Ninia niestety nie napisze jaka to odmiana ponieważ dawno temu kupiona i brak już etykiety. Postaram się cyknąć zdjęcie w zbliżeniu i być może ktoś z użytkowników zidentyfikuje. Myślę, że to popularna odmiana.
pelikano11 jeśli chodzi o podlewanie w lesie - jest zaleta taka że jest cień i nie potrzeba aż tyle wody. Zbieram deszczówkę i po prostu podlewam. Nie mam tutaj żadnego nawadniania. Jeśli deszczówka kończy się, woda z węża ubogacona kwaskiem. Te w lesie zdecydowanie dłużej kwitną Warto więc sadzić w lesie - owocnych działań
Wspaniałe kompozycje zygmor i asprokol olbrzymia Wasza wiedza i piękne kolekcje
Podziwiam Was od dłuższego czasu... podglądam i próbuję naśladować. asprokol serdecznie dziękuję za okazaną cierpliwość
Uwielbiam leśne zakamarki. Założona nie dawno przeze mnie ścieżynka ma charakter rozwojowy ;)
... pochylone drzewo trzeba podmieść ;)
... mój ulubieniec - od tego krzaczka zaczęła się przygoda z rododendronami
podobnie jak większość, chciałabym żeby krzaczki były większe ale jeśli tylko będą zdrowe to urosną, w między czasie odłoży się pieniądze na drabiny ;) Podziwiam te wyhodowane z nasion, jest to ogromna satysfakcja móc oglądać efekt wieloletnich zabiegów. Szkoda tylko że tak krótko kwitną aczkolwiek im więcej odmian tym jakby dłużej kwitły ;) Pozdrawiam
Kupując kilka wczesnych i późnych odmian możesz przedłużyć kwitnienie nawet o miesiąc, lub więcej...
Odmiany z APRIL- w nazwie kwitną w kwietniu , z JUNI w czerwcu, mieszańce r. dahurskiegi nawet wcześniej np "Staccato", w tym czasie kwitnie również PJM Elite, azalia schlippenbacha na początku maja podobnie jak i azalia pontyjska.
Nie można zaściankowo zamykać się tylko w rododendronach zimozielonych, tych o dużych liściach, tyle jest innych wrzosowatych.
A nie zapomnijmy o kalmiach pierisach, czy enkiancie, lub wrzosach czy wrzoścach, ta lista jest długa...
I wtedy kwitnienie przedłuża się do kilku miesięcy...
Nie mogę zrozumieć tych którzy mają dwa lub trzy krzaczki i uważają, że wszystko o nich wiedzą.
Zapraszam do mnie tu problem goni problem i nawet mądre książki nie pomagają, a krzewów jest kilkaset.
Sezon na kwitnące krzewy rododendronów się powoli kończy. Przekwitnięte kwiaty staramy się usunąć na bieżąco.
Najlepsza pora na formowanie krzaków, ale w tym obcinaniu nawet świeżych pędów nie należy się przejmować i tak za rok będzie do cięcia zdecydowanie więcej.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić! Moja wizytówka - zapraszam