Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Rzeczywiście hosty ładne :) Dobrze, że jeszcze całe są. Kibicjuę Ci w walce ze ślimakami i podagrycznikiem. U mnie on też się pokazuje, ale o niebo mniej niż przed rokiem. Jak tylko dojrzę to staram się wydłubać w całości.
Ślicznie zielono u Ciebie. Paprocie pokazujesz często i coraz bardziej mi się zachciewa je mieć. Jakiś czas temu ktoś mi powiedział ( w sumie to nawet dwie osoby ), że paprocie rozłażą się po ogrodzie jak chwasty jeśli im warunki sprzyjają. To prawda? Pomyślałam, że zawsze do dużej donicy mogę je dać bo od dziecka lubię paprocie.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryniu,nie jedna osoba dzięki twoim zdjęciom podpatrzyła ciekawą roślinkę,ciekawą aranżację roślinek,lub coś ciekawego co można zrobić samemu w ogrodzie.To że jedni z forum odchodzą a inni przychodzą to normalka,ale na każdym forum tak jest.
Ty mi kobieto zdjęcia rób,wstawiaj bo inspiracji potrzebuję a już parę razy dzięki tobie coś mi w głowie zaświeciło ;:196 Nawet w paprociach dzięki tobie się zakochałem i odwdzięczają mi się teraz za to bardzo :D
;:3 życzę :wink:
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Kochani, ciszej, bo każdy pracuje w ogrodzie... zauważyłam, że ruch na forum jest od listopada do lutego / marca. No i jak nie ma pogody ogródkowo - działkowej. :D
Sama wiem po sobie, że jak się napracuję w ogrodzie, to potem często sił nie mam na pisanie, ale jako relaks do kawy czy herbatki oglądam co tam np. u Ciebie Maryniu znowu ładnego. ;:168
Powiadasz, że wojna podagrycznikowi wypowiedziana? Trzymam kciuki za Twoją wygraną! ;:215
Maryniu, czy kokoryczka poradziłaby sobie w słońcu?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Paprocie Izko towarzyszą mi w ogródku od zawsze. ;:108 Najpierw te zwyczajne leśne, pióropuszniki z czasem inne jakieś spotkane w lesie... Ostatnio można spotkać w handlu ogrodowe i takim nie odpuszczam...ale tyle na ile jest dostępnych na moim rynku lokalnym,któremu jestem wierna! ...I tak rośnie moja skromna kolekcyjka.
Nic mi się nie rozłazi a jak jakiś pióropusznik wyjdzie gdzie go nie posieją to łatwo się go pozbyć...Bardzo polecam!

Mariusz, dzięki za dobre słowo chłopaku! ;:180 Miło czytać, że w moim ogródku zainspirowały Cię paprocie...To bardzo wdzięczne rośliny i warto je mieć w ogrodzie!

apus Basiu zmęczona po pracy w ogrodzie chcesz oglądać co tam m.in. u mnie... ;:131 wyobraź sobie,że ja też ciężko pracuję w ogródku i lata i siły już nie te :roll: ..ale znajduję je, nawet na codzienne fotorelacje... ;:131 Ale dla mnie to przyjemność ... :?
Walka z podagrycznikiem i innymi chwastami chwilowo zawieszona bo ziemia jest jak skała..Chciałam coś przesadzić i ciężko było..wczorajsze popołudnie było z lekka przekropne więc przesadziłam w międzyczasie i posadziłam kilka zaległych roślin...
Co do kokoryczki to mam ją od lat ale w cienistym miejscu nigdy nie uprawiałam jej w słońcu więc na pytanie nie odpowiem... :oops:

moje ogrodowe fotopstryki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maryniu piękne orliki. Clemek ciekawy.
Rodki,azalie pięknie pokazane.
I ta słoneczna altana cudnie wygląda. Brawo!! Za zawsze perfekcyjne zdjęcia ;:215
No i hosty masz już okazałe, śliczne ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, u mnie popadało, to i ziemia się rozluźniła, ale oczywiście co za tym idzie zrobiło się nieprzyjemni i zimno.
Ale jutro będę musiała odchwaścić trochę, bo u mnie rozszalał się dziki powój ;:222
Orliki piękne! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Przychylam się do słów Ani, altana ze słonecznymi przebłyskami wygląda fantastycznie, paprocie giganty, jak zawsze dorodne. ;:138
Bożykwiat w dwóch kolorach ;:215 kiedyś chciałam go nabyć, teraz miejsca brak. ;:224
Czy u Ciebie też się rozpadało, bo u mnie od wczoraj polewa ale tak spokojnie. ;:47
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Mimo brzydkiej pogody to jak człowiek sobie na twój ogród popatrzy,zaraz cieplej się na sercu robi :D Zakątek z ławkami i stołem urokliwy.Klon palmowy przycinasz,formujesz?Ma bardzo ładny gruby pień :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Zaglądam i podziwiam pod osłoną nocy :wink: ;:224 ,ale teraz zapytam ,czy znasz imię tej prymuli :?: .Mam taką samą nn .
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Maryniu dwa takie zdjęcia są więcej warte niż 10 byle jak pokazanych róż. Słońca dużo, ;:3

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Maryniu :wit
Podziwiam właśnie Twoje bladoróżowe orliki, są prześliczne :D
Widzę też że już pojawiły się kwiaty na warzywach. To cukinia?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu w bardzo ciekawy i szczegóły sposób pokazujesz swoje hosty ;:138
Dwa lata temu zaczęłam zakładać hostowiska i rosną tam tylko hosty ... patrzę i czegoś mi brakuje - jakby przełamania inną roślinnością, której by dane stanowisko też pasowało.One późno ruszają więc może zawilce, tulipany a latem np jeżówki ?
Zdjęcie hosty z paprociami i marzanką wonną takie ... naturalne i zarazem piękne.
https://images83.fotosik.pl/589/57dfde1f11d2397a.jpg
Ot widzisz ... marzankę mam i to sporo . Dzięki Twoim zdjęciom można coś dla siebie wypatrzyć.
U nas też dziś delikatnie popadało a już sucho było.
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pogoda niezbyt zachęcająca do pracy w plenerze ,czekam ;:65 niecierpliwie, może bliżej południa przejaśni się bo na razie pochmurno i ;:3 brak...
A mnie pili oj pili ,żeby coś zrobić pożytecznego na działce...Wczorajszy dzień stracony ale podlało zdrowo to mnie cieszy...Znowu chwasty i ślimaki są w swoim żywiole!

apus Basiu i u mnie popadało a dzisiaj to ja bym chciała popracować bo ile za mną tyle przede mną...
Chwasty nie czekają , ślimaki dają do wiwatu,ścinają mi od góry rośliny,siedzą wysoko te skorupiaki...
Słysze prognozy 30 st. jeszcze w maju... ;:oj Jak dla mnie to za dużo...zdecydowanie...
Sporo orlików nie pokazało się po zimie m.in. ub. roczna Nora Barlow, której mi żal...bo piękna była!
Ale może spotkam u moich pań na ryneczku...

anabuko1 Aniu bardzo dziękuję za miłe opinie o zdjęciach! ;:180

stasia_ogrod ;:196 cieszę się, że się podoba moja altana z przynależnościami... nie często ją pokazuję ale i ja muszę tu pochwalić swojego Małżonka bo to Jego pomysł i wykonanie...ponad 20 lat temu ;:131
Bożykwiat zajmuje miejsca tyle co nic i uważam, że wszędzie się zmieści. Fajny maluszek...taka naturalna biżuteria rabatowa!
gloff Mariusz cieszę się, że lubisz oglądać zdjęcia z mojego ogródka! :D ;:180 Ten zakątek to jedno z milszych miejsc na działce. ;:108 Klona nie ruszam , po ub.zimie wycięłam mu górne piętro bo umarzło ,pień okorowały jakieś dzikie stworzenia .Na szczęście przyuważyłam i posmarowałam jesienią maścią ogrodniczą ,pień okryłam gałązkami i zimę przetrwał.Teraz rośnie bardziej w poziomie niż w pionie.

witch Aga i ja Ciebie pozdrawiam! :wit Orlików mam sporo ale przeważają krzyżówki- samosiejki...
Dobrze rozpoznałaś to cukinia kupiona na ryneczku z pąkiem,będzie szybciej co zerwać...chyba że ślimaki będą szybsze..! ;:180

Obrazek

Obrazek

christinkrysia dziękuję za miłą opinię i odwiedziny ! Hostowiska mam umiejscowione w miejscach ocienionych ,hosty podsadzam m.in.paprociami i in. cieniolubnymi roślinami...brunnery,żurawki,jarzmianki,pierwiosnki,marzanka,niezapominajki,floksy wiechowate, itd... :)
Jeżówki , tulipany lubią słoneczko więc ich tam nie widzę...
Fotka poglądowa dla Ciebie ,może coś jeszcze wypatrzysz ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu ;:196 lubię takie fotograficzne swawole ... ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu G. to Primula japonica 'Miller`s Crimson' to miłe, że zaglądasz ... ;:180

Obrazek Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I u mnie ślimaki mają używanie. Zeżarły nawet całego irysa. ;:oj O clematisach, orlikach, kłosowcach i innych nawet nie wspomnę. Najgorsze, że po raz pierwszy mam wysyp tych paskud bez skorupy. Fuj. Niestety ślimakol poszedł w ruch, bo to istna plaga.
Na pocieszenie obejrzałam u Ciebie piękne fotografie. Pozdrawiam.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Maryniu, kolejna porcja pięknych zdjęć, kolejna uczta dla oczu. ;:63 ;:63
Wyobraź sobie, że moja działka jakoś uchowała się jeszcze przed ślimakami. ;:333 Zielska mi tyle narosło, że gęstwa powstała taka, która tym mięczakom sprzyja, a one gdzieś się zapodziały. ;:306
Nie, ;:185 nie tęskno mi za nimi, ;:185 jedynie dziwi mnie ich brak. :shock:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”