Apus, JLG, fiskomp, Luisa, ewelkacha, dorotka350, katex123, cyma, Annes77, Aneczka, kasia100785, Margo2, kogra, Ann85, pelagia, pela, tencia, silvarerum, Iwonka1. Witajcie kochane, miło mi, że wpadacie na odwiedzinki. Bardzo mi przyjemnie powitać też nowego gościa
Luisę i podziękować za tak sympatyczny pierwszy komentarz!
Takiej okropnej wiosny to ja powiem wam, że nie pamiętam, jak żyję. Wszystko straszliwie opóźnione. A jeszcze za chwilę mają być przymrozki. Część dalii, które już zasadziłam w ziemi, dzisiaj poprzykrywałam czym się dało, głównie kubełkami i doniczkami. A drugą część przytargałam z tarasu do domu, aż mnie kręgosłup boli. Mam nadzieję, że będzie najwyżej - 1C. Tak przynajmniej zapowiadają dla naszego regionu. Szkoda dzisiaj patrzyć na te wszystkie rośliny, które na razie wyglądają tak ładnie i świeżo. Nie wiadomo, co się z nimi stanie. Ale całego ogrodu nie sposób przykryć, niestety. No nic, nie ma w tej chwili co rwać włosów z głowy i trzeba być dobrej myśli.
Chciałam jeszcze słówko o tulipanach. Otóż zakwitły mi odmiany, które nie kwitły w zeszłym roku. Myślałam, że mam tak tylko z jedną odmianą, ale okazuje się, że dotyczy to kilku odmian. Chyba jest tak, jak sugerujecie, Musiały zakwitnąć cebulki przybyszowe, które w zeszłym roku były zbyt małe, a w tym już dojrzały i wydały kwiat. Ja tulipanów nigdy nie wykopuję, bo według mnie to nic nie daje. Czy wykopane, czy pozostawione w ziemi, zachowują się tak samo.
Ostatnie dni były u nas częściowo słoneczne, a więc zrobiłam kilka tulipanowych zdjęć.
Tulipany
Alaqua. Dwa lata kwitły pięknie, w zeszłym roku chyba tylko trzy sztuki, a w tym roku znowu ładnie.

Na razie są głównie żółte, ale potem wybarwi się taka fajna czerwona obwódka na płatkach.
Słoneczna rabata, w barwach żółtych, białych i pomarańczowych. Obecnie kwitnie głównie te w głębi, mocno pomarańczowe
Orange Emperior z Lidla.
A tutaj fiolety kupione od Królika. Dwie odmiany
Purple Prince i
Candy Prince.
Tutaj jakieś stareńkie, znowu odżyły po kilku latach niekwitnięcia.
Czerwone strzępiaste w środku to
Masquote.
Orange Emperor