Kawon ( arbuz ) - część 8
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Wiciu dziękuję:) no tak w tym roku zaszalałam i już się nie mogę doczekać pierwszych arbuzów, w końcu 50 różnych odmian do czegoś zobowiązuje;) Działki łącznie mam jakieś 60 - 70 metrów długości:)
Udało mi się wygospodarować kawałeczek ziemi w szklarni na zasadzenie arbuzów (reszta idzie do gruntu). Jak myślicie ile arbuzów mogę posadzić tu:

Wymiar tej agrowlokniny to 160x160cm. Co ile sądzicie swoje arbuzy? Jest to moja pierwsza styczność z nimi więc nie mam doświadczenia przy jakich odległościach są najlepsze plony?

Wymiar tej agrowlokniny to 160x160cm. Co ile sądzicie swoje arbuzy? Jest to moja pierwsza styczność z nimi więc nie mam doświadczenia przy jakich odległościach są najlepsze plony?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
vvisquare arbuzy się powinno sadzić w odległościach co najmniej metra od siebie, więc na Twoim poletku wypadałoby posadzić... dwa ;) lub co bardziej prawdopodobne - cztery
przy czym dla czterech już będzie trochę za ciasno. Pędy arbuzów dochodzą do 2-3 metrów, więc na pewno wylezą poza wyznaczony obszar i będą się starały np. bliżej zapoznać z sąsiednią papryką lub zająć "chodniczek"

wokan dziękuje za szybką odpowiedz! Lecę sadzić bo zaraz zapowiadają silne nawałnice.
A niech się zaprzyjaźniają, a co tam! Posadzę dwa by było im lepiej. Zobaczymy które będą lepiej rosły - te w szklarni czy te na poletku.
A niech się zaprzyjaźniają, a co tam! Posadzę dwa by było im lepiej. Zobaczymy które będą lepiej rosły - te w szklarni czy te na poletku.

-
Krakowskim targiem posadź trzy!
W trójkącie. Dwa bliżej ściany i jeden pośrodku bliżej chodniczka

Ale jestem niecierpliwa! Nawet nie zobaczyłam ze taką kuszącą propozycje dałeś i posadziłam już dwa.
A trudno ! Niech rosną
Ale tak myśle i może rzeczywiście przesadzę póki świeże. Tylko nie chce teraz znów uszkodzić korzonków. Posadziłam dwa po środku, jeden przy ścianie drugi przy chodniczku
A trudno ! Niech rosną

Ale tak myśle i może rzeczywiście przesadzę póki świeże. Tylko nie chce teraz znów uszkodzić korzonków. Posadziłam dwa po środku, jeden przy ścianie drugi przy chodniczku
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja na razie nic nie lałam. Ale zrobiłam gnojówkę z pokrzywy i mam zamiar tym podlewać co jakiś czas.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
U mnie nawałnica już jest, ciekawe czy mój tunel na arbuzy wytrzyma.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
A u mnie w pracy zrobiło się ciemno i ściana wody z gradem i wiatr, a 10 km dalej, gdzie mam działkę "no trochę popadało, tunele zamknięte"

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Na szczęście obyło się bez gradu, ale to chyba nie koniec, dalej jest ciemno i czarne chmury naokoło.
Pozdrawiam-Ela
-
Wyglądają zdrowo, wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby w w szklarniowych warunkach rosły jak szalone. Tylko podlewać i nawozić. Ktoś będzie jedynie musiał zabawić się w pszczółkę i pozapylać kwiaty żeńskie jak się zaczną pojawiać
Poza tym sałata zdąży być zjedzona do tego czasu, a z papryką się nie pogryzą
Jedyna uwaga to wg mnie za blisko szyby - trzeba będzie ręcznie prowadzić pędy w drugą stronę.

Poza tym sałata zdąży być zjedzona do tego czasu, a z papryką się nie pogryzą

Jedyna uwaga to wg mnie za blisko szyby - trzeba będzie ręcznie prowadzić pędy w drugą stronę.
wokan tak myślałam, ze za blisko. Trudno będę je maltretowała, a w pszczółkę chętnie się zabawie i posmyram kwiatuszki
Czy gnojówka z pokrzywy będzie dobrym nawozem?

- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie, siane do gruntu, przygotowują się do wypuszczenia pierwszego liścia.