Słaba ta wiosna i wszystko jakoś opóźnione. Zdaję sobie sprawę, że i tak mam trochę cieplej i miałam szybciej dobre warunki do siania.
Posiałam kilka odmian i może komuś przydadzą się zdjęcia i opisy.
18-dniowa, późniejsza od Krakowianki i też bardzo smaczna. Jak rośnie wygląda niepozornie ze względu na podłużny kształt, a w sumie zgrubienie miała niemałe.
Sopel Lodu i jedna Candela di Fuoco, słabo wyrośnięte bo obie to późne odmiany, ale muszą się pospieszyć. Mają jeszcze tydzień żeby trochę wyrosnąć, później potrzebne mi miejsce na fasolkę

:
Krakowianka, moja ulubiona, choć mało pikantna:
Malaga (ciemniejsza) i Viola (jaśniejsza), Viola smaczniejsza, wcześniejsza i łagodniejsza w smaku. Kolory obie mają cudowne
Śnieżka, mało rzodkiewkowy smak:
Tu też są dwie odmiany, jaśniejsza spłaszczona to Lada, ciemniejsza duża to Saxa.
Zlata, spotkałam się z opisem, że jest bardziej jak rzodkiew nie jak rzodkiewka i może coś w tym jest. Fajnie pikantna ale mało chrupka.
Porównanie wielkości, wybrałam takie najładniejsze:
