Kawon ( arbuz ) - część 7
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Ja tez zastanawiam sie nad wysianiem Złota Wolnicy jutro. Mam tak samo.... wyglądają jak żyrafy.... Wsadziłam do głębszych kubków i czekam co będzie 

Hanuśka
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie wschodziły dość długo, najdłużej Bingo bo prawie dwa tygodnie.rolnik90 pisze:Ile u was trwał okres wschodzenia nasion? U mnie już 6 dni i wzeszło parę nasion z 30. Nie wiem co jest grane...
Zauważyłem, że im starsze nasiona tym dłużej kiełkują. Świeże z zeszłego roku wzeszły po niecałym tygodniu.
Oczywiście na długość kiełkowania ma też wpływ temperatura

Ja wysiałem te od Ciebie w niedzielęMarconi_exe pisze:Tak uważasz? To może ja też wysadzę![]()
Niektóre arbuzy tak mi się powyciągały, że mają liścienie na 15cm wysokości. Dlatego wysiałem jeszcze jedną odmianę. Zobaczę z którego terminu najlepiej będą rosły.

Jak pogoda dopisze to będzie się działo w tym sezonie

Teraz czytajac rozne pogody czy to Amerykanów czy z innyvh krajów do polski temperatura w czerwcu i lipcu bedzie w okolicach 28 stopni a w sierpniu ma nam grozić powódz i powazna zima w tym roku
na razie pogoda się sprawdza mam nadzieje ze na reszte roku nie będzie się sprawdzać xd

- hanusia19888
- 100p
Też słyszałam o powodzi.... Znów popłyne.... oby nie z arbuzami...
Hanuśka
Mam pytanko . Kupiłam sobie pod te arbuzy w gruncie agrowłóknine 80g czy tak gruba włóknina nie zaparzy im korzeni jak się nagrzeje? Osobiście sądzę ,że nie ale wole się upewnić:)
- seba1999
Ja chyba sam mam taką
Nie powinno, jak krzaki się rozrosną to nie będzie miało słońce w co grzać

- hanusia19888
- 100p
- seba1999
Dalczego miałaby być zła ?
Też jest dobra

Też jest dobra

- hanusia19888
- 100p
No to dobrze:) Kolega mi podsunął pomysł o zaparzeniu korzeni i myślenie mi się włączyło czy aby nie ma racji;)seba1999 pisze:Ja chyba sam mam taką![]()
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
W tym roku zrezygnowałem z agro, nie wiem czemu, ale w roku poprzednim ci co mieli agro, w tym i ja, męczylo nas usychanie krzaczków.
Piotr
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hanusia a gdzie kupowałaś bo właśnie mi zabrakło i też kombinuje z zamówieniem ale nie mam jakiegos dostawcy specjalnego czy coś ;(hanusia19888 pisze:Moja też dziś przyszła, ale kupiłam agrtkanine 70g. To źle?
- hanusia19888
- 100p
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Z tego co wiem to nie da się przewidzieć pogody na dłużej niż dwa tygodnie.Wiciu pisze:Teraz czytając rożne pogody czy to Amerykanów czy z innych krajów do polski temperatura w czerwcu i lipcu będzie w okolicach 28 stopni a w sierpniu ma nam grozić powódź i poważna zima w tym rokuna razie pogoda się sprawdza mam nadzieje ze na resztę roku nie będzie się sprawdzać xd
Tak samo miałem ja dwa lata temu, była susza, ziemia pod włókniną jak skała, że woda nawet nie wsiąkała tylko spływała gdzieś dalej jak podlewałem. Ziemi nie było jak spulchnić. Kilka krzaków uschło na amen. W tym roku wszystkie grządki arbuzowe będę się starał wyścielić słomą.rolnik90 pisze:W tym roku zrezygnowałem z agro, nie wiem czemu, ale w roku poprzednim ci co mieli agro, w tym i ja, męczyło nas usychanie krzaczków.
Najlepsze jest to, że ma już nie być przymrozków przynajmniej u mnie, chyba że znowu będę miał w czerwcu :/
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek