tak jak myślę? Czy on drze glebę, chociaż troszkę i umożliwi to zasianie?
Zobacz, powinien mieć regulację wysokości na kółkach. Jeśli ustawisz, żeby te zęby były jak najgłębiej (kółka jak najwyżej) to teoretycznie powinien zbierać do kosza. Ale cena świadczy o mizerii tego sprzętu.
Myślałem, że tym wertykulatorem troszkę zruszę ziemię i zrobię dosiewki trawy. A Ty piszesz, że zbierasz siano?
To w końcu do czego służy ta zabawka?
Napisz, czy mój pomysł jest głupi i czy da się zrobić tak jak myślę? Czy on drze glebę, chociaż troszkę i umożliwi to zasianie?
Zobacz, powinien mieć regulację wysokości na kółkach. Jeśli ustawisz, żeby te zęby były jak najgłębiej (kółka jak najwyżej) to teoretycznie powinien zbierać do kosza. Ale cena świadczy o mizerii tego sprzętu.
Pozdrawiam