Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Elu :wit
Slyniesz juz z pięknych róż ;:108 ;:108
Ale u ciebie widzę moc pięknych tulipanów. ;:167
Tak ci się rozmnażają ?
Czy tak duuuzo ich sadzisz? ? Nie wypadają ci? ?
U mnie nie wszystkie co roku są U tak samo obficie kwitną Jak w pierwszym roku po posadzemiu. ;:219
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Będę sie jesienią rozglądać za Flamingami i Melrose, Verona także bardzo urodziwa .Takie łany tulipanów powalają, a co dopiero jak zakwitną peonie i róże .Będzie kolorowy zawrót głowy ;:108 o ile pogoda na to pozwoli ;:224 ,bo na razie jest jak jest
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ja tam nadal widzę piękne łany tulipanów ;:224 W Melrose i ja zakochałam się na zabój ;:167 Flaming Purissima zaskoczyły mnie swoją wielkością ;:oj Takich byczych kielichów jeszcze nie widziałam. Natomiast zdziwił mnie twój wpis o Exotic Emperor, bo moje wytrzymały ponad 20 cm śniegu i niekończące się ulewy bez szwanku, kwitły naprawdę długo...
Ale gdzie mi tam do twoich ilości :roll:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi, wreszcie się doczekałam ;:196 Z tej radości napisałam całą epistołę i mi wcięło ;:223 Nie mam siły pisać od nowa, ale przytulam Cię mocno ;:4 , bo wiem jak przykro jest stracić ulubione róże. Też mi kilka wypadło, ale już przebolałam i w ich miejsce kupiłam nowe. Z Cardinal Hume, Graham Thomas, Gardentraume też zrobiłam rabatówki. Cięte praktycznie do zera, a pomimo to pięknie odbiły.
Piszesz, że w porównaniu do ubiegłych lat, Twoje pogłowie tulipanów się zmniejszyło...Dużo bym dała za takie przerzedzone widoki u siebie Obrazek Ty jednak wiesz najlepiej jak jest, bo masz możliwość porównywać jak wyglądały poprzednie lata.
Gabriele i Melrose mam u siebie po raz pierwszy. W 100% popieram Twoją opinię! Są niezwykle urodziwe ;:224 A Gabrielle nawet ładniejsze w realu, bo zdjęcia nie w pełni oddają ich urodę. Mam też Purple Pion, które zachwycają nie tylko kolorem, ale równie ciekawym kwiatem. I znów się rozpisałam ;:224
Słonka Kochana Ci życzę ;:3 i od jutra samych pięknych, ciepłych dni ;:168
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj Elwi,
tulipany przetrwały zimę i bujnie Ci zakwitły. Masz przepiękne odmiany. W moim guście także są bladawce, takie jak Flamingi i Gabriele. Wzorcowo, jak marzenie, wygląda rabatka z biało -kremowa ;:167 .
Mam wrażenie, że Twoje tulipany wydoroślały, że są dorodniejsze niż w zeszłym roku.
Wydaje mi się, że nie wykopywałaś cebul, że przetrwały zimę w glebie.
Gratuluję pięknej tulipanowej kolekcji. Miss i Grand Pirx 2017 Tulipana Ci należy przyznać.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu - April też miałam Flaming Flagi i to przez dwa lata z rzędu. Teraz zostały mi już tylko pojedyncze egzemplarze. Co jest pewne - Flaming Purissima w niczym ich nie przypominają, mimo to lubię obie odmiany.
Cieszę się na te uzupełnienia jesienne. uwielbiam przeglądać oferty i wymyślać nowe aranżacje ;:170 Niektóre są nietrafione, no ale to ryzyko jest w pakiecie Obrazek
Dla Ciebie Jolu inne tulipany, które są grzechu warte - Gabrielle z grupy triumph. Żałuję, że nie kupiłam więcej...
Obrazek

Moni - Alania coś nie bardzo chce mi się wierzyć, że masz "zapuszczony" ogród. Phi,te kilka chwastów tu czy tam? Nie odbiorą Twojemu ogrodowi piękna ;:185 Dla Ciebie Mistress Mystic w nietuzinkowym kolorze
Obrazek

Aniu - Ann_85 witaj w Ogrodziu Obrazek Miło mi, że zajrzałaś i miło, że Ci się podoba. Zapraszam częściej ;:108 Dla Ciebie Aniu tulipany liliokształtne Sapporo
Obrazek

Aniu - anabuko1 dziękuję Obrazek. Tulipany niestety wcale się nie namnażają, wprost przeciwnie - robi ich się coraz mniej Obrazek. Z niektórych odmian sprzed dwóch- trzech lat, pozostały mi tylko pojedyncze egzemplarze. Niestety (finansowo) i na szczęście (frajda "turbano-maniaczki") co jesieni dokupuję i dosadzam. W ubiegłym roku eksperymentowałam z nawożeniem, żeby utrzymać w kolejnym roku duże kwiaty. Stosowałam nawóz doglebowy i dolistny na przemian. NIC to nie dało ;:223 Dla Ciebie Aniu tulipany Sorbet
Obrazek

Jadziu - Jakuch piwonie już mają bardzo duże pączki, mam tylko nadzieję, że pogoda utrzyma się w dalszym ciągu ładna. Obfite opady to zabójstwo dla ciężkich kwiatów piwonii :( Niestety, na pogodę nie mamy wpływu ;:131 Dla Ciebie pierwszy kwiatek Angelique
Obrazek

Małgosiu - clem3 czy mi się wydaje, czy jesteś nowym gościem u mnie? Jeżeli nie nowym to ooops :oops: sorry, a jeżeli nowym,to witam serdecznie i zapraszam częściej :D Kielichy Flaming Purissima są rzeczywiście imponujące - najlepiej oddaje ich wielkość zdjęcie, które zaprezentuję poniżej. Tymczasem dla Ciebie Dynasty
Obrazek

Dorotko - dorotka350 Kochana, jak ja się za Tobą stęskniłam Obrazek Niestety czas jakoś dziwnie przyspiesza z każdym kolejnym rokiem w metryce ;:oj Coś, co kiedyś zabierało mi 1 godz. teraz trwa 2, a przecież wydaje mi się, że tak samo intensywnie pracuję...Aż strach się bać, co będzie dalej, bo do emerytury jeszcze szmat czasu...
Ach te róże ;:167 Chyba ukatrupiłam osobiście dwie Obrazek. Zakup jesienny, przezimowały w donicach w piwnicy. Jak je sadziłam do gruntu miały już spore liście. Potem przyszły pogody wiadomo jakie i teraz te róże nie dają znaku życia. Kasa wyrzucona w błoto ;:223 Na szczęście, ponieważ to nówki, nie miałam jeszcze do nich sentymentu, ba, nie wiem nawet czy spełniłyby oczekiwania... Więc żal trochę mniejszy.
Gabrielle fantastyczna Obrazek. Popieram Twoją opinię. Jestem również zadowolona z Charmeur. Dla Ciebie obie odmiany razem
Obrazek

Jolu - Yollanda niestety, moje ubiegłoroczne tulipany wcale nie są przesadnie dorodne :( Zasilałam je kilka razy i doglebowo,i dolistnie. Niestety, nie zauważyłam, żeby to coś dało.Trzeba pogodzić się z faktem, że co roku należy dosadzać nowe.
Są to koszty, ale jakoś nie umiem się wyrzec tulipanów ;:185 Efekt jest wart i pracy i nakładów ;:215 Dla Ciebie Jolu Verona
Obrazek

Nareszcie ciepło od kilku dni, pogoda prawie letnia :heja W ogrodzie rośliny usiłują nadrobić opóźnienia spowodowane zimną aurą. Kwitną w najlepsze tulipany, narcyzy, azalie, zaczynają rododendrony. W blokach startowych czosnki i irysy. Jest coraz piękniej Obrazek Aneczka napisała, że dla niej rok mógłby się składać z dwóch miesięcy: maja i czerwca, potem znowu maja i czerwca, i tak w kółko. Podpisuję się pod tym obiema rencami, z tym, że dorzuciłabym jeszcze lipiec z liliami i liliowcami Obrazek. Cieszmy się tym czasem, bo on tak krótko trwa...
Co tam na rabatkach? Flamingi już przekwitły, musiałam je ogłowić. Mam jeszcze ostatnie zdjęcia, w tym jedno, które obrazuje jak wielkie mają kielichy. Beau Monde przy Flamingu wygląda jak liliput. Powoli przekwitają również Dynasty, których mam nadmiar z powodu pomyłki odmianowej Obrazek. Dosyć wdzięczne tulipany, aczkolwiek dla mnie osobiście mają zbyt krzykliwy kolor. Nie zostanę ich fanką Obrazek.
Za to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły tulipany Charmeur. Nie dosyć że kolor niebanalny (jakby róż - nie róż, złamany... nie mogę go opisać) to jeszcze dekoracyjne, biało obrzeżone liście :D Kwiaty trwałe, tulipan godny polecenia ;:333 Obok Charmeur pysznią się tulipany Gabrielle - zdecydowanie najbardziej w moim guście. No to co? Niech przemówią foty...

Ostatnie Flamingi
Obrazek

Obrazek
Flaming Purissima i Beau monde
Obrazek
Belicia w najładniejszej fazie, potem coraz bardziej rozczochrana
Obrazek

Obrazek
Dynasty
Obrazek

Obrazek
Charmeur
Obrazek

Obrazek
Ostatnie Melrose
Obrazek

Obrazek
Gabrielle ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I na koniec wianek, który zrobiłam :oops:
Obrazek

Tymczasem lecę Obrazek do Waszych ogrodów...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Piękny wianek. Jak mocowałaś kwiatki? Bo ja też robiłam tego typu wianek i miałam z tym pewne problemy. Nie używałam kleju, wplatałam łodyżki kwiatków bezpośrednio do wianka. Ale one dość twarde, więc nie zawsze byłam zadowolona z efektu.

Gabrielle ma bardzo ładny kształt. Tylko ten kolor, nie za majtkowy? Sorry że tak piszę o twoim ulubieńcu :wink: Choć Dorotka pisze że on w realu jeszcze ładniejszy. Może jednak wart grzechu.... gdzie kupowałaś?

Czyli Flaming Flag już mi się skończyły? Bo rosły drugi rok... trzeba będzie dokupić. Fakt, że w tym roku liście zaczęły chorować, dostawać plam i usychać. Oznaka zużycia cebul? Czy nadmiernych deszczy?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Elwi :D :wit

Gabrielle mnie totalnie zauroczyły ;:167 Belicia co za rewelacyjne masz te tulipany,uwielbiam je oglądać i wzdychać ;:333
Melrose i Verona również ciekawe odmiany ;:215 Warto sadzić tulipany,gdybym ich trochę jesienią nie nasadziła to chyba bym w depresję popadła.Moje róże są tak liche jak nigdy,listki ciągle obrywam przemrożone,ech szkoda pisać ;:222
Ja coś za narcyzami nie przepadam,wolę bezapelacyjnie tulipany :D

Pozdrawiam i czekam na Twoje róże ;:65
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Podziwiam i podziwiam twoje piękne tulipany.
W Tak dużej ilości robią niesamowite wrażenie. Pięknie masz.
Szkoda, że ich czas pomału się kończy.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wianek cudny - też chcę zmienić żółciele z kremem na różowe.

Tulipany wprawiają w zachwyt, cudne masz odmiany. A Flammingi podobne są do Hemisphere - te też mają z różnym natężeniem wybarwione płatki - od jasnego do ciemnego.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi niech Ci będzie! Niech rok trwa maj, czerwiec, lipiec, maj, czerwiec, lipiec i na nowo. W to mi graj! Chyba musimy pomyśleć o przeprowadzce w cieplejsze strony. Na fejsie, na różanych grupach już od ponad miesiąca chwalą się ludzie "dzisiejszym" kwitnieniem ich róż. Też bym tak chciała. ;:224
Tulupany Gabrielle, Belicia i Verona są prześliczne! Dynasty rzeczywiście zbyt krzykliwe.A Flaming Purissima u Ciebie o niebo piękniejszy niż był u mnie. ;:224
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elwi zafundowałaś wspaniałą ucztę tulipanową ;:167 Cudowne są!
I też podpisuję się rencami i nogami pod tym, że rok może składać się z mają, czerwca i... lipca, dołóżmy jeszcze sierpień z hortensjami ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nowym, ale chętnie zostanę dłużej :wink: Zwłaszcza, że tak ciekawie piszesz o tulipanach ;:108 Chyba mamy podobny gust w tym temacie, bo kilka odmian mam i u siebie ;:173 Dynasty jak dla mnie mogłaby pozostać w swojej początkowej fazie... Gabriell sobie sprawię jeśli tylko spotkam :D Wianek bardzo ładny ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Elwi, ależ ten wianek urokliwy ;:167 Tulipany oglądam, podziwiam.. nawet na nazwy zerkam i niby staram się coś wynotować, ale jak przychodzi jesienią do kupowania to i tak patrzę na zdjęcia na opakowaniach i zgarniam co do ręki wpadnie ;:306 Podziwiam twoją wiedzę dotyczącą identyfikacji tulipanowych imion ;:180
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gabrielle, Dynasty wynotowane jako odmiany warte rozważenia w czasie jesiennych zakupów. Szkoda tylko, że często różne odmiany są w różnych sklepach (kupuję głównie przez internet).
Z wianka możesz być dumna, jest taki wiosennie radosny.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”