Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Fajne, fajne te cegły, dla ziół też fajnie teren przygotowany :tan
Ależ masz mocne te ostróżki w wiadrze. ;:215 Od czego to zalezy, że innym się sieją na potęgę, a u innych nie chcą w ogóle być....
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sezonie spirale będą niewidoczne,wszystko zarośnie,ale poza sezonem tak.Dlatego warto robić takie rzeczy,ja chciałam pergole,żeby ogród nie był płaski.Zakupy prima sort ;:215
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Tulapek bardzo fajnie wygląda ta rabata ;:215 Nawet, jak zarośnie latem, to wiesz, że te spirale tam są i jesienią jak bylinki pójdą spać znów dadzą się oglądać.
Chyba większość z nas w maju to jest tak z doskoku i dłubie rabaty, potem brakuje czasu na odwiedziny :oops: Ja się staram, co jakiś czas zajrzeć, ale jak padam po pracy na nos, to też sobie odpuszczam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niech szlag trafi poniedziałki, kto to widział iść tylko na 6 godzin lekcyjnych do szkoły ;:124 Z czego ewentualnie na polskim czegoś się nauczę, bo reszta to był śmiech od początku, a po testach to w ogóle szkoda gadać ;:224 Ja tu dopiero zacząłem siły odzyskiwać, chęć do życia powraca, a oni każą mi się widzieć znowu z tymi klasowymi .. huh.. ludźmi niższej rangi :;230 W ostatni dzień wyszedłem ze szkoły z migreną i aż zasnąłem na godzinę (3raz w ciągu życia), tak mnie rozwala hałas i chamstwo ;:124
W każdym razie dzisiejszy dzień trochę dziwny jest. Trochę człowieka nosi, a drugiej strony to nic się nie chce. Jabłonka leniwa dopiero dzisiaj nabrzmiała pąki, na dniach zakwitnie. Wiśnie od 2 dni dają czadu. Klony w końcu puściły liście, jaki spokój ducha mnie opanował ;:224 Za to denerwuje mnie dąb za oknem i ogrodem, stoją łyse, uparte. W tym roku też mgiełki brzozowe nie wystąpiły, sypnęły grubo liśćmi i już. Ale to i lepiej, bo już się steskniłem za nimi.
W ogródku wszystko ładnie podlane, w końcu posadziłem wczoraj azalie. Trawy czekają. Mam jeszcze przed sobą problem wyboru bylin-jak włożyłem niezbędności to mi równy tysiąc wyskoczył ;:224 To się nie da zmieścić w 200zł ;:14 Tym bardziej że 5 plomykow szydlastych to już 20zł. A gdzie dzwonki, parę trawek i reszta. . Może lepiej zostawić na wrzosy z berberysami? Na cebulki chyba nic nie zostanie ;:14 Zresztą tyle już mam... ale jeszcze trzy razy tyle mogę mieć... to ja lepiej nie będę na razie o tym myśleć :;230

Jak zdobędę się na siły to obdarzę was odpowiedziami i zdjęciami, bo pewne rzeczy bardziej mnie ciągną i korzystsleny, poki mogłem :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No toś się rozładował...... ;:306
Ale rozumiem, nerwy związane z końcem roku napięte na maksa.
Więc korzystaj z tych pociągających Cię rzeczy, bo znowu ma przymrozić. :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

:wit
Rabata jak najbardziej na plus ;:333
U mnie też, czerwone cegły służą jako obwódka :wink: Nawet planuję ją powiększyć :heja
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Mati, ale fajne te Twoje spirale :D

Ostatni tulipan jest cudny :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno, no to jak Malbork, to i chwasty nie zdobędą ;:306
Mam nadzieję,że Krzyżaki pająkowe nagle nie zaplanują szturmu, bo wtedy żadna ochrona nie pomoże, bo dowódca pierwszy ucieknie z placu boju :;230
Małgosiu,raczej ja po cegły do nich pójdę ;:306 Zioła może i wyrosną, jak się nasieją. Póki co to widzę, że chabry wyrastają już praktycznie wszędzie... I wiesz... Ulubionych kwiatków się nie wyrywa, a na herbatkę tylko można pozrywać :lol: Uwielbiam czarną z chabrowymi płatkami! Teraz pozbieram ;:108
Grażynko, może nie odzysku a spod ziemi, zarośnięte, a niektóre z kamieni (mam za płotem, tam gdzie klony, kamienie z pola sprzed pokoleń i cegły tam są, bo kiedyś dom był). Tak jak mówisz, podobać ma się mi, inni się nie znają ;:306
Co do drugiego postu, to troszkę mi dzisiaj nerwy się jeszcze popsuły jak nowy plan zobaczyłem-dwa wf pod rząd na koniec dnia w piątek. I codziennie na 7:15. No, ale za to 3dni do 13:20 i dwa do 14:15 (bo mam sam angol dodatkowy, mądzi ludzie mają gorzej w życiu, nigdy tego nie pokazujcie :;230 )
Bea, ogólny zamysł był taki, żeby zrobić coś w stylu: zagon wiejski, zagon ostróżkowy, taki i taki. Ale ostróżki są w trzech zagonach itd. to nie wyjdzie ;:306
Mariuszu, ooo, płaski ogród to rzecz straszna. Dlatego też sobie klony kupiłem dwa i głóg. Była jeszcze robinia akacjowa różowa, ale taka słaba i wczoraj wyrwałem, bo nic nie puściła. Ale mam duże klony, wiśnie, sumaka, choinki, będą miskanty i róże pnące, są brzozy to dobrze jest ;:108 Na początku myślałem, że chcę zrobić tak, żeby posadzić klony tak blisko siebie, żeby nie było nieba widać. Sufit z liści ;:224 Ja go jeszcze na płasko widziałem ;:306
Agnieszko, no maj pracowity, nie da się zaprzeczyć. Nawet traw jeszcze nie posadziłem. No ale zimno jest, to nie robię. 6 stopni zimą a teraz to jakaś iluzja chyba ;:224 Nijak się to ma :;230
Łukasz, cegła działa bardzo wiejsko ;:108 Tylko lepiej, jak jest mniej więcej w pół łamana, taka w całości zbyt surowo wygląda, trochę nowocześnie.
Aga, to lądowsika dla wiedźmich ufoludków :wink: Ten tulipan to Dream Touch, nazwa sama robi za siebie :wink: Ale jakie one drogie ;:222 Ale może gdzieś upoluję w tym roku, o ile jakimś cudem kasę zdobędę...

Zamówić muszę bylinki(nie bijcie, to ostatnie zamówienie wiosenne a jeszcze jedno ze stycznia nie dotarło, z bylinowego raju :;230 ) Potem fotki, kolorkami poustawiam :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Mati jakże ja bym chciała mieć ten Twój młodzieńczy zapał... ;:224 Podziwiam Cię człowieku zawielką werwę z jaką podejmujesz się kolejnych działań w ogrodzie. Brawo! ;:138
Klonik w tle z żółtymi tulipanami świetnie zestawiony. ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, to ja zazdroszczę Tobie a Ty mi ;:131 Klonik sadzony był przeze mnie, a tulipany same wyrosły, ale dziękuję :oops: ;:306
Tam w tekście dalej jesteś wspominana jako spowinowacona jakby co, jak paczka przyjedzie to się przekonamy, czy na dobre, czy na złe ;:306

Ufff, jak to dobrze, że poczekałem do dzisiaj, a nie wczoraj zamawiałem. Dorzucili do oferty tego obłędnego przetacznika z pierwszej pozycji. Popsuł mi koszyk, jeszcze coś dodałem i coś wyrzuciłem ;:306 Muszę naruszyć 20zł budżetu na wrzosy, bo nie dam już rady tego zmniejszyć ;:306

przetacznik rozesłany Aztec Gold 3
mikołajek paskolistyn
len trwały
jasieniec trawły
friletka
budelja nahno blue
hyzop 2
macierzanka doone valey
tojeść goldilocks 2
jeżówka purpurowa
złocień robinson red
gaura różowa
chiastofil naprzeciwlistny
zawilcec wielkokwiatowy
bodziszek łąkowy
szałwia wspoaniała różoiwa 2
omszona 2
blue field 2
dzwonek brzoskwiniowolistny alba
perowskia russaian sage 2
lacey blue
kreawnica 2
kocimiętka biała
dzwonek brzoskwiniowolistny niebieski 2
trytoma limelight
zwykła
krawnik czerowny 3
pomarańczowy 3
wiązówkowaty (żółty, wysoki) 3
aralia sun king
miaskant chiński adagio 2
trzicinnik overdam 2
rozplenica hameln gold 2
kosmtka śnieżna 2
rozplenica hameln 2

Teraz to po prostu MUSI zarosnąć :;230 Plus trawy mam i przyjedzie z BR jeszcze, też po 25 maja:
ostróżki:
Flamenco
Pagan Purples
Blue Lace
Misty Mauves
Crystal Delight
Sweet Sensation
Green Twist

dzwonki:
Campanula chamissonis
skupionu
skupiony emerlad

przetaczikowiec
Przetacznik goryczkowaty
przetacznikowec erika
przetacznikowiec fascination

rutewka Splendide White
rutewka Splendide
Rutewka Delavaya

żurawki:
"Copper Cascade"
"Infinity"
"Dew Drops"
"Forever Purple" x3
"Bronze Beauty"
"Little Cutie Blondie"
"Lime Ruffles"
"Rio"
"Red Dark Ember"

To wszystko przez Anię i koleżanki, ugiąłem się wtedy i też zamówiłem ;:306 Oj, przez te ostróżki to zbankrutuję ;:124
Albo zarobię ;:224 Czas zacząć wysiewać bez umiaru i na sprzedaż :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kocham... Raz pagoda..

Obrazek

Obrazek

Raz parasoleczek..

Obrazek

Pozdrówka, na czasie świeże foty :wit Niby mają być przymrozki, ale niech sobie radzą.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Widzę, że u Ciebie też jest bardzo kolorowo ;:173
No i kto tu mało zdjęć wstawia ? :;230
Widzę, że masz identyczne tulipany co ja - żółte, pełne. Czy one nie pokładają się ?
U mnie dosłownie leżą przy ziemi, kwiaty są wielkości talerzyka deserowego.
Nigdy przedtem nie widziałem tak wielkich kwiatów ;:224
Aleś zaszalał :shock: Jezusicku przecież to tyle kasy ;:oj
Nie lepiej z kimś się wymienić ? Ja wiem, że nie każdy ma tyle dobroci, których szukasz, ale krok po kroczku i znajdziesz ro co będziesz chciał ;:65 .
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wow, Mati ale masz dużo tulipanów ;:oj Sąsiedzi to chyba stają przy płocie i podziwiają? Ile w sumie posadziłeś?
Zdjęcia cudne ;:215 Tylko ja się pytam, czemu tulipany nie podpisane? Szczególnie ten mi wpadł w oko:

Obrazek

Wiem, ze Ty wolisz bardziej zdecydowane kolory :wink: A ja nieuleczalnie chora jestem na bladawce...
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Lista zakupów robi wrażenie ;:333
Ale i tak podziwiam tulipany ;:oj Piękne, wielkie łany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Mati, ale dużo roślin zamówiłeś! I jakie wspaniałości ;:215
Oj, to będzie musiało być niesamowite uczucie ;:173 Jak dojdzie do Ciebie paczka z roślinami.
Ja zawsze lubię moment otwierania paczek z zamówionymi roślinami, można poczuć się jak dziecko otwierające prezent gwiazdkowy :lol:

Też czekam na pakę z Bylinowego ;:65 Do mnie przyjadą ostróżki i jeżówki ;:65
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Hahaha, dobrze, że Krzyżaki nie znają swojej przewagi. ;:306

Jak patrzę na Twoje zamówienia, to stwierdzam, że ja tak naprawdę w tym roku to NIC nie kupiłam. :;230

Ale przy takiej różnorodności, to ja jestem bardzo ciekawa jak Ty to wszystko połączysz i posadzisz. Także czekam, czekam.

Co do tulipanów, to po prostu pięknie wyglądają. I jestem pod wrażeniem ilości odmian. Kolorowe są cudne, ale te białe jak dla mnie najpiękniejsze. :) I migdałek - on mi wpadł w oko. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”