Galeria.Dalie Stanisława cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.5

Post »

Nie ma lekko niestety. Zimno jest wszędzie i tak wszystko słabo przyrasta. Miejmy nadzieję, że niebawem pogoda będzie bardziej łaskawa a Panu uda się porobić sadzonki.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
izo123
50p
50p
Od: 14 mar 2015, o 10:20

Post »

Witam
proszę o rozszyfrowanie numerów i zdjęcia
47 ,283,501,705,194,328,394,85,490,430,478,530,23,302,656
Awatar użytkownika
cerelinka
50p
50p
Od: 15 sie 2015, o 20:17

Post »

Pozdrawiam z Warmii
Mariola
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Ja pod numerem 328 mam zanotowaną odm. Dick Westfall...
656 - AC William

A tak w ogóle sadzenie idzie mi powoli, bo pogoda jest niesprzyjająca. Sporo strat - jednak ubiegły rok trochę był za mokry dla dalii. Moje zostały schowane do przechowalni 3 tygodnie po wykopaniu, ale okazało się, że nie wszystkie były wystarczająco osuszone. Sporo zgniło, część nadgniła, reszta "jakoś" przetrwała- więc bez rewelacji... Karpy, które miałam z sadzonek w 80% zmurszały... Obecny sezon będzie więc uboższy w odmiany od ubiegłego roku... Sprawdza się praktyczna wiedza znawców dalii - są piękne i dorodne co drugi rok. Niektóre karpy u Stanisława w ogóle nie mają jeszcze sadzonek! A te, które wykiełkowały, ze względu na zimne dni i noce, w ogóle nie rosną - nie ma z czego sadzonkować. Czy ktoś wie kiedy będzie ciepło? Żadna z dotychczasowych prognoz długoterminowych się nie sprawdziła... Może chociaż jakieś wróżbiarskie przepowiednie potrafią poprawić nam humor...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Patrzę z podziwem na inspekty u p. Stanisława ;:180 Muszą mieć bardzo dobrą izolację, bo chyba przymrozki, które przeszły nic im nie zrobiły? Moje sadzonki zielne na parapetach mocno się powyciągały. Aż strach je sadzić takie długie. Co p. Stanisław radzi - przyciąć je, czy lepiej mocno przywiązać do palików w gruncie?
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Tak wygląda u mnie tegoroczna kolekcja od Stanisława. Tylko Snowbound pomimo, że największe kłącze stoi jak zaklęta i nie wiem czy jest jakakolwiek szansa, że coś z niej będzie jakoś nie chce pokazać żadnego oczka. Zaskakuje mnie jeszcze dalia 718 niby DENEB, ponieważ miała być niska a jest najwyższa ze wszystkich ;:oj ale skoro miała być niska to i tak pójdzie do donicy. Ja wszystkie swoje różowo-fioletowe dalie zabiłam na własne życzenie... ciepła końcówka marca tak mnie podkręciła, że wyniosłam dalie do tunelu, żeby szybciej podkiełkowały, potem w święta przyszedł taki mróz, że wszystko zmarzło, a jak przyniosłam do domu i niestety podlałam, to zgniło. Smutek straszny, bo pewnie Stanisław nie będzie miał sadzonek a ja wszystko będę musiała zbierać od początku...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stanisławie a ja mam jeszcze pytanie: czy jeżeli z moich dalii pobrałabym sadzonkę zielną, to zdąży ona zbudować karpę do mrozów a matka jeszcze zdąży zakwitnąć? Bo skoro zamierzam i tak je w domu jeszcze trzymać dwa tygodnie to może Break Out zrobiłabym trzy?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiem ja na podstawie własnego doświadczenia. W ubiegłym roku zrobiłam kilkanaście sadzonek zielnych. Wszystkie kwitły a po wykopaniu miały całkiem ładne kartofelki. Tylko gorzej mi się przechowały ale to akurat myślę, że nie jest regułą.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
informacja od Stanisława: utnij sadzonki przy bulwie i jeśli są długie (wybujone) to je skróć do międzywęźla - utnij 1/2 cm poniżej międzywęźla. Następnie obsyp końcówkę ukorzeniaczem do roślin zielnych lub węglem drzewnym (nie obowiązkowo) i posadź. Dostęp światła jest niezbędny. Gdyby więdły, zabezpiecz cienką folią.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Basiu. Tak właśnie czynię, rozmnażając dalie. Chodziło mi bardziej, że sadzonki zielne rosną szybko, niektóre mają już ponad 40cm ale są cienkie i delikatne. Czy więc je przyciąć?
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
jeśli już się ukorzeniły i rosną to chyba możesz przyciąć nad ostatnim lub przedostatnim międzywęźlem, tak, żeby z kątów liści dalie mogły wypuścić boczne pędy. Ja czasem tak robię, ale nie przy sadzonkach tylko przy daliach rosnących w gruncie (gdy mają ok. 40 cm) .Rozkrzewiają się wtedy na boki i mają więcej kwiatów, ale wówczas kwiaty są odrobinę mniejsze. Może spróbuj na 1-2 najmocniejszych i sprawdź, jak to się udaje. Po kilku dniach powinny być widoczne efekty.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Jeżeli pędy z pędzonych karp za szybko rosną, trzeba przestać je podlewać, ograniczy to szybko ich wzrost. Krępe sadzonki dużo lepiej ukorzeniają się niż wybiegnięte. Każde przycięcie powoduje rozgałęzienie pędu, z kątów liści wyrastają nowe pędy. Przycięte później zakwitną, nieco mniejsze kwiaty, ale będzie ich więcej i roślina ma ładniejszy pokrój.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Mam nadzieję, że jeszcze pogoda nas pozytywnie zaskoczy i będzie więcej sadzonek u Pana Stanisława. W tym roku znowu się spóźniłam z zamówieniem...
Kluska, moje dalie na oknie nawet w połowie nie tak duże jak Twoje. Brak światła robi swoje.
O posadzeniu w gruncie nawet nie ma mowy, co chwile są przygruntowe przymrozki :(
Miałam nadzieję w ten weekend choć kilka wysadzić, ale znowu zapowiadają we wtorkową noc -1,-3...
Ciekawe czy zdążą mi zakwitnąć te, których nie mam gdzie podpędzić.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie pędzone też nierówno wschodzą, niektóre dopiero kły pokazały ale te większe po trochu już hartuję aby nie wybiegały zbytnio. Niestety znów straszą przymrozkiem więc pewnie będę musiała na noc zabrać z powrotem do domu. W tym tygodniu nie ma mowy o sadzeniu, dopiero po zimnej Zośce. I tak tym nic nie przyspieszę. Aha przypomniało mi się Sorbet już pąka zawiązała :D
Pozdrawiam Katarzyna
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Moje Stanisławowe takie wysokie są, bo już długo w domu. Czerwone, które przyniosłam do domu po zmarznięciu w tunelu są połowę mniejsze, a różowo-fiotetowe zgniłki czasami pokazują oczka. Sprawdzę jeszcze w sobotę pogodę, ale pewnie od czwartku zacznę werandować a od soboty zacznę wysadzać. Nie ma co się spieszyć, dzisiaj siałam fasolę, to ziemia lodowata i robi się coraz zimniej... Lepiej poczekać aż się troszkę ziemia wygrzeje, bo zimna zastopuje je w rośnięciu.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
babcia52
100p
100p
Od: 21 wrz 2014, o 19:55

Post »

vimen -Katarzyna ---

Pytałaś o nr.15 z ptaszkiem ? Dostałam taką ,jest opisana jako --- SUSAN CAREY

-------------------
pozdrawiam:)