Na tej rabacie kaktusowej na pierwszym zdjęciu z wcześniejszego postu każdy kaktus jest posadzony w oddzielnej doniczce i zasypany kamieniami. Rabata to obudowa wypełniona kamieniami i każdy kaktus czy sukulent rośnie we własnej doniczce

Druga skrzynia to zupełnie inna historia

Tam kaktusy rosną oczywiście w ziemi wszystkie razem. Ale szczerze mówiąc bardzo im to odpowiada, rosną rewelacyjnie w tej skrzyni. Niestety cały czas żałuję moich 2
Gymnocalycium, które zostały uszkodzone przez przymrozek w zeszłym roku. Były wielkie, w pełni kwitnienia nie było widać kaktusów spod kwiatów, kwitły całe lato aż do przymrozków. Oczywiście kupiłem nowe ale są znacznie mniejsze...
To jest zdjęcie mojego nieznanego kaktusa, którego dostałem chyba jako gratis przy zamówieniu

To jest już 2 kwiat w tym roku tego osobnika. Ze względu na bardzo gęste kolce kwiaty są ściśnięte w środku rozety, są dość małe ale mi się podobają

Kaktus, gdy nie kwitnie też wygląda bardzo ładnie. Bardzo dużo urósł przez rok, najwięcej ze wszystkich kupionych w zeszłym roku.
Co do tego kępiastego kaktusa w skrzyni po lewej, wchodzącego na rebucję to nie wiem co to jest. Nigdy też nie kwitł. Muszę go ogólnie podnieść żeby był na poziomie krawędzi skrzyni ponieważ tak się rozrósł, że wbija się w skrzynię...
Dużo kaktusów ma pączki, część roślin ma paczki już od kilku miesięcy i czekały na ładną pogodę

Mam nadzieję, że w tym roku nie zawiodą mnie z kwitnieniem.
A teraz coś, co zostało wysiane z nasion, kupionych jako 'amarylis':

To, że nie są to nasiona ani amarylisa, ani zwartnicy to wiedziałem, reklamowałem nasiona i dostałem zwrot pieniędzy ale nasiona wysiałem z ciekawości.
To jest coś z rodziny kapustowatych ale nie znam tego gatunku. Kwiaty ma ukryte w rozecie liści, kwiaty są duże jak na tę rodzinę, w kolorze jasnofioletowym. Trochę chwastowate ale trzymam to żeby zobaczyć jak to się rozwinie.
I jeszcze eukomis dwubarwny: