Wszystko o pomidorach cz. 14
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
A korzeni nie podgryzają ? Sałatę mi wywalają z grzadki systematycznie, wypada po prostu, korzenia brak...
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A nie masz jakichś larw w ziemi?
Bo u mnie tak się dzieje własnie przez larwy chrząszczy - najnormalniej w świecie roślina rośnie i nagle znika bo się okazuje że nie ma korzenia.
Wątpię, że mrówki by zjadały masowo korzenie w sałacie.
Bo u mnie tak się dzieje własnie przez larwy chrząszczy - najnormalniej w świecie roślina rośnie i nagle znika bo się okazuje że nie ma korzenia.
Wątpię, że mrówki by zjadały masowo korzenie w sałacie.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może to być mszyca korzeniowa.
W tamtym roku miałam to w koprze. Tuż pod ziemią żerują przy szyjce korzeniowej, a nawet na korzeniach, kopry przewracały się jakby je ktoś je nożem podcinał. Może mrówki maja w tym swój udział hodując te mszyce?
W tamtym roku miałam to w koprze. Tuż pod ziemią żerują przy szyjce korzeniowej, a nawet na korzeniach, kopry przewracały się jakby je ktoś je nożem podcinał. Może mrówki maja w tym swój udział hodując te mszyce?
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie widziałam nigdy mszycy na sałacie. Na cykorii tak, ale na sałacie nigdy.
Iza
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Ja swego czasu też nie widziałam, aż jednego roku okazało się ze całe środki są czarne od mszycy
Pozdrawiam, Ewa
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Malinowy Kapturek produkuje pierwsze kwiatuszki
czytałam, że można pomóc w zapylaniu i polać kwiatki wodą z cukrem, czy ktoś może stosował tę metodę? Podobno zwiększa ona plony

czytałam, że można pomóc w zapylaniu i polać kwiatki wodą z cukrem, czy ktoś może stosował tę metodę? Podobno zwiększa ona plony

Milena
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Na sałacie tez nie widziałam nigdy mszycy, ale ta korzeniowa może się zachowywać inaczej. To tak jak z molami, jak nie mają bawełny czy wełny to wpierniczają syntetyki.
Pozdrawiam-Ela
- jeszcze
- 1000p
Zgadza się, z mszycami nie wiadomo, hyzop i cząber zaatakowały.
Iza
Witam
Posadziłem 40szt. pomidorków do guntu, w dołki poszedł obornik.
Czym profilaktycznie zacząć pryskać i kiedy, i czym ? (W ubiegłym roku pomidory dopadła zaraza ziemniaczana chcę tego uniknąć)
Posadziłem 40szt. pomidorków do guntu, w dołki poszedł obornik.
Czym profilaktycznie zacząć pryskać i kiedy, i czym ? (W ubiegłym roku pomidory dopadła zaraza ziemniaczana chcę tego uniknąć)
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
Obstawialam mrowki, bo jest ich tam na potęgę. .. Teraz zwątpiłam. Larwy chrzaszcza widziałam przekopując, zawsze wyrzucałam. Będę obserwować.
Jak masz czas i chęci do tego aby bawić się z cukrem możesz próbować, wydaję mi się, że prościej będzie po prostu potrząsnąć delikatnie kwiatkiem i samemu zapylić... Cukier to idealna pożywka dla grzybów.
Czy jest może jakiś tutorial jak podwiązywac pomidory w tunelu(nie na palikach)? Chodzi mi o to jak to dobrze uwiązać, żeby można było regulować wraz ze wzrostem pomidora i co gdzie przywiązać by nie zrobić krzywdy. 

- jeszcze
- 1000p
Masz w wątku podfoliowym, a i w internecie jest instruktaż ze zdjęciami.
Iza
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Lepiej bym nie odpowiedziała. A jeszcze dodam,że w tej kwestii najpraktyczniejsza jest własna inwencja twórcza, ponieważ dotyczy konkretnej sytuacji, niekoniecznie podobnej do sytuacji innych forumowiczów.
Pomidorki prawie wszystkie posadzone, ale paliki to zaledwie prowizorka w obawie przed zapowiadanymi burzami.
Pomidorki prawie wszystkie posadzone, ale paliki to zaledwie prowizorka w obawie przed zapowiadanymi burzami.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
ja korzystałam z tej strony, są tu zdjecia: http://www.e-ogrodnik.vot.pl/?p=758vvisquare pisze:Czy jest może jakiś tutorial jak podwiązywac pomidory w tunelu(nie na palikach)? Chodzi mi o to jak to dobrze uwiązać, żeby można było regulować wraz ze wzrostem pomidora i co gdzie przywiązać by nie zrobić krzywdy.
Milena