Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Re: Tuja usychajace koncowki
A były u Ciebie większe wiosenne przymrozki? Może im te końcówki przyłapało.
Tak,byly wczoraj nawet, nad samym ranem szyby od samochodu trzebabylo skrobac,dzis grad,teraz slonce wyszlo.
Co robic? uciac koncowki? Podlewac dodatkowo? Czy raczej nie ma sensu bo i tak strace wszystkie drzewka?

Dać im spokój i pozwolić się zregenerować. A nie przesadzasz z tym podlewaniem? Tuja nie lubi przesuszenia,ale nadmiaru wody też nie. Możesz ewentualnie obciąć te uszkodzone fragmenty pędów i opryskać topsinem.
Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzającego postu oraz używać wszystkich polskich liter/mod.
Dziekuje za porade ,obetne uszkodzone galazki.
W tym roku jeszcze nie podlewalam,pomyslalam ze moze nalezy to zrobic.To samo jest z Bukszpanem,w srodku zielony ale koncowki juz szaro brazowe. A w zeszlym roku byl piekny zielony,przycinany dookola.

Dziekuje za porade ,obetne uszkodzone galazki.
W tym roku jeszcze nie podlewalam,pomyslalam ze moze nalezy to zrobic.To samo jest z Bukszpanem,w srodku zielony ale koncowki juz szaro brazowe. A w zeszlym roku byl piekny zielony,przycinany dookola.

- seema
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 kwie 2017, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo chore tuje !
Cześć.
Jako młody, raczkujący działkowiec (oczywiście hobbistycznie) mam prośbę o kilka uwag i rad.
Odziedziczyłam działkę po dziadkach, 9 lat temu, była tam tylko koszona trawa i od czasu do czasu plewione były chwasty.
Niestety od 2 lat nikt na działce nie gościł i się bardzo zapuściła i na moje nieszczęście bardzo zachorowały moje tuje.
Dużo czytałam teraz na forum o chorobach i jak zacząć je nawozić, ale jednak zdecydowałam się napisać i poprosić o radę co z tymi biedakami zrobić, czy w ogóle da się je uratować ?
Niestety nie wiem co to jest za rodzaj tui, mają one około 15 lat albo i więcej. Usychają one od spodu, są bardzo zbrązowiałe ..
Dodam, iż pozostałe tuje które są po 2 stronie działki są w dobrej kondycji mają tylko trochę zbrązowiałe igły, moim zdaniem wystarczy im tylko dobry nawóz czy odżywki i troszkę więcej opieki ale z tymi pozostałymi nie wiem co robić
Oto zdjęcia biedaczek:

Dziękuję za każdą radę

Jako młody, raczkujący działkowiec (oczywiście hobbistycznie) mam prośbę o kilka uwag i rad.
Odziedziczyłam działkę po dziadkach, 9 lat temu, była tam tylko koszona trawa i od czasu do czasu plewione były chwasty.
Niestety od 2 lat nikt na działce nie gościł i się bardzo zapuściła i na moje nieszczęście bardzo zachorowały moje tuje.
Dużo czytałam teraz na forum o chorobach i jak zacząć je nawozić, ale jednak zdecydowałam się napisać i poprosić o radę co z tymi biedakami zrobić, czy w ogóle da się je uratować ?
Niestety nie wiem co to jest za rodzaj tui, mają one około 15 lat albo i więcej. Usychają one od spodu, są bardzo zbrązowiałe ..
Dodam, iż pozostałe tuje które są po 2 stronie działki są w dobrej kondycji mają tylko trochę zbrązowiałe igły, moim zdaniem wystarczy im tylko dobry nawóz czy odżywki i troszkę więcej opieki ale z tymi pozostałymi nie wiem co robić

Oto zdjęcia biedaczek:

Dziękuję za każdą radę

Pozdrawiam
Nowicjuszka Natalia
Nowicjuszka Natalia
Hej ja swoje szmaragdy też topsinem przejechałem dzisiaj. Nie wyglądają za wesoło.

oprócz grzyba możliwa jest zbyt duża ilość wody
. Lepsze zdjęcia wrzucę wieczorem

oprócz grzyba możliwa jest zbyt duża ilość wody

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2017, o 12:38
Jabu na moje oko to Twoim tujom nic na razie nie jest. Wpływ niskiej temperatury i sporej wilgotności spowodował prawdopodobnie to ściemnienie końcówek. U mnie też tak jest, ale tuje są ok. Poczekaj spokojnie na poprawę pogody.
Madziulka u Ciebie zdrowe, zielone, świeże przyrosty.
Madziulka u Ciebie zdrowe, zielone, świeże przyrosty.
Dzięki, to jest zdjęcie lepszej jakości.

Dla pewności zrobiłem oprysk topsinem i wykopałem i rów melioracyjny około 30 cm od sadzonek na głębokość szpadla
Wykopałem jedną i korzenie są białe i lekko brązowe więc powinno być ok.
Czekamy

Dla pewności zrobiłem oprysk topsinem i wykopałem i rów melioracyjny około 30 cm od sadzonek na głębokość szpadla

Wykopałem jedną i korzenie są białe i lekko brązowe więc powinno być ok.
Czekamy

Na tym zdjęciu widać, że tuja jest ok. Po prostu dała już młode przyrosty, które dostały szoku termicznego. U mnie jest to samo. Po przymrozkach nie dość, że sczerniały to jeszcze porozkładały im się gałązki na boki, a są tylko troszkę większe od Twoich, ale wczoraj się im dokładnie przyjrzałam i pomimo tego wyglądają zdrowo. Więc wrzuć na luzik
.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 maja 2017, o 12:38
Problem z "dojrzałymi" tujami.
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Re: Tuje żywotniki brązowieją
do Balzak311
A nie ma u Cibie wolno spacerującego zwierzątka typu pies (nie suka) lub pana kota ? Potrafią przypalić małe iglaki. Może wygląda to na bardziej ciemnie ślady, ale objawy podobne.
A nie ma u Cibie wolno spacerującego zwierzątka typu pies (nie suka) lub pana kota ? Potrafią przypalić małe iglaki. Może wygląda to na bardziej ciemnie ślady, ale objawy podobne.