Nie ma jak u Seby

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie ma jak u Seby

Post »

No 15. I nie pachnie. Ale to nieistotne, bo wygląda przepięknie.

Ciemne tulipany mnie zachwycają. Oj, takie to chyba na jesieni poszukam. :D

Skrzynki wyglądają rewelacyjnie! Doskonały pomysł!

Ale jak widzę ilość doniczek do podlewania, to mi się słabo robi... :wink:
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Piękne tulipany, petunie także ;:215 . Patrzę na ilość warzyw..czy to wszystko dla własnej konsumpcji :shock:
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super te skrzynki , zawsze mi się podobało organizowanie skrzynek pod roślinki. Wygląda to bardzo ładnie.

A co do roslinek i dziwnego kwitnięcia lub też nie to myślę, że ta pogoda im ostatecznie pomieszała w głowie. Tu niby opóźnienie wiosny, zaraz nagłe lato, one się chyba same nie mogą zdecydować czy się rozwijać czy też nie. :roll:
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ale musiałam nadrobić :lol: Sebastian a już miała się pytać jak ty to wszystko dasz radę podlewać?? ale patrzę a tam nawadnianie :lol: ja to swoich chyba nie ogarnę :lol:
Piękne petunie i ten fantastyczny mix, ja uwielbiam takie niespodzianki, jeśli chodzi o piwonie moje też w tym roku nie kwitną i się doczytałam ,że albo są posadzone za głęboko, mogą max na 5 cm ,albo za młode są :D
U mnie też dużo z kwiatów nie przetrwało żaru słonecznego mimo codziennego podlewania a ja dodatkowo mam wszędzie glinę więc kwiaty siedzą w ...garnkach z gliny :;230

Szkoda owoców, a patrzyłeś czy aby na pewno żadne nie zawiązały owoców? i jak twoje giganty ?? ;:oj
Ps. Ewelina on młody to i sił ma od nas więcej do roboty :;230 :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na szybko zdjęcia wstawię, później odpowiem :)

Ziemniaki wychodzą z ziemi

Obrazek

Kalarepy i kalafiory wyścieliłem skoszoną trawą

Obrazek

Kapusta gigant

Obrazek

Na jednej z podwyższonych grządek posadziłem arbuzy - tylko cztery.

Obrazek

Tykwy

Obrazek

Obrazek

Kosztela kwitnie. Mam trzy drzewka, z czego jedno posadzone zeszłej jesieni. I o dziwo to jedyna jabłonka, która przeżyła atak zajęcy.

Obrazek

Zdjęcia pomidorów będą po południu :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Niii... Z warzyw to ja mam bób, groch i fasolę... A i to tylko dlatego, że bardzo mi się ich kwiaty podobają... Ale może przyleci na nektar do budlei ? bo one wiele motylów przywabiają jak już kwitną...

Co do petunii ? ja swoje posiałem do skrzynki w połowie marca... Potem było pracowite wynoszenie na słońce w dzień i wnoszenie na noc do domu... Tydzień w kwietniu, gdzie wystawiać nie mogłem, bo jak wychodziłem do pracy to było -2°C i część niestety spleśniała... A obecnie mają już takie rozmiary, że powinny zakwitnąć lada chwila...

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Ta roślina motylkowa z żółtymi kwiatami, co to jest konkretnie, bo bardzo mi się podoba?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

czy ta żółta to nie jest czasem Robinia?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Sebastian 3 dni byłem na zajęciach i tyle u Ciebie nowości, ale wszystko przejrzałem.
Co do piwonii, brak kwitnięcia spowodowany jest najczęściej( jeżeli była ona przesadzana w ostatnich latach) tym że została za głęboko posadzona, w czasie przesadzania najlepiej ok sierpnia, wytworzone już kiełki musza być prawie pod samym wierzchem), a jeżeli długo nie była przesadzana to może trzeba jej zmienić miejsce i odmłodzić.
Bardzo ciekawa aranżacja skrzynek- prosta rzecz, a jak wile zmienia.
Porzeczki ładnie zawiązały, tak jak mówiliśmy parę dni ciepła i wszystko się wyrówna ;:138 ;:138 ;:138
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Sebastian cały czas podziwiam Twoje zacięcie ogrodnicze ;:215 Warzywnik masz dobrze zorganizowany, ja wiem ,że to wszystko dużo wysiłku kosztuje, ale swoje warzywa i owoce zerwane prosto z grządki dają mnóstwo satysfakcji
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Seba ale masz szczęście, poziomki prawie bez pracy możesz jeść. ;:215 Ogromne te skrzynki, będzie wszystko dobrze rosło, dużo ziemi. ;:138
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Seba no po prostu jestem pod wrażeniem tego jak wiele warzyw i roślin uprawiasz. Jak podchodzisz do tego profesjonalnie, podwyższane rabaty, agrowłóknina. Ale nie zazdroszcze Ci plewienia ;:224 .
Oby rosło Ci wszystko oprócz chwastów:). Tego życzę i ;:3 .
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Może zrobię mały off, ale ...

Dziś oglądałam z dzieckiem jakiś program, gdzie dzieciaki z gimnazjum zostały zaproszone do gospodarstwa agro i tam własciciel oprowadzał je,pokazywał im jak się całą farmę obrabia, co jak ze zwierzętami itd, a potem poszli w pole gdzie gimnazjaliści mieli sobie zrobić własną grządkę z czosnkiem i cebulą.
I nagle słyszę z tv takie " yyyyy, jesteś pewna, że to dobrze wsadziłaś????". Podnoszę głowę, a tam laska wsadza cebulę KORZONKAMI do góry!!!!!!!!
No zdębiałam!
I od razu sobie pomyslałam jakoś o Tobie, że gdybyś tam na to pole wszedł to byś ich swoimi umiejętnościami zmiótł z powierzchni ziemi.

Także jeszcze większe uznanie dla Ciebie, bo w tym co robisz jesteś młodym mistrzem ;)
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Potwierdzam to, co napisał Luka85 - możliwe, że karpa jest posadzona za głęboko lub była przesadzana. To jest piwonia chińska a ona bardzo niechętnie kwitnie po przesadzaniu, ja na kwiaty moich po posadzeniu czekałem 3 lata, jedna zasusza właśnie pąki więc będę kolejny rok czekał na nią. Piwonie lekarskie nie mają takiego okresu odczekania przed kwitnięciem po przesadzeniu z tego co zauważyłem, przesadzałem już kilka razy i rok później kwitły. A ta Twoja piwonia chińska, która ma pąki, nie ma przypadkiem na pąkach mszyc? wygląda jakby tam mrówki były a piwonie są dość łatwo atakowane przez mszyce (hodowane przez mrówki :wink: ).
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Seba piwonia nie lubi przesadzania i sadzi się ją b.płytko, to taka obrażalska potrafi na złość nie kwitnąć parę lat. Dodaj po bokach suchy, może być spleśniały chleb - tak mi podpowiedziała starsza pani która sprzedawała karpy piwonii o jeszcze powiedziała w dołek pod piwonię wrzucić grosik. Jesienią znajoma dała mi karpę piwonii, jak to ja położyłam i zapomniałam w marcu zobaczyłam , czy żyła nie wiedziałam ale obsypałam ją ziemią i ku mojemu zdziwieniu pięknie puszcza , czy będzie kwitła nie wiem muszę jutro do niej zerknąć.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Ciekawa teoria starszej pani, ciekawe czemu ma służyć chleb, mnie uczono żeby prędzej chleb z ziemi podnieś niż na nią kłaść :wink: :wink: :wink:
Ale ten grosik rozjaśnia teorie z chlebem ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”