Henryku - mam taką nadzieję że niedługo rozkręci się już na dobre
Piotrze - jeszcze kilka poprawek trzeba wprowadzić, dziękuję bardzo w imieniu moim i taty - bez jego pomocy ciężko by to było ogarnąć w tak krótkim czasie
Barbaro - zrezygnowałem mimo że jest dłuższy , ale raczej dobrze się wszystko sprawuje

w tamtym i tak folia nie jest przytwierdzona do środkowych listewek - były tylko po to żeby wiatr zbytnio nie targał. W nowym gdy na inspekt zarzuciłem agrowłókninę do cieniowania i zamokła od deszczu, trochę się cała folia naciągnęła od ciężaru. Jednak nic się nie uszkodziło, może za rok lub dwa gdy będę zmuszony wymieniać folię pomyślę nad zamontowaniem listewek, zależnie od tego jak się będzie to wszystko sprawować
Jacku - dziękuję za wskazówkę ! Tak się składa że ze 2 dni przed tym jak to napisałeś właśnie tak zrobiłem - wyniosłem je do inspektu. Zdaje się że pomogło, fakt kilka jeszcze wypadło ale już jest dobrze:) Ogólnie stoją teraz pod inspektem, gdyż na górze słonko za mocne. Muszę pomyśleć nad zbudowaniem dla nich jakiegoś kącika w inspekcie który będzie zasłonięty siatką cieniującą - myślę że wtedy będą miały słonka w sam raz
Moniko - chętnie zrobię, ale nie wiem ile jeszcze zajmie zapełnianie go, na pewno trochę

chyba że chcesz taki półpusty ?
Joanno - zadomowione, ale jeszcze nie na 100%, bo nie stoją w nim jeszcze za długo a już tak grzeje, że chucham i dmucham żeby się nie przypaliły
Harvi - nie ma co przesadzać, Twoje też dobrze wyglądają, a najważniejsze że roślinkom w nim dobrze !
Na początek dzisiejszego pokazu kilka fotek z wystawy kaktusów w Krakowie którą miałem przyjemność odwiedzić :

Nie wiem czy zdjęcia nie będą za duże, ogólnie pojawił się u mnie problem z hostingiem zdjęć, znowu..
Dalej kilka moich tegorocznych zakupów :
Mammillaria parkinsoni

Sulcorebutia frankiana

Gymnocalycium multiflorum

Parodia maasii

Coryphantha sp.(kracikii? chyba że ktoś ma inny pomysł? )

Epithelantha neomexicana

Thelocactus lausseri
I nareszcie, pomału, coś się zaczyna u mnie dziać. Mam wrażenie jednak że dużo kaktusów przez tą pogodę się pobuntowało, i mimo żę kwitły choćby w tamtym roku, to w tym nie mają zamiaru

choć może jeszcze pokażą pąki ?
Mediolobivia pygmaea v.albidula VS 278a
I na koniec ostatni z zakupów, Sulcorebutia bicolorispina
W sumie można powiedzieć że pokaz zdominował mój ulubiony, pomarańczowy kolor

Mam nadzieję, że ktoś dobrnął do końca