Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
jagusia111

Re: Tuja usychajace koncowki

Post »

A były u Ciebie większe wiosenne przymrozki? Może im te końcówki przyłapało.
Matka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2017, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak,byly wczoraj nawet, nad samym ranem szyby od samochodu trzebabylo skrobac,dzis grad,teraz slonce wyszlo. ;:131 Co robic? uciac koncowki? Podlewac dodatkowo? Czy raczej nie ma sensu bo i tak strace wszystkie drzewka?
jagusia111

Post »

Dać im spokój i pozwolić się zregenerować. A nie przesadzasz z tym podlewaniem? Tuja nie lubi przesuszenia,ale nadmiaru wody też nie. Możesz ewentualnie obciąć te uszkodzone fragmenty pędów i opryskać topsinem.
Matka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2017, o 11:17

Post »

Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzającego postu oraz używać wszystkich polskich liter/mod.

Dziekuje za porade ,obetne uszkodzone galazki.
W tym roku jeszcze nie podlewalam,pomyslalam ze moze nalezy to zrobic.To samo jest z Bukszpanem,w srodku zielony ale koncowki juz szaro brazowe. A w zeszlym roku byl piekny zielony,przycinany dookola.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
seema
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2017, o 11:04

Bardzo chore tuje !

Post »

Cześć.

Jako młody, raczkujący działkowiec (oczywiście hobbistycznie) mam prośbę o kilka uwag i rad.

Odziedziczyłam działkę po dziadkach, 9 lat temu, była tam tylko koszona trawa i od czasu do czasu plewione były chwasty.
Niestety od 2 lat nikt na działce nie gościł i się bardzo zapuściła i na moje nieszczęście bardzo zachorowały moje tuje.

Dużo czytałam teraz na forum o chorobach i jak zacząć je nawozić, ale jednak zdecydowałam się napisać i poprosić o radę co z tymi biedakami zrobić, czy w ogóle da się je uratować ?

Niestety nie wiem co to jest za rodzaj tui, mają one około 15 lat albo i więcej. Usychają one od spodu, są bardzo zbrązowiałe ..
Dodam, iż pozostałe tuje które są po 2 stronie działki są w dobrej kondycji mają tylko trochę zbrązowiałe igły, moim zdaniem wystarczy im tylko dobry nawóz czy odżywki i troszkę więcej opieki ale z tymi pozostałymi nie wiem co robić :(

Oto zdjęcia biedaczek:

Obrazek

Dziękuję za każdą radę :)
Obrazek
Pozdrawiam

Nowicjuszka Natalia
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej ja swoje szmaragdy też topsinem przejechałem dzisiaj. Nie wyglądają za wesoło.
Obrazek

Obrazek
oprócz grzyba możliwa jest zbyt duża ilość wody :(. Lepsze zdjęcia wrzucę wieczorem
:)
Madziulka99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2017, o 12:38

Post »

Witam. Czy ktos moze mi powiedziec czy moje tuje szmaragd sa ok. I co to jest na tych koncowkach. Dodam ze moje tuje choduje w donicach na balkonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Jabu na moje oko to Twoim tujom nic na razie nie jest. Wpływ niskiej temperatury i sporej wilgotności spowodował prawdopodobnie to ściemnienie końcówek. U mnie też tak jest, ale tuje są ok. Poczekaj spokojnie na poprawę pogody.

Madziulka u Ciebie zdrowe, zielone, świeże przyrosty.
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Dzięki, to jest zdjęcie lepszej jakości.
Obrazek

Dla pewności zrobiłem oprysk topsinem i wykopałem i rów melioracyjny około 30 cm od sadzonek na głębokość szpadla :tan
Wykopałem jedną i korzenie są białe i lekko brązowe więc powinno być ok.
Czekamy
:)
jagusia111

Post »

Na tym zdjęciu widać, że tuja jest ok. Po prostu dała już młode przyrosty, które dostały szoku termicznego. U mnie jest to samo. Po przymrozkach nie dość, że sczerniały to jeszcze porozkładały im się gałązki na boki, a są tylko troszkę większe od Twoich, ale wczoraj się im dokładnie przyjrzałam i pomimo tego wyglądają zdrowo. Więc wrzuć na luzik :D .
Madziulka99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2017, o 12:38

Post »

Witam. Prosze o porade moja jedna z tuj"szmaragd"chodowana w donicy ma niby wszędzie nowe przyrosty ale w połowie ma takie lekko jakby brazowe galazki a od srodka od pnia widac zielone galazki nowe. Pytanie czemu sa w połowie takie brazowe galazki. Czy tuja mi nie uschnie. Od czego to moze byc.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
wosh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2017, o 07:23

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam,

proszę o pomoc, co można zrobić z tymi tujami.
Zostały w sierpniu 2016 roku obciete o ok 40-50 cm, od tamtej pory zaczęły brązowieć i słabo rosnąć. Na jesień nawiezione nawozem jesiennym. Teraz na wiosne w miarę możliwości przeczyściłem suche, wyschnięte gałązki i większe brązowe także.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
matador
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2017, o 12:00

Re: Tuje Szmaragd - żółkną, brązowieją, usychają, zalane lub przenawożone

Post »

Witam
Mam mały problem z poniższą tują.
Tuja w pewnym miejscu brązowieje. Co to może być oraz jak ją wyleczyć?.
Dziękuję za odpowiedź.

Obrazek

Obrazek
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42

Problem z "dojrzałymi" tujami.

Post »

Witam Was,
przeglądałem wątki, w których były omawiane choroby żywotników, lecz nadal nie mam pewności, co dzieje się z moimi tujami i jak temu zaradzić. Ok dwóch tygodni temu, niektóre gałązki zaczęły "żółknąć". Tuje były nawożone w kwietniu. Liczę na Waszą pomoc i z góry za nią dziękuję :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

do Balzak311
A nie ma u Cibie wolno spacerującego zwierzątka typu pies (nie suka) lub pana kota ? Potrafią przypalić małe iglaki. Może wygląda to na bardziej ciemnie ślady, ale objawy podobne.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”