Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Warzywa w doniczkach - sezon 2 i 3
Groszek idzie na siatkę, co roku próbuję coś na siatce puścić, ale mi się nie udaje. Pewnie kiedyś się skończy na wierzbie energetycznej, bo przy chmielu to chyba za dużo obcinania...
Myślę, że groszek w donicy da radę, ja bym kilka donic obok siebie postawił i połączył je jakimiś drutami, żeby to obrosło. Powiedzmy doniczka 10 litrów i ze cztery groszki w takiej donicy bym posadził, albo nawet z 6, bo z tego co pamiętam, to groszek nie ma chyba jakiegoś wielkiego systemu korzeniowego. Do zbiorów powinien wytrzymać.
Część tych nasion idzie do gruntu, nie wszystko idzie w doniczki.
Myślę, że groszek w donicy da radę, ja bym kilka donic obok siebie postawił i połączył je jakimiś drutami, żeby to obrosło. Powiedzmy doniczka 10 litrów i ze cztery groszki w takiej donicy bym posadził, albo nawet z 6, bo z tego co pamiętam, to groszek nie ma chyba jakiegoś wielkiego systemu korzeniowego. Do zbiorów powinien wytrzymać.
Część tych nasion idzie do gruntu, nie wszystko idzie w doniczki.
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam jestem nowa na forum w tym roku mam zamiar sadzić pomidory, paprykę i ogórki tylko nie bardzo wiem po ile sadzonek do jednej doniczki. Doniczki mają średnice od góry ok 40cm i 20litrów w nie wchodzi z góry dziękuje za odpowiedz.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wsadź ze 5 sadzonek do doniczki,powinno być oki 

- Milcia120
- 500p
ogórki ok ale czy pomidory nie będą miały za ciasno
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja pomidory sadzę po sztuce na doniczkę 10 litrów, próbowałem po dwa małe, ale trochę gorzej plonowały i jakby wodę szybciej wypijały, pod koniec sezonu robi się kępa korzeni w doniczce, ziemi mało.
Sadzę więc jednego pomidora w doniczce 10 litrów, niezależnie od wielkości rośliny, moim zdaniem jest ok, nawet wysokie maliniaki dawały plon, a karłowate mają luz i są obsypane owocami.
Ogórki natomiast w takiej doniczce (10 l) możesz posadzić 2-3 sztuki, ja sadzę po sztuce, ale w mniejszej doniczce.
Papryk w takiej doniczce jak masz (40cm średnicy) posadził bym trzy sztuki ostrej, lub ze dwie sztuki słodkiej. Myślę, że powinno być ok.
Sadzę więc jednego pomidora w doniczce 10 litrów, niezależnie od wielkości rośliny, moim zdaniem jest ok, nawet wysokie maliniaki dawały plon, a karłowate mają luz i są obsypane owocami.
Ogórki natomiast w takiej doniczce (10 l) możesz posadzić 2-3 sztuki, ja sadzę po sztuce, ale w mniejszej doniczce.
Papryk w takiej doniczce jak masz (40cm średnicy) posadził bym trzy sztuki ostrej, lub ze dwie sztuki słodkiej. Myślę, że powinno być ok.
- Milcia120
- 500p
posadzę w jedną doniczkę dwa krzaczki w resztę po jednym zobaczę jak się będą chowały teraz czekam na rzodkiewkę.
ostrej /chinense/ proponowałbym jedną sztukę do takiej doniczki. Ja sadzę do kubłów ikea 14l po 1szt.
- Milcia120
- 500p
Będę sadzić słodką pomidorową i mam nasionka ostrej małe owoce ale nie wiem co to za odmiana.
p.s.a tak na marginesie dziękuje wszystkim za odpowiedz
p.s.a tak na marginesie dziękuje wszystkim za odpowiedz

Ktos z Was próbował kalafiora w donicy?
Ogromny szacun, naprawdę!
Ale mam pytanie i wykorzystam ten temat.
Pytanie może i jest banalne - nie znam się.
Mieszkam w bloku, mam pomidorki i ogórka na balkonie w doniczce.
Co zrobić z ziemią po sezonie? Mogę ją użyć w następnym sezonie i na jakich zasadach? (Bo z tego co wiem pomidorów na ziemi po pomidorach nie można?)

Ale mam pytanie i wykorzystam ten temat.

Pytanie może i jest banalne - nie znam się.
Mieszkam w bloku, mam pomidorki i ogórka na balkonie w doniczce.
Co zrobić z ziemią po sezonie? Mogę ją użyć w następnym sezonie i na jakich zasadach? (Bo z tego co wiem pomidorów na ziemi po pomidorach nie można?)
Najlepiej wyrzucić na grządki pod blokiem
.
Ziemia w doniczce po sezonie może być zasolona, wyjałowiona, z patogenami. Po co ryzykować.
Chociaż przyznam się, że posadziłam w tym roku w takiej ziemi lilie,
pomyślałam sobie, że lilie mają zapasy w cebulach i dadzą radę
. Ale nie wiem czy to dobry pomysł...

Ziemia w doniczce po sezonie może być zasolona, wyjałowiona, z patogenami. Po co ryzykować.
Chociaż przyznam się, że posadziłam w tym roku w takiej ziemi lilie,
pomyślałam sobie, że lilie mają zapasy w cebulach i dadzą radę