Mirku, a mają gdziekolwiek na łodyżkach itp. fioletowe przebarwienia, bo na tej fotce słabo widać ?Mirek19 pisze:Tak wyglądają dzisiaj moje Hungarian Black.
Wcześniej zostały oberwane kwiaty na pierwszym rozwidleniu
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.6
Andrzej
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Mają fioletowe b.minimalne pionowe "smugi"

Kwiaty były fioletowe.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KaLochyba ma rację, bo znalazłam informacje, że takie czarne kropki mogą być winą ziemi i że należy roślinę przesadzić do nowej.kaLo pisze:Ogromna jest i ciągle w tej samej ziemi? Na moje oko to nie nadżerki tylko jakiś brak. Zauważ, że martwica występuje dokładnie pomiędzy nerwami. Gdyby pożywiało się niezameldowane "coś", to czarne kropki były by też w innych miejscach. Poza tym jeżeli dobrze widzę, to są tylko na starszych liściach. Wygląda mi na długotrwały , niezbyt duży niedobór magnezu.
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Agula1985m pisze:Izapokaż swoją roślinkę

W sumie trochę się rozłożyły, jak już się nie gnieżdżą w ciasnej paletce

Iza
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Iza,
Chyba na dolnych liściach są już oznaki niedoboru magnezu
Chyba na dolnych liściach są już oznaki niedoboru magnezu

Pozdrawiam, Mirek
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Trudno, żeby było inaczej, tyle się namęczyły od stycznia w doniczkach. Zaraz sobie powetują, a jak nie to będę myśleć nad jakimś dolistnym zasileniem.
Iza
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Byle na kwiatki nic nie skapnęło, bo szkoda by było 

Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Dziś zauważyłam na wierzchołkach moich chili zaczątki pąków kwiatowych. Obcięłam czubki pięciu sztukom. Szkoda mi było, ale powtarzam sobie, że w ten sposób uzyskam ładniejsze krzaczki
Jedna jest jeszcze mało wyrośnięta, więc jej nie ruszam. A siódmą zostawiłam bez przycinania, aby zobaczyć różnicę
Papryczkę ozdobną, która jest ładnie rozkrzewiona, również powinnam przyciąć? Pierwsze kwiaty powinnam z niej usunąć?

Papryczkę ozdobną, która jest ładnie rozkrzewiona, również powinnam przyciąć? Pierwsze kwiaty powinnam z niej usunąć?
- Saute
- 200p
Nic z nią nie róbmamaAmelka pisze: Papryczkę ozdobną, która jest ładnie rozkrzewiona, również powinnam przyciąć? Pierwsze kwiaty powinnam z niej usunąć?

Andrzej
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Janusz, jeśli to niedobór magnezu to czym ją prysnąć?
Cały czas ją zasilam Florovitem do pomidorów i papryk NPK 4-5-8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem.
Magnezu niet.
Cały czas ją zasilam Florovitem do pomidorów i papryk NPK 4-5-8 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem.
Magnezu niet.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Najprościej siarczan magnezu czyli sól gorzka z apteki. O ile pamiętam to oprysk 0,5%, czyli nie przesadnie płaska łyżeczka na litr wody. Jeżeli to spora doniczka to możesz też wlać szklankę tego roztworu do ziemi.
Najprościej siarczan magnezu czyli sól gorzka z apteki. O ile pamiętam to oprysk 0,5%, czyli nie przesadnie płaska łyżeczka na litr wody. Jeżeli to spora doniczka to możesz też wlać szklankę tego roztworu do ziemi.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Jeszcze raz dziękuję Saute za pomoc
Teraz wyczekuję słonecznych dni, aby papryczki zdrowo rosły

-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Kochani, nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat - przycięłam papryczkom górne liście i zaczął z niektórych cieknąć sok - Tak ma być?
Milena
- Saute
- 200p
Każdy z nas chyba wyczekuje słonecznej pogody. Póki co prognozy nie wyglądają najlepiej, ale mam nadzieję, że po 15 maja będzie możnamamaAmelka pisze:Jeszcze raz dziękuję Saute za pomoc![]()
sadzić wszystko do gruntu. Trzeba cierpliwie czekać, bo jak to mówią : "pośpiech jest wskazany, ale przy łapaniu pcheł"

Andrzej