Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród bananowy - na dawnym terenie bagiennym

Post »

Dziś był ponoć ostatni dzień ładnej pogody, która trwała dokładnie jeden dzień :;230

Dzisiejsze fotki:

Te tulipany miały być fioletowe i łososiowe - chyba kupiłam cebule w worku ;:223

Obrazek
Obrazek

Hiacynty i hortensje bukietowe

Obrazek

Strasznie mi się podobają hiacynty, dlatego kolejny raz je tu wrzucam. Szkoda, że nie można ich utrwalić zapachu. Na początku kwitnienia nie było nic czuć, dopiero teraz się rozkręciły :)

Obrazek
Obrazek

Śliwa wiśniowa...

Obrazek

Kwitnące świdośliwy

Obrazek

Barwinkowy dywanik

Obrazek

Jagodowy zakątek też się budzi

Obrazek

Borówka leśna przetrwała kolejną zimę i ... ma pąki kwiatowe! Obok wsadziłam borówki z innego lasu i mam cichą nadzieję na zapylenie. No ale moje bagno to nie pachnący las, więc pewnie nie będzie tak zielono (a raczej granatowo:))

Obrazek

;:172
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne tulipany, kolor ok mimo, że inny niż zamówiony. A u mnie raczej nie zakwitną bo sadziłam cebulki na wiosnę dopiero juz skiełkowane. Tak mi się przeleżały moje cebulki... Ale to tulipany różne holenderskie juz drugo albo i więcejroczne a niektórzy uważają, że należy traktować je jako rośliny jednoroczne bo nie sa już nigdy tak ładne jak w pierwszym roku. Tak, że trudno :D .
Hiacynty śliczne. Zapach może można jakiś syntetyzowany kupić ;).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Martusia moje "fioletowe" też miały być fioletowe :;230 Może zamawiałyśmy z jednego sklepu, a może to jak ja widzę fioletowy to już się nazywa tulipan czarny? ;:224
Za to łososiowego, to tam za chiny nie widzę :lol:
To śliwa Pissardi? Ale mi się one podobają ;:167
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Asia to moje pierwsze doświadczenie z tulipanami i jestem pozytywnie zaskoczona. Ten kolor też mi w sumie odpowiada. Kupiłam kiedyś w Holandii cebule tulipanów i ekstra doniczki w kształcie chodaków. Efekt był taki, że żadna z cebul nie skiełkowała a doniczki służą za pojemnik na pierdółki... Pewnie, wszystkie tulipany sprzedawane w PL są z Holandii..
Aguś tak, to śliwa Pissardi. Już ją miałam rok temu spisać na straty, bo rosła mi jakoś krzywo i była powyginana, ale dzięki poradom forumowiczów udało mi się ją doprowadzić do pionu i tak mi się odwdzięczyła :)
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marto pięknie się ogród prezentuje, porządek widać, hiacynty pięknie kwitną (dorodne grubaski :)), a tulipanki wyglądają super ;:138 kolorek oryginalny :)
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzięki Mariusz :) parę dni temu pokazały mi się te tulipany, co miały być łososiowe... Hmm, mój M twierdzi, że to może być łososiowy.

Sami oceńcie hehe, bo według mnie to oczobitny pomarańczowy :shock:

Obrazek

Obrazek

Kwitnące w pełni świdośliwy. Myślałam, że ich kwiaty pachną, ale okazało się ich zapach jest niezbyt przyjemny...

Obrazek

Obrazek

Może tego nie widać na pierwszy rzut oka, ale moje borówki leśne obfitują w kwiaty. Oby tylko w tym roku zostały zapylone. W zeszłym roku cieszyły mnie tylko kwiaty, no ale miałam tylko jedną roślinę z jednego lasu. Teraz mam kilka okazów z trzech różnych miejscówek i zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Pomarańczowy ale może jak na słońcu wyblaknie to będzie łososiowy ;:3 .
Zdjęcia borówek bardzo malownicze, jakby robione w lesie. Leśnego skrzata chyba nawet widać :).
Ciekawe czy będą owoce. Ostatnio wyciągnęłam owoce borówki amerykańskiej, jeżyn, porzeczek z zamrażalnika i robiłam lody blendując z dodatkiem mleka i cukru. Żebym tylko anginy nie dostała. Fajnie mieć swoje owoce, po trochu mroziłam to co zerwałam, nawet trochę owoców świdośliwy było. U Ciebie też będą, bardzo ładnie kwitnie. Zapachu nie pamiętam, chyba nie wąchałam :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Asia super, że masz swoje mrożone owoce. Mrożonki nie tracą prawie w ogóle wartości odżywczych w przeciwieństwie do przetwarzanych :) Ja mam mały zamrażalnik, więc wszystkiego nie udało się pomrozić, ale nic się nie zmarnowało :) Nalewki z jeżyn, świdośliwy, aronii i żurawiny dojrzewają sobie już ok. pół roku :)

A w moich leśnym zakątku zaczyna rozkwitać borówka brusznica :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Marto masz ładny a zarazem obfitujący w ciekawe roślinki ogród. Widzę że posadziłaś leśne borówki ciekawa jestem czy przygotowywałaś dla nich jakoś specjalnie podłoże czy sadziłaś tak jak borówkę amerykańską po prostu w kwaśnej ziemi. Ja też mam ochotę posadzić jagody leśne więc z ciekawością podglądam Twoje i razem z Tobą będę czekać czy w końcu u Ciebie zaowocują.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Hej Iwona! Podłoże pod jagody zostało pieczołowicie przygotowane :) Dużo ściółki wzięłam z lasu. Dodatkowo szczepienie mikoryzą. No i przytaszczyłam trochę gałęzi z różnych lasów. Może pomyślą, że są w lesie i się uda. Niestety pogoda ostatnio nie dopisuje i owadów co kot napłakał.
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dobry wieczór.

Kilka fotek z dzisiejszego dnia :)

Będą kwiaty na aktinidiach:

Obrazek

Bakłażany ładnie rosną i już się powoli hartują.

Obrazek

No i mój plan z zeszłego roku: bananowy zagajnik - początek. Bananowiec pod domem dopiero wychodzi z gruntu. Ostatnie zimne dnie i noce mu nie sprzyjały. Banan na trawniku dziś wsadzony. Na razie wygląda marnie, bo również był intensywnie hartowany, ale jeden młody liść już się powoli pokazuje :) Obym doczekała tego zagajnika i wtedy będzie mi brakowało tylko hamaka :heja

Obrazek

Banan z profilu ;:173 Biedny jest, ale oby to się zmieniło :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Gratuluję kwiatków na aktinidii, brawo takie młode krzewy już zakwitną ;:138
Ciekawiła mnie od dawna Twoja jagoda leśna i miło zobaczyć, że jej się u Ciebie spodobało.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marto super aktinidie kwitną, też chciałem kupić do siebie ale to już nie w tym roku :) oby bananki odżyły :) ;:215
Awatar użytkownika
MartisM

Post »

Dzień dobry w ten ponury dzień! Dobrze, że chociaż ogród cieszy oko, gdy słońca wciąż brak.

Aguś obym doczekała tych borówek leśnych :)
Mariusz aktinidie są ładną rośliną okrywową na wszelkiego rodzaju altanki itp., więc może znajdziesz dla nich miejsce :)

Nie wiem czy będę miała owoce na aktinidiach w tym roku, bo koty sąsiada uwielbiają je podskubywać. Efekt jest taki, że złamały mi osobnika męskiego, tak więc zapylacza brak. Mam niby dwie samopylne odmiany, ale na nich też są straty grrr :evil:

Aronia zaczęła kwitnąć.

Obrazek

Będzie sporo porzeczek :)

Obrazek

Świdośliwy zapylone :)

Obrazek

Obrazek

Już pachną :) Zapach maja...

Obrazek

Magnolia Susan pierwszy rok po posadzeniu.

Obrazek

Cytryniec chiński też ma pąki kwiatowe :)

Obrazek

Pigwa i barwinkowy dywan. W tym roku znowu armie mszyc zaatakowały te drzewko. Już nie mam siły z nimi walczyć, a kwiatów jak nie było tak nie ma :/

Obrazek

Ketmie się obudziły. Listki wytrwale rosną, ale przydałoby się trochę więcej ciepła..

Obrazek

A tulipany jak widać na powyższym zdjęciu dzielnie się trzymają.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

A mój cytryniec nie kwitnie, ma kilka lat, malutki krzaczek, w zeszłym roku wypuścił wreszcie pęd jak na pnącze przystało ale nie kwitł nigdy. Pigwa też kilka lat siedzi, mało urosła, kwitnie i zawiązuje owoce ale opadają niestety zanim urosną. A na moim osiedlu taka piękna pigwa rosła, wielka i obsypana gruszkowatymi wielkimi owocami, oblepiona... i właściciel wyciął niedawno w ferworze ogólnego wycinania drzew...
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”