Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Aneczko Twój ogród piękny o każdej porze roku, ilość tulipanów i hiacyntów powala , ale ja jeszcze dojrzałam piękną kępkę niebieskich kwiatuszków, co to takiego, śliczności ;:224 Van Eijk prześliczny ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu,powala Twój ogród z tymi nasadzeniami tulipanowymi i hiacyntowymi,powiedz,czy to wszystko nasadzone w tamtej jesieni ,czy tak się dobrze trzymają z roku na rok ,bo u mnie starsze tulipany jakby zanikały,pozdrawiam i jeszcze wracam oglądać :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko, Bathsheba przyszła od samego Mistrza Austina - prosto z Anglii :D Nowa kratka już czeka. Zamontowana na rabacie i pomalowana ;:108 Tylko pogoda marna i z sadzeniem trzeba się wstrzymać na lepszy czas. Póki co siedzi w dużej donicy i może tak rosnąć nawet przez cały sezon. Coś mi się zdawało, że nawet widziałam u niej maleńki pączuszek...A może bardzo bym chciała zobaczyć i już mam zwidy :;230
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, chyba nauczyłaś się moich czarów bo słonko pięknie przyświecaTwoim tulipanom :wink:
A te hiacynty pewnie pachną na kilometr ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Zajrzałam a tu znowu piękne słoneczne fotki ;:oj Jutro też zajrzę :heja
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu Kochana, nie wiem kiedy napiszę coś we własnym wątku :oops: Wyobraź sobie, że w ogrodzie nie zrobiłam tej wiosny jeszcze ani jednego zdjęcia ;:145 Było kilka dni ( na palcach jednej ręki mogę policzyć) z jako-taką pogodą, ale nie było co fotografować, bo rośliny zniszczone albo leżące pokotem. Jak już się trochę podniosły i zregenerowały, to znów leje, leje, leje :twisted: Tradycyjnie zatopioną mam piwnicę i dolną część ogrodu Obrazek Szkoda nerwów na coś, na co nie mamy wpływu, tyle, że zdjęć nie ma ;:185 Podobno już za dwa dni ma być ciepło i słonecznie - oby!
Tymczasem patrzę na Twoje tulipany i podziwiam. Faktycznie Van Ejik z "biedry" ładniejszy, przynajmniej według mnie. W tym roku postanawiam na niego zapolować w tymże przybytku pełzających cen Obrazek
Narcyzy Replete to zdecydowanie najładniejsza z odmian. Niestety, dwa razy już je sadziłam i za każdym razem był to "łabędzi śpiew". Jak mogłam stwierdzić w tym roku, nie jest to jedyna odmiana, która się tak zachowuje ;:185 Zauroczona łanami narcyzów u Joli Yollandy, nasadziłam w pierwszym roku 150 sztuk, tej jesieni dosadziłam kolejne 150. A efekt? Błeee ;:223 Stwierdzam, że za droga to impreza jak na jednoroczny spektakl ;:108 Wolę zainwestować w tulipany (tańsze w przeliczeniu na 1 szt.), albo lilie, które niezmiennie i niestrudzenie zachwycają co rok.
Postaram się też zainwestować więcej w hiacynty, bo u Ciebie wyglądają obłędnie. A jak musi pachnieć Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, jak to dobrze, że porozkładałaś u siebie w ogrodzie poduszki elektryczne. Nacieszyłam oczy pięknymi roślinami. U mnie mogę sobie tylko na deszcz popatrzeć, najlepiej przez okno bo zimno i wiatr wieje. Dzięki Ci dobra kobieto ;:180 ;:180 ;:180

Zachwycające łany tulipanów, cudnie wyglądają w takiej ilości
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

dorotka350 pisze:Aneczko, Bathsheba przyszła od samego Mistrza Austina - prosto z Anglii :D
Obawiałam się, że taka będzie odpowiedź.. Od kiedy zobaczyłam Batshebę w katalogu tak śni mi się po nocach..

Aneczka, ja te twoje tulipany to mogę oglądać całymi godzinami ;:oj ;:oj W takiej ilości to zachwycą każdego. Ciekawa jestem jak reagują inni działkowicze na twój ogród. Wpraszają się na odwiedziny połączone ze zwiedzaniem?
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu bardzo mi się podoba Twój wiosenny ogród , piękne tulipany i zestaw hiacyntów - super ;:215 ;:3
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47

Post »

Witaj Aneczko :wit
Twoj ogród podziwiam odkąd zagladam na to forum, przejrzałam chyba trzy wątki. Pieknie u Ciebie o każdej porze roku. Niesamowite, jaki efekt osiągnęłaś po zaledwie trzech sezonach.
Dzięki Tobie, również rozważam zakup choć dwóch clematisow, wszystkie Twoje rady odnośnie ich uprawy sa dla mnie bardzo cenne. I odmiany - jako totalny laik wybrałabym zapewne te najtrudniejsze w uprawie, niestety, dla mnie najpiekniejsze - człowiek zwykle kupuje oczami ;:173
Cebulowe pięknie rosną, u mnie jedynie hiacynty ladnie rosna i sie rozrastają. Narcyzy i tulipany giną, choc tulipanki sumiennie wykopywalam. Może nie służy im moja ciężka gleba.
Twoje, choć nie wykopywane, cudne!
Czekam na spektakl róż, moich ukochanych roślin. Widok letnich rabat, doskonale dobranej kolorystyki, mam wciaz przed oczami :uszy

Pozdrawiam, Ania
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu mama szczęśliwa, że ma działkę dla siebie, jak Wy szalejecie nad morzem. :) Na zdjęciach z perspektywy widać, jakie uporządkowane masz królestwo roślin. ;:138 Hiacyntom chłody służą, ciągle świeże. ;:215 Pąki powojnika przeurocze. ;:oj Szkoda, że Twój ulubieniec taki humorzasty. Plany masz wyjątkowo rozległe, podziwiać, podziwiać i znowu sadzić cebule. :D Gusty się nam zmieniają, więc kamienie też muszą zmienić funkcję. :wink: Dlatego ja robię kanty i nie wykładam niczym, bo co roku miałabym robotę, a M by mnie przeklął, jakby miał wycinać wąsy trawy ręcznie. :roll: Twoje pomarańczowe tulipany mnie zainspirowały jesienią, ale moje okazały się prawie czerwone. ;:306 Van Eijk są przecudne, a Twoje fotografie jeszcze podkręcają ich urodę. Chyba na każdej glebie mają trochę inny odcień, moje jakieś bledsze. ;:131 Ciepełka na leniuchowanie. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, wreszcie festiwal tulipanowy się zaczyna. Ależ cudne widoki. Patrząc na Twoje rabaty można popaść w kompleksy. Są CUDOWNE :D
Niezmiennie podoba mi się ten szpalerek z hiacyntów. Nie wiem czy pisałaś, bo nie doczytałam, ale czy to była jakaś gotowa mieszanka, czy sama zmieszałaś dwie odmiany ?
Jesienią chyba przypuszczę ostry najazd na wszystkie Lidle, Biedronki i inne w okolicy :lol:
Czytam też o Twoim marzeniu o własnym domku z ogrodem. Trzymam za to kciuki i życzę aby jak najszybciej się spełniło :D
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Aniu u ciebie prawdziwe cebulowe szaleństwo. Super wyglądają rzędy hiacyntów i jak widzę nie pokładają sie na boki, odnoszę wrażenie , że to dlatego że rośnie jeden przy drugicm. Ja przy kamieniach wkopuję w ziemie brązowe plastikowe obrzeża , trawa wtedy tak nie przerasta i nie trzeba kląć ;:224
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

aneczka1979 pisze: Dorotko pewniakami będą wszystkie powojniki z grupy viticella. W e-clem są one w zakładce. O, proszę: https://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Vitic ... wloskie/49 Znajdziesz tam powojniki w każdym kolorze. U mnie sprawdzają się też: Romatika, Ville de Lyon, Hagley Hybrid, Błękitny Anioł, Sweet Summer Love, Paul Farges, Asao.
Do róży Bathsheba widzę fiolety lub niebieskości czy błękity. Moje typy: Betty Corning (pachnąca), Błękitny Anioł, Prince Charles, Emilia Plater, Solina, Etoile Violete, Polish Spirit, Romantika, Dark Eyes, Rhapsody, Semu. Z drugiej strony bordowy też by do niej pasował, wg mnie. Może więc Madamme Julia Corevon lub Sweet Summer Love (pachnie ale zaczyna kwitnąć dopiero końcem czerwca)? Powyższe powojniki to na 99% pewniaki, co nie znaczy że inne nie będą u Ciebie rosły. Musimy pamiętać, że w każdym ogrodzie są inne warunki itp. Ja po prostu póki co nie polecam wielkokwiatowych wcześniekwitnących, bo u mnie co chwilę mają focha. :evil:
Tak sobie myślę o tych clematisach i wygrzebalam Twoje typy. Myślałam, ze też już wiem co jest pewne, co ryzykowne, a w tym roku zaczynam nabierać przekonania, ze coś takiego jak pewniak nie istnieje... ;:201 W zeszłym roku nie obudził mi się jeden Ville de Lyon i to taki trzyletni. Zdziwiłam się, no ale trudno, dwa inne były piękne. W tym roku już chyba nie mam co czekać na Błękitnego Aniola ;:129 Kwitnienia miał obfite, szkoda go, no ale dobra... Czarę goryczy przelal fakt, ze wszystkie poza tym powypuszczaly przyrosty -uff... Super, ulzylo... po czym 3 zmarzły podczas nocnych przymrozkow! I nie widac zeby mialy puscic cokolwiek z korzenia - to tyczy sie arabelki i rhapsody- myślałam, ze to też pewniaki :roll: Little Marmaid od początku była bardziej ryzykowna, ale myślałam po pierwszym bujnym przyroscie , ze też będzie ok... no i teraz to ja już sama nie wiem co mam myśleć... Lubię strasznie Clematisy, ale stracilam przekonanie, ze sa wsrod nich jakiekolwiek pewniaki ;:169
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Jeśli mogę, tego posadziłem w ubiegłym roku jesienią.

Obrazek

-- 3 maja 2017, o 08:08 --

Zdjęcie zrobione chyba tydzień temu, obecnie ładnie rozkwitł.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”