Aria jeżeli fosfor jest ale niedostępny, bo np. z powodu nieodpowiedniego pH przeszedł w związki nierozpuszczalne w wodzie, to "dowalenie" może tylko poprawić sytuację , prawda?

Będzie raczej gorzej, bo zapowiadają dość konkretne ochłodzenie.A przesadzenie do ziemi z tunelu coś zmieni skoro i tak miałam zamiar trzymać je do wysadzenia w nieogrzewanym pomieszczeniu, gdzie będą miały utrudniony dostęp do pobrania fosforu (jeśli dobrze zrozumiałam)
Na powierzchni ziemia łatwo przesycha i może się wydawać, że jest sucha. Nie raz tego doświadczałam przy przesadzaniu roślin doniczkowych, po wierzchu, a sucha a na dnie błoto. Tym bardziej jak pomidory mają zimno i mają niezbyt rozbudowaną część zieloną to pobierają mało wody.vvisquare pisze:Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/jokaer.
Ziemia naprawdę jest dość sucha - to znaczy po dotknięciu palcem nie przykleja się do niego.
Zmierzyłam właśnie w tym pomieszczeniu temperaturę w tym momencie - 16,5 stopnia (a na zewnątrz 9)Są tam od dwóch tygodni. Wiadomo, w nocy troszkę chłodniej ale na pewno nie dużo, myśle ze 2-3 stopnie mniej.