Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2 - ejacek
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulenty Meksyku i nie tylko cz.2
A mnie najbardziej podoba się pierwsza - Mammillaria perezdelarosae. Sama roślina jest piękna a z kwiatuszkiem szczególnie atrakcyjna. 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieczysławie , z tymi kwiatami to trochę dziwnie w tym roku , nie jest rozwinięty , niektóre nie chcą się rozwinąć jak należy
i po tym kwitnieniu zasychają , na innej pelecyforze już w tym roku się także rozwinął i zasechł , nie zdążyłem pstryknąć fotki. Mam nadzieję , że będzie jeszcze "druga tura".
Przy okazji , w odpowiedzi fotkę którą pominąłem - aktualizacja strombo , te kwitną jakby nigdy nic

Jacku, nie było okazji pochwalić Twojej kolekcji, co niniejszym czynie.
Widać u Ciebie bardzo zadbane rośliny, masz do nich rękę. Do tego gównie Meksyk wiec jest rewelacja
Przy okazji zapytam Pelecyforka szczepiona czy na własnym? Wygląda na wiekową, młode rośliny w tym przypadku z kwitnieniem sie nie spieszą.
Widać u Ciebie bardzo zadbane rośliny, masz do nich rękę. Do tego gównie Meksyk wiec jest rewelacja

Przy okazji zapytam Pelecyforka szczepiona czy na własnym? Wygląda na wiekową, młode rośliny w tym przypadku z kwitnieniem sie nie spieszą.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- ejacek
Dziękować za pochwały
, pelecyforka jest na własnym , ze szczepionymi wbrew pozorom bywają większe problemy szczególnie na dłuższą metę, przy dłuższej uprawie. U mnie jest jakieś 10 lat. Ale przyznam, że dla mnie większą satysfakcją jest Mammillaria pectinifera (z samej góry wątku) , też jakieś 10 lat u mnie, każdy kto ją uprawiał wie jak to nieprzewidywalna roślina, 2 krople wody za dużo i bye bye (chyba że u kogoś rosną jak szalone, może nie wiem ).

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Ja się pozachwycam mammillarkami
Bardzo mi się także podoba kwiat G. mandragora. Bardzo fajne są te pręciki. Proste jak fryzura Rutkowskiego
Koło gymno też obojętnie nie przejdę
No i te kwitnące maluchy fantastycznie się prezentują 

Bardzo mi się także podoba kwiat G. mandragora. Bardzo fajne są te pręciki. Proste jak fryzura Rutkowskiego

Koło gymno też obojętnie nie przejdę

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pokazujesz same piękności. Co jeden kaktus to ładniejszy. Nie wskażę który naj, bo dla mnie to są wszystkie "z górnej półki"
Masz rację, doświadczyłem tego niestety, zwolennikiem szczepienia tez nie jestem.ejacek pisze: pelecyforka jest na własnym , ze szczepionymi wbrew pozorom bywają większe problemy szczególnie na dłuższą metę, przy dłuższej uprawie.
Pelecyphora aselliformis z wiekiem wygląda coraz lepiej, a to nie u wszystkich kaktusów idzie w parze. Sam mam młode i male rośliny, ciekawy byłem ile lat trzeba poczekać na taki egzemplarz. M. pectinifera tez ładna, obie zresztą wolno rosnące.ejacek pisze: U mnie jest jakieś 10 lat. Ale przyznam, że dla mnie większą satysfakcją jest Mammillaria pectinifera (z samej góry wątku) , też jakieś 10 lat u mnie, każdy kto ją uprawiał wie jak to nieprzewidywalna roślina, 2 krople wody za dużo i bye bye (chyba że u kogoś rosną jak szalone, może nie wiem ).
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Dokładnie! Notorycznie zimą mi schodzi, usycha jak mumia. A ja tak ją lubię, a ona mnie nie.ejacek pisze: Mammillaria pectinifera (z samej góry wątku) , też jakieś 10 lat u mnie, każdy kto ją uprawiał wie jak to nieprzewidywalna roślina, 2 krople wody za dużo i bye bye (chyba że u kogoś rosną jak szalone, może nie wiem ).
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Gdzieś zagubiłam Twój watek, ale już jestem.
Wszystko piękne, ale kwitnące strombocactus (aż tyle) to już przesada.
Oczywiście żartuję, wspaniale razem wyglądają!
Wszystko piękne, ale kwitnące strombocactus (aż tyle) to już przesada.

Oczywiście żartuję, wspaniale razem wyglądają!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ejacek
Hm "fryzura Rutkowskiego" nie wiem czy to odebrać jako pochwałę tychże pręcików czy krytykęPiotrAPD pisze: Bardzo mi się także podoba kwiat G. mandragora. Bardzo fajne są te pręciki. Proste jak fryzura Rutkowskiego![]()

Zauważyłem absencjęraflezja pisze:Gdzieś zagubiłam Twój watek, ale już jestem.

Obiektywnie "średnia półka" przynajmniej w tej chwili.annaoj pisze:Pokazujesz same piękności. Co jeden kaktus to ładniejszy. Nie wskażę który naj, bo dla mnie to są wszystkie "z górnej półki"
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Hahahhahaha! No wiesz Jacek!
Ja tez zaniedbałam trochę forum, ale już wróciłam.
Ja tez zaniedbałam trochę forum, ale już wróciłam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Tak mi się wydawało, że to jakiś gymnocactus.ejacek pisze:Kupiłem pod nazwą Gymnocactus mandragoraHarvi pisze:A cio to to pierwsze jest?
Z kolejnej serii zdjęć najbardziej w oko wpadło mi stado kwitnących turbiniaczków.

-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Piękne rośliny, bardzo wpadła mi w oko ta doniczka z turbiniakami, świetnie to wygląda, tyle małych, kwitnących główek obok siebie 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
To Ty prowadzisz tu listę obecności?ejacek pisze:Zauważyłem absencjęraflezja pisze:Gdzieś zagubiłam Twój watek, ale już jestem.

- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
To i ja się na listę podziwiających wpisze
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów