Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Urosną, musisz użyć odpowiedniej wielkości donic. Jeśli sadzisz teraz to co najmniej miski 19 lub 21, reszta będzie zależeć od nawożenia. Otwory to średni pomysł, chwasty znajdą sobie drogę między matą a doniczką. Opryski są konieczne, na szkodnika i grzyba, co 10-14dni, na przemian co najmniej dwoma różnymi środkami. Dla mnie to np. Mospilan i Teldor na przemian z Fastakiem i Amistarem. wracając do wyłożenia, w tym roku wykładam czarną folią budowlaną 0,2mm i agrotkaniną, chwasty nie mają szans 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Ciężko będzie u mnie z przekorzenieniem myślę bo strasznie gruba ta moja mata , muszę to jeszcze przemyśleć, dzięki za rady
. Folia też dobry pomysł , na pewno taniej wyjdzie
. A mieszasz Zibi np. Teldor z mospilanem żeby opryskac za jednym podejściem?

- Zibi_41
Zawsze stosuję oba jednocześnie, za jedną robotą. inaczej gdy juz jest problem, wtedy większe stężenia i jeden środek na raz, niekiedy dwa- trzy pod rząd, tak dzień po dniu.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daniel91 pisze:Ciężko będzie u mnie z przekorzenieniem myślę bo strasznie gruba ta moja mata , muszę to jeszcze przemyśleć, dzięki za rady. Folia też dobry pomysł , na pewno taniej wyjdzie
. A mieszasz Zibi np. Teldor z mospilanem żeby opryskac za jednym podejściem?
Rozkładasz pod chryzanteme czarną matę, taka jak dają między truskawki np, chryzantema przerasta, chwast nie, nie wiem w czym widzisz problem?
-- 28 maja 2017, o 22:24 --
logan18 pisze:Właśnie miałem Was pytać czy da się to potem sprzedać i kiedy- jak zakwitnie?
Przepraszam za głupie pytania, ale producent się pomylił i wysłał mi czyjeś zamówienie, a ja zamiast 250 sztuk bylin mam taką ilość begonii semperflorens.
Coś tam wczoraj przeczytałem na temat uprawy, bo nigdy wcześniej begonie mnie nie interesowały, ale znalazłem sprzeczne informacje zwłaszcza w temacie stanowiska- pełne słońce, półcień, czy cień?
Dziękuję za pomoc.
można wiedziec jaki dostawca popełnia takie gafy?
Myślałem że nie dadzą rady puścić korzeni bo mam chyba najgrubsza jaka jest tą matę, Ale jak mówicie, że przebije to przebije
.

- Zibi_41
Może nie generalizujmy. Mata to względne pojęcie, jeśli wykładasz agrowłókninę to przebije, jeśli agrotkaninę to może być różnie. Maty ściółkujące to również agrowłókniny. Osobny rozdział to folie do ściółkowania, te są fabrycznie dziurkowane, a folie do truskawek nie są... Napisz lub zrób zdjęcie (zbliżenie ) wtedy będziemy mądrzejsi 

Vitroflora.Lukasz1910 pisze:można wiedziec jaki dostawca popełnia takie gafy?
Moje pierwotne zamówienie zostało wczoraj wysłane za pobraniem na kwotę połowy ceny tych begonii, które omyłkowo dostałem. W dodatku rośliny mają być mniejsze, bo młodsze o kilka tygodni. O samym pobraniu dowiedziałem się z wiadomości od firmy kurierskiej, bo Pani z Vitroflory, mimo że obiecała zadzwonić z odpowiedzią 'co ustaliła z szefem' już się do mnie ponownie nie odezwała.
Może sam jestem sobie po części winien, bo zgodziłem się zapłacić część kwoty za te begonie, ale to jaką część już było ustalone bez mojego udziału i jako zakładnika użyto mojego zamówienia, więc ogólnie z rozwiązania całej sprawy przez Vitroflorę jestem średnio zadowolony delikatnie powiedziawszy

- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Póki co z Vitroflory jestem zadowolona.
Pytanie: na który tydzień zamawiacie pelargonię?
Pytanie: na który tydzień zamawiacie pelargonię?
-
- 200p
w tym sezonie pelasie dostałem 21 lutego z syngenty i plantpolu
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Ja pelargonię dostaję od 6 tygodnia co dwa tygodnie ale w tym roku 10 tydzień w volmarach się opóźnił i dostałam w 11 ale 11 to za późno. Kwiaty zakwitły ale moim zdaniem roślinki nie wyrosły dostatecznie.
Uprawa kwiatów w nieogrzewanym tunelu foliowym
Witam ,
Posiadam nieogrzewane tunele foliowe w których chciałbym zacząć uprawiać kwiaty.
Mam na myśli standardowe odmiany jak surfinie, pelargonie, begonię , dalie itp.
Planuję zakup gotowych rozsad w wielodoniczkach.
Moje pytanie brzmi kiedy powinienem zaopatrzyć sie w sadzonki aby kwiaty nie przemarzły , ale jednocześnie aby zdążyły zakwitnąć na "gorący sezon" - maj.
Posiadam nieogrzewane tunele foliowe w których chciałbym zacząć uprawiać kwiaty.
Mam na myśli standardowe odmiany jak surfinie, pelargonie, begonię , dalie itp.
Planuję zakup gotowych rozsad w wielodoniczkach.
Moje pytanie brzmi kiedy powinienem zaopatrzyć sie w sadzonki aby kwiaty nie przemarzły , ale jednocześnie aby zdążyły zakwitnąć na "gorący sezon" - maj.
KAMIL
- Zibi_41
Witaj na Forum
Niestety, bez ogrzewania nie zrobisz dobrej sadzonki na maj. Zamawiam rozsadę na 1-go marca, ogrzewam i też niekiedy coś się spóźni. W zimnym tunelu sadzonka jest bezpieczna dopiero po 15-tym maja, więc po czasie. Pomyśl o jakimś ogrzewaniu, rozwiązań jest naprawdę sporo 

-
- 200p
stokrotka12345 pisze:Ja pelargonię dostaję od 6 tygodnia co dwa tygodnie ale w tym roku 10 tydzień w volmarach się opóźnił i dostałam w 11 ale 11 to za późno. Kwiaty zakwitły ale moim zdaniem roślinki nie wyrosły dostatecznie.
Podesłałabyś jakieś zdjecie ze swoich tuneli, jak to wygląda, i troche fot kwiatów

Dziękuję za odpowiedź. Myślę jednak, że swobodnie mogę uprawiać dwuletnie odmiany jak bratki, stokrotki, goździki czy niezapominajki. Te kwiaty powinny dobrze znieść zimowanie w nieogrzewanym tunelu prawda? Czy są jeszcze jakieś gatunki, które pominąłem? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
PS. Jaki będzie najtańszy i najlepszy sposób na dogrzanie tuneli 7X30 m?
PS. Jaki będzie najtańszy i najlepszy sposób na dogrzanie tuneli 7X30 m?
KAMIL
- Zibi_41
Bratki i stokrotki oczywiście, goździk brodaty na kwiat cięty lub rozsadę, ale rabatówki w ten sposób nie zrobisz. 7 x 30 to spore obiekty, ja mam 8 x 16. Przejrzyj mój wątek Od Ugoru... część 1, może coś podpatrzysz