Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany
Mam dwa krzaki Gofert. Zakupiłem go tylko z jednego powodu. Ma długie grona jak porzeczki czerwone przez co łatwiej zbierać od innych czarnych odmian.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak się spisuje? Warto poszukać?
Dedert wszystko co deserowe ma ładny wygląd i z reguły mniej ekstraktu. Wino z winogron deserowych też nie jest takie fajne jak z przerobówek.
Dedert wszystko co deserowe ma ładny wygląd i z reguły mniej ekstraktu. Wino z winogron deserowych też nie jest takie fajne jak z przerobówek.
Tak właśnie jest, że deserowe wygląda piknie i pachnie, a przerobowe musi smakować, mieć kwas i wysoki ekstrakt całkowity. Czarna porzeczka to owoc z natury przerobowy. Szwedzkie odmiany podlegają zasadzie, że ma być i plon i zawartość ekstraktu, bo tam cena kilograma porzeczki zależy od zawartości suchej masy (źródła już nie pamiętam).
Co do nieuczciwych wysyłkowych sprzedawców drzewek, to raczej tu chodzi o celowe wysyłanie innej odmiany niż przez przypadkową pomyłkę.
Co do nieuczciwych wysyłkowych sprzedawców drzewek, to raczej tu chodzi o celowe wysyłanie innej odmiany niż przez przypadkową pomyłkę.
Witam,
zakupiłem rzekomo sadzonki odmiany Hinnomaki Rot lecz małe owoce póki co są całkowicie zielone. Czy one się wybarwiają później czy po prostu to nie ta odmiana?
zakupiłem rzekomo sadzonki odmiany Hinnomaki Rot lecz małe owoce póki co są całkowicie zielone. Czy one się wybarwiają później czy po prostu to nie ta odmiana?
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Każdy owoc czerwonej odmiany jest na początku zielony, owoce przebarwiają się końcem czerwca.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Ja mam Hinnomaki Rot , owocki teraz są jeszcze zielone, kolorku nabierają podczas dojrzewania.
Pozdrawiam, Zosia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla uzupełnienia dodam, ze porzeczki czerwone, czarne, maliny czy wiśnie też początkowo są zielone .
A czy słyszał ktoś o pomarańczowych porzeczkach? Niemiecka lubera je sprzedaje. Odmiana orangesse.

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
To chyba szwajcarska firma. Gatunek porzeczki to ribes aurecum czyli porzeczka złota, a to dlatego, że kwitnie na żółto. Owoce chrupkością przypominają agrest.
A skąd mają owocującą na pomarańczowo to ja nie wiem. U mnie owocują na czarno.
A skąd mają owocującą na pomarańczowo to ja nie wiem. U mnie owocują na czarno.
Marek
Marek
No tak faktycznie, to porzeczka złota. Czytałem że owoce smaczne są u zwykłej złotej ale jest ich mało. Kwiaty ładnie pachną. Lubera tworzy takie miksy i mają kilka odmian złotej co widzę jest nowością bo nigdzie nie spotkałem odmianowej złotej.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Niestety wysyłki do Polski nie uświadczysz. Chyba, że masz kogoś np. w Niemczech to by kupił i wysłał do Ciebie.
Marek
Marek
Wysyłka to nie problem, kolega z Niemiec mi to przywozi. Tylko zastanawiam się czy warto. W sumie to nawet przydała by się taka porzeczka złota na podkładki pod zwykłe porzeczki tylko to raczej tylko z odrostów mogę uzyskać młode sadzonki, bo z pędów się nie ukorzeni w ukorzeniarce??
-
- 50p
- Od: 2 lut 2017, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to dziwne ale widziałem ją na łące dziko rosnąca . Jak będę mieć czas to prześle zdjęcia .
No bo ona chyba właśnie rośnie dziko. Często przy drogach można spotkać. Tylko owoce ma prawie czarne.
Dedert moim zdaniem nie warto, ale jak trafisz na różową, zwłaszcza 'Różowy Muskat' albo 'Różowa Perła' to polecam, słodkawy smak, znakomity aromat, poniżej Muskat