Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Tak jak zapowiadali synoptycy przymrozek był, rankiem szronik na całym ogrodzie -4 st, na szczęście słoneczko bardzo szybko zaczęło świecić i skulone roślinki podnosiły łebki do góry. Truskawki, selery okryte miałam włókniną mam nadzieję że pomogło, gorzej z drzewami, niskie jabłonki chyba nie będą miały owoców. Czas pokaże.
Dzisiejszy dzień bardzo pracowicie spędziłam w ogrodzie, cóż ja mogłam robić, oczywiście plewiłam, końca nie widać, kompostownik pełniejszy. Przyszedł też czas, aby po 5 latach pożegnać wrzosy, mimo zimowego okrycia- nie przeżyły.

Bogusiu za to dzisiaj u nas był przymrozek. Już mam dość takiej pogody. Zauważyłam dziś, że powojnik i piwonia zaczynają chorować, a tu nie ma jak pokropić.
Słoneczko owszem pięknie świeciło, podczas pracy ptaszki tak głosno śpiewały, super się pracowało.
Drzewko o które pytasz to rajska jabłoń.

Marysiu ta noc była najtrudniejsza -4 st. Teraz jak przeczytałam o poziomkach, wiem że zapomniałam je okryć, to są te które mam od Marty.
Mnie żadna siła nie przytrzyma w domu, chwasty wołają ;:131 do ogrodu, czemu one tak szybko rosną ;:202 ileż ja dziś wiader wyniosłam, a plewię już drugi raz te same rabatki.
Floksy chyba szybko się rozrastają, bo ja je posadziłam w trzy małe kępki i tak obficie zakwitły. Pierwiosnki kwitną nadal, część mam posadzone w cienistych zakątkach.

Marto jak ja się cieszę, że zaglądasz. Mój ogród nie jest tak piękny jak Twój, daleko mu do takich cudownych widoków.
Floksa masz zaklepanego, tylko proszę pamiętaj i się upomnij :D

Agnieszko witaj, co słychać, wróciłaś na forum?

Aniu mnie też bardzo te floksy się podobają. Smagliczkę będę wysiewała, gdzieś mi sie obiło o uszy, że można jej pościnać wierzchołki i ukorzeniać, sama tej metody nie próbowałam wykorzystać, może warto spróbować.

Kolejna odsłona mojego ogrodu

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko a u mnie żaden irys nie kwitnie! dlaczego? Świetnie wyszła Ci ta kolorowa rabatka na 5 zdjęciu!
Ładny ten zawilec! Niestety mróz nie był dla moich roślin łaskawy, straciłam sporo tych jednorocznych co już posadziłam. Pomidory w tunelu też przetrzebiło! cóż z naturą nie wygramy :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wyrzuciłaś wrzosy, ale za to masz miejsce na coś innego, to też duży plus. :D
Dobrze, że rośliny jakoś sobie poradziły z mrozem, teraz będzie już tylko lepiej.
Podoba mi się ten fragment z płożącymi się floksami i czymś jeszcze / białym / , kojarzy się z wiosennym dywanikiem.
;:3 i ciepła życzę. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

czy wróciłam? tyko po to żeby popatrzeć..
chwalić się już nie mam czym więc siłą rzeczy wypadam z obiegu..

ale ale.. koleuski wczoraj na okno zakupiłam.. czekają na ciepełko i będzie wielkie sadzenie..

pięknie tam u Ciebie.. wszystko tak się porozrastało.. już sam ogródek od przodu jak się przejeżdża jest nie do poznania, kiedyś się zastanawiałam czy to u Dorotki czy może domy pomyliłam..

pozdrawiam i obiecuje co jakiś czas zaglądać..
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj był piękny dzień, a mnie ogarnął mały leń, chyba przesyt prac poprzedniego dnia spowodował u mnie chwastowstręt ;:306 Naprawdę nie miałam siły na plewienie, zabrałam się za oczyszczanie hortensji i pięciorników z przemarzniętych gałązek. Od razu zostały zmielone i rozłożone na rabatkę.
Przygotowałam w beczce pokrzywową super nalewkę dla roślin, a szczególnie pomidorów i papryki. Dzień zakończyłam ogniskiem.
Dziś pada od rana, może i dobrze, bo nadrobię domowe zaległości.

Marysiu nie wiem czemu nie kwitną, może jeszcze nie ich czas. Te irysy, które pokazałam są niskie, wysokie jeszcze i u mnie śpią, a może trzeba irysy odnowić, ja swoje przesadzam co 4 lata, najwięcej kwiatów mają w drugim -trzecim roku od dzielenia.
Tą rabatką sama się wiosną zachwycam, roślinki tak zaszalały, tam jest brama wjazdowa, wiem że roślinki same zaznaczyły jak ma biec droga. Ponieważ będziemy korytować jesienią i sypać kamień, przy bramie będzie lekko po skosie ;:306
Tak chcę aby zawilce się rozsiały, zostawiam im kwiaty i nic, na starej działce wyrywałam siewki, a tu jak posadziłam dwie małe kępki 8 lat temu tak są małe cały czas.
Mróz zważył mi paprocie, glicynię, wychodziły też aksamitki, one są już wspomnieniem, mam nadzieję, że nie wszystkie nasionka wykiełkowały i jeszcze coś urośnie. Na szczęście cynie i astry z nasion biedronkowych mam jeszcze w tuneliku.

Grażynko jedno miejsce od razu obsadziłam niskimi iryskami, na drugą rabatkę szukam inspiracji.
To białe to ubiorek wiecznie zielony, sama go wysiewałam, muszę kupić torebkę nasion i wysiać następne bo ślicznie wyglądają.

Agnieszko jesteś tak blisko i się nie zatrzymasz :!: :!: :!: zapraszam na pogaduchy, telefon mam ten sam. Ogród ma już 8 lat więc roślinki się rozrosły, część wypadło, ale ja nie ustaję cały czas coś sadzę, zmieniam.
Koleuski też mam jeszcze nie posadzone, trochę sama ukorzeniłam jesienią , a 5 odmian o pstrych liściach dostałam od mamy.

Tak wyglądał mój warzywnik przed mrozami, zabezpieczałam czym dałam radę

Obrazek

i kilka widoków kolorowych

karagana zaczyna kwitnąć
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

ostatnio u Marty zachwycałam się wcześnie kwitnącym powojnikiem, nie wiedząc co mam to zakup zeszłoroczny z biedronki ;:306

Obrazek Obrazek

paprotki przed mrozem, dziś nie są takie wyprostowane mają czubki zważone

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

rabarbar na ciasto, może jutro upiekę

Obrazek

a teraz zmykam na śniadanko, mąż woła ;:303 nie mogę odmówić
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko nie widziałam chyba nigdy Twojego wspaniałego warzywnika! ;:63 ;:63 jestem pod wrażaniem.
U mnie zmroziło paprotki te pastorałki, a rozwinięte nawet się uchowały, ale trochę wsadzonych kwiatków jednorocznych też poszło, a o wielu już nawet nie pamiętam :wink: Od następnego sezonu stanowczo ograniczam odmiany pomidorów, liczbę krzaczków i do końca będą w domu. Kwiatków też będzie mniej, ale przede wszystkim nasion, bo potem szkoda tego wszystkiego i sieje się bez opamiętania ;:223
Dzisiaj planowałam różne prace, a skończy się na tunelowych, bo ładna wiosna była jednodniowa ;:223
Dobrego dnia :wit
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

Przejeżdżam w sezonie wracając znad Wisły.. ale to zwykle jest dość późno, kilka razy zapuszczałam żurawia, ale nigdy nikogo nie wypatrzyła.. jakbym Cię dojrzała na pewno byśmy się zatrzymali..

wieczorkiem chciałam posadzić koleuski do donic a tu niespodzianka i deszcz.. faktycznie piękna wiosna była jednodniowa...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu bo warzywnik rzadko kiedy pokazuję, faktycznie dużo powierzchni zajmuje. Mam posadzone min ziemniaki, których mi wystarcza na całą zimę, dużo sadzę pomidorów pod folią i w gruncie.
Mnie też trafiło jakieś kwiatki od Ciebie, odrywałaś małe czarne doniczki co to było nie pamiętam.
Co roku sobie tak jak Ty obiecuję, że mniej wszystkiego posadzę i nic z moich planów nie wychodzi pożytecznego, mąż tylko powtarza z przekorą "sama chciałaś".
Faktycznie wczoraj pogoda do południa kaprysiła, ale później wytrzymało bez deszczu ja posiałam fasolki chyba z 5 gatunków.
Dziś piękna pogoda od rana, trochę posiedziałam (poleniuchowałam) pod pięknie kwitnącymi i pachnącymi jabłonkami.

Agnieszko jak jedziesz nad Wisłę to jest wcześnie więc wysiądź i zostań na plotki. Jak bym nie słyszała domofonu ( mam przy bramce dwa dzwonki domowy i ogrodowy, ale tego często zapominam powiesić) to trzeba stanąć przy bramie wjazdowej i Saba mnie szczekaniem powiadomi.
Moje koleuski posadziłam są już wystawione do ogrodu.

Piękna słoneczna niedziela zachęciła do spaceru z aparatem

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

te iryski mają inne kolorki, zdjęcia nie pokazują różnicy
Obrazek Obrazek

mam dwa odcienie smagliczki
Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko nie wiem co to było ;:oj Jeżeli wysokie to może Klip Dagga :?: Poszłam w ostatniej chwili i zabrałam co mogłoby się spodobać ale pamiętam tylko to co wcześniej ktoś chciał. Może zrób zdjęcie?
Śliczne iryski, u mnie pierwsze ciemne maja pączki ale ich nie zobaczę. Smagliczki bardzo ładne i ta różowa truskawka, a czy ona jest jadalna? Taki przetacznik kupiłam sobie tej wiosny i jest śliczny :D Ja bzów kwitnących też nie zobaczę a najbardziej mi żal że nie będę wąchać Krasawicy Maskwy :wink: Dzisiaj nareszcie bzyki zapylały drzewa owocowe ;:215 Dobrego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu sprawdziłam w necie Klip Daggę masz rację to było to, mam nadzieję że odbije od korzeni, na razie zostawiłam na rabatce leżącą.
Szkoda, że nie zobaczysz u siebie kwitnienia niektórych kwiatów, sprawdziłam jak wygląda bez Krasawica Maskwy- piękna odmiana.
Truskawka o różowych kwiatach jest ozdobna, owoce ma niesmaczne.
Nie wiem jaki będzie ten tydzień, ale dziś mam dzień lenistwa, może po południu zabiorę się za koszenie. Chwasty też czekają na wyrwanie, rosną jak zwariowane.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne; słoneczne. Kolorowe, wiosenne fotki.
Nawet nie wiedziałam ,że są dwa odciemie smagliczka.
Piękne masz pierwiosnki. Ja nie mam do nich szczęścia. Albo nie właściwe kupuję. Co kupię ze 3 to po zimie jeden zostanie albo nic :?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Dorotko warzywnik wygląda imponująco. ;:138
Będzie co chrupać do zimy a potem w przetworach.
No tak, nie da się zakryć całego ogrodu, ale paprocie są wytrzymałe, wiec na pewno się odrodzą.
Dobrze że tylko na nie trafiło.
Jabłonki, lilaki, irysy.....cała gama wiosennego kwiecia, oby już tak zostało. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu słońca ostatnio pod dostatkiem, dziś musiałam chodzić z konewką i podlewać bo niektóre roślinki zwiędnięte.
I ja nie wiedziałam, że mam dwa odcienie smagliczek, robiąc zdjęcie zauważyłam różnice w kolorach.
Z pierwiosnkami różnie bywa, też po zimie znikają, ząbkowanych już nie kupuję bo one najszybciej giną. Te mam z własnego wysiewu i o dziwo pięknie się rozsiewają.

Grażynko warzywnik mam duży, szkoda że tak wolno wszystko rośnie. Pomidory, paprykę już posadziłam, jeszcze czeka cukinia i fasolka szparagowa- na późniejszy zbiór.
Nie tylko paprocie trafiło, jeszcze wiśnia paskudnie wygląda, ale nie wiem czy to mróz czy nie jakiś grzyb ją załatwia.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko! Jak Was odwiedzam to widze jakie kwiaty mnie ominal :wink:
P.zabkowany to pewnie lubi gline , bo przed laty dostalam kawaleczek i u mnie jest i rozrasta sie! Piekne kamasje ;:63. W Dobrzycy widzialam sliczne wielkie biale zawilce i musze poszukac jak będę w domu. W naszych szkolkach tez na pewno sa. Wybacz pisownie ;:180. Pozdrawiam serdecznie i do milego ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko tyle kolorów wiosennych az serce się raduje.
Mam nadzieję, że mrozy zbytnio szkód nie narobiły. Ja też podobnie jak Ty biegałam i co mi pod rękę wpadło a ... nadawało się do okrycia to targałam i nakrywałam. Oby nie było powtórki bo juz mam dość :D
Kępy host o tej porze pięknie wyglądają a jak ze ślimakami?
Plony zapowiadają sie smakowicie - będziesz mieć sporo do próbowania bo 38 odmian pomidorów to przydałby się degustator zawodowiec :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”