Moje zielone zakręcenie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie cz.II

Post »

Lucynko dziękuję za wskazanie werbeny, jeszcze nie pielę tego skrawka ogrodu poczekam aż sieweczki podrosną
bardzo się martwiłam czy się wysiały.
Obiecałam pokazać kwitnącego ciemiernika z Twoich siewek ale długo musiałam czekać na rozwinięcie kwiatka, ciągle zimno
dopiero dziś widać więcej
Obrazek
jeszcze nie całkiem rozwinięty ale widać czysto biały kolorek i na pewno jest całkiem inny niż dostane od Marysi
Obrazek

Obrazekhttp://forumogrodnicze.info/search.php? ... =firstpost
ślicznie przezimowały szałwie i wilczomlecz od Ciebie ;:196
Obrazek

Obrazek
Marysiu roślinki przyjadą do ciebie w takim razie w czerwcu ;:196
Dostałam od Lucynki między innymi pysznogłówkę cytrynową i fajnie wzeszła więc na pewno dołożę ;:108
Niestety będę musiała zrezygnować ze zdjęć robionych telefonem mimo ze lepszy aparat mam w telefonie :twisted:
no nie potrafię obrobić ;:223 na laptopie jest dobrze a w poście bokiem i naprawdę już nie wiem jak.
Za to dziś nareszcie na działce :tan pogoda dopisała mimo lodowatego wiatru.
podlewałam cały dzień przestawiając tylko wąż. Przerzuciłam kompost, przygotowałam dołki pod pomidorki i posiedziałam w spokoju podziwiając kwitnące roślinki i słuchając szumu pszczół pod kwitnącą gruszą, ale czy będą owoce ;:185 na pewno nie będzie truskawek, śliwek, czereśni ,brzoskwiń, wiśni może uchowają się jabłka i gruszki i chyba borówki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
odrobina słońca i tulipany zaczęły masowo przekwitać, szkoda bo będzie trzeba czekać do następnego roku
Obrazek
na szczęście inne kwiaty dają koloru
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na pewno będę musiała mocno ograniczyć gęsiówkę bo slicznie wygląda ,ale jest bardzo ekspansywna i zadusza mi róże :shock:
Obrazek
tym bardziej ,ze większość róż odbija od korzenia
Obrazek
Nareszcie powstał skalniaczek z kamieni od Ani ;:196 jeszcze skromniutki ale nareszcie jest :heja
Obrazek

Obrazek
miłego wieczorku ;:4 i na jutro dalej słoneczka ;:3
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Julio ślicznie masz w ogródku !!! Pogoda widzę że dopisała. U mnie paskudnie wiało.....
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Julio dzisiaj u mnie słońca dużo i od razu murarki pięknie latały ,bardzo kolorowo jest już u Ciebie ,u mnie nareszcie w nocy nie było przymrozku,bylam na działce i trochę się napracowałam :tan .Pozdrawiam serdecznie i ;:3 życzę
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Julciu tyle zrobiłaś i jeszcze miałaś czas na odpoczynek ;:63 Twoje tulipany przygrzało bo moje mają słonko, ale zimny wiatr nie pozwala nawet czapki zdjąć, więc tulipany dalej nie rozwinięte ;:185
Julciu co to jest? http://www.fotosik.pl/zdjecie/cd806232b47d0219
U mnie pysznogłówka cytrynowa jest jednoroczna i zimy nie przetrwa :wink: Zapomniałam zajrzeć do kuklika czy nareszcie otworzył pączki :D Ten ciemiernik od Lucynki to pewnie jest o białych kwiatach. W tym roku zakwitły mi dwie pierwsze siewki i też mam taki i na jednej roślinie, drugi kwiat czerwony ;:306
To jutro też na działeczkę? więc słonka i ciepła życzę ;:196

p.s. ja już gęsiówkę wyrwałam :D i śliczne kamolki!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Julciu kawał roboty poczyniałaś ;:215
A jeśli mogę wrzucić swoje trzy grosze, ;:131 to.... jak robisz skalniak, to dawaj pod niego agrowłókninę... powiem Ci, że ja popełniłam taki błąd, że kamienie kładłam na gruncie i między nimi roślinki, pięknie to wyglądało, rośliny się rozrastały, a w między czasie chwasty.
A problem jest to wyplewić (głównie perz i trawa).
Było pięknie, ale chwasty są szybsze... w tym roku ściągam kamienie i tam gdzie mogę daję agro... z tym, ze mój skalniak to jakieś 20-25 metrów długości, więc mam co robić. Jestem dopiero w połowie. :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu to zawilec wielkokwiatowy już w pączkach ,a tak zakwitnie później
Obrazek
Byłam Marysiu na działce długo bo musiałam przeczekać niemoc M ;:14
Na dziś miałam w planach działkę ale się nie da. Nawet poczyniłam odpowiednie kroki zachęcona wczorajszą pogodą ;:145
pobiegłam na bazarek kupiłam sadzonki pora, selera i kilka pomidorów do tunelu ;:145
podjechałam nawet na działkę ale tylko zakupy zostawiłam w tunelu i uciekałam przed deszczem ;:145
Piotrku u mnie też wiało paskudnie na szczęście słońce fajnie grzało, za to dzisiaj ;:222 wieje jeszcze bardziej ale słońca już nie ma, a dodatkowo kropi deszcz :evil:
Teresko u mnie też latały murarki, szkoda ze tylko wczoraj i tylko jeden dzień bo dziś znów pogoda do bani :evil:
trochę zaczynam się martwić bo już maj, a te biedaki pogody na najedzenie się nie mają, nie wspominając o rozmnażaniu. ;:218 Basiu nie mam żadnej włókniny, ale mój skalniaczek niewielki raptem metr kwadratowy więc myślę ze dam radę wyskubać, zresztą uwielbiam pielić bo bardzo mnie to odstresowuje. Za radę jednak bardzo dziękuję ;:168 gdybym miała więcej też pewnie bym pomyślała o takim rozwiązaniu.Na szczęście perzu na działce nie mam , najwięcej mam drobnych trawek i podagrycznik wzdłuż płotu od sąsiada :lol: reszta wyskubywana na bieżąco, siostra się śmieje ze czekam z motyczką aż coś raczy wyrosnąć ;:306
Miłego dnia. ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Czekasz z motyczką? ;:306 To dlatego nie rosną bo się boją :;230
A podagrycznik zrywaj i rób z niego taką gnojówkę jak z pokrzyw, też dobry nawóz... ;:333 Ja od dwóch lata mam to dziadostwo... dostałam w pakiecie z malinami, walczę i przerabiam na nawóz wraz z mniszkiem i pokrzywą.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Julio, mimo wszystko u Ciebie wiosna bardziej wyrywna. :tan
Moje tulipany jeszcze w pełni kielichów nie rozchyliły, choć ;:3 grzało przez cały dzień.
Przypuszczam, że stopował je zimny wiatr, który dzisiaj wyjątkowo hulał po mojej działce. ;:145
Na ogół wiatru u mnie się nie odczuwa z uwagi na położenie działeczki, ale dzisiaj dał popis. ;:224
Moje zawilce wielkokwiatowe w takiej samej fazie. ;:108 Czekam na ich kwiaty, które bardzo lubię. ;:303
Twój deszcz podobno ma się u mnie znaleźć, choć może sobie daruje...
Teraz dzięki Tobie już wiem, że na pewno sieje mój biały ciemiernik. ;:7 Sieje niemiłosiernie. ;:306 Mam do rozdania setki maleńkich sieweczek. Tymczasem siedzą wsadzone do kilku donic i sobie powoli rosną. Gdy już bez obawy będzie można je wysyłać w podróż, będę zbierała zamówienia, no bo co ja z taką ilością tego dobra zrobię. :roll:

Julio, niech Ci jutro ;:3 zaświeci, byś mogła znowu odpoczywać, ;:63 obserwując swoje śliczne wiosenne kwiatuszki. ;:197
Zdrówka. ;:196
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Julciu coraz cieplej i coraz więcej roślinek rwie się do kwitnienia ;:138
Masz fajnego piesia, podrap go za uszkiem ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Julciu na pewno będą truskawki,może tylko trochę później. Może pozwól troszkę chwastom urosnąć,będzie więcej pielenia ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu śliczny zawilec! jakoś parę razy sadzony u mnie nie został (czy od Ciebie też nie dostawałam?)
Szukałam wczoraj pewnego zdjęcia sprzed lat i z przerażeniem stwierdziłam, że wegetacja jest okropnie opóźniona ;:oj W tych samych dniach maja aronia w pełni kwitnienia, a u mnie ledwo widoczne ściśnięte pączki i w tym roku będzie jej mniej. O innych roślinach nie wspomnę :wink:
Czy uwierzysz że kuklik dalej w pączkach i tylko jeden kwiatek parę płatków uchylił! co to za rok będzie?
Moje trzmiele w nosie mają kwitnące drzewa owocowe, ale cały czas pracują w miodunkach :;230
Dobrego i spokojnego dnia Julciu ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Pięknie u Ciebie, mimo że słonka jak na lekarstwo ;:131 a przydałoby się, bo jak tu na działkę jechać? Miało już być ładnie ;:223
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Jakiś pożytek Julka u mnie z tej zimnicy ,bo truskawki nawet jeszcze pączków nie mają ,a może tak wymarzły ,że ich wcale nie będzie ;:202 .Kolorowa ta Twoja działeczka ;:215 .Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miniony tydzień był pogodowo paskudny i nawet nie tyle z powodu temperatury lecz ciągle padało lub zbierało się na deszcz ,po pracy ciężko było się wybrać na działkę :evil:
Więc dziś razem z parasolem jednak spacer wykonany ;:108
Basiu pomysł na gnojówkę na pewno wykorzystam tym bardziej ,ze ostatnio z pokrzywą krucho :tan
Lucynko niestety ostatnio coś słońce omija moje okolice pomału chyba depresja mi zaczyna doskwierać,ja chcę słońca ;:145 bo nawet kwiaty przestały cieszyć ;:174
Maryś piesek jest wnuczka ja jestem kociarą co nie znaczy że psiaka nie lubię, mój kot już nie najmłodszy bo właśnie w maju ma ok 12 lat przynajmniej tyle jest u mnie.
Obrazek
Marysiu dziś mimo deszczowej pogody jednak spacer na działkę pod parasolem był ;:170 specjalnie zajrzałam na aronię
i delikatnie zaczyna kwitnąć, jeszcze nieśmiało, ale dwa dni słońca i będzie pięknie

Obrazek
Niestety też kiepsko widzę zapylanie bo jednak żadne pszczoły w deszczu nie pracują ;:223
Iwonko o brak chwastów jakoś się nie boję tym bardziej ze pada a chłodu się nie boją i rosną nieproszone ;:224
Natalio oj tak nawet nie wiesz jak mi brak działki , tam naprawdę odpoczywam i ładuję bateryjki na zmagania z codziennością ;:196
Tereniu mimo paskudnej chłodnej i deszczowej pogody, rośliny czują wiosnę i pomalutku się rozwijają ciesząc oczy
Dziś mimo deszczu musiałam już wyjść z domu ,bo sama ze sobą nie mogłam już wytrzymać :oops:
Bardzo dobrze mi to zrobiło bo znalazłam pierwsze rozkwitające bzy

Obrazek

Obrazek
Nawet warzywniak nie wygląda najgorzej ,trochę boję się o buraczki bo takie temperatury mogą spowodować ze zamiast rosnąć w korzeń zawiążą kwiaty. Do posadzenia zostały tylko fasola i ogórki bo kabaczki już rosną w tunelu. Niestety musimy czekać za wyższą temperaturą ;:223
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeszcze kilka migawek z zachmurzonego ogrodu, bo jednak pomału ale wiosna postępuje rozwijając coraz o nowe kwiaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nawet trawa w opadających płatkach kwiatów wygląda jak ośnieżona
Obrazek
już naprawdę tęsknię za odrobiną słońca , dlatego na nadchodzący tydzień sobie i wam wszystkim ,wbrew zimnym ogrodnikom życzę słońca i ciepła bez żadnych przymrozków ;:4
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Julio!
Narzekasz na pogodę, a Twoje roślinki nic sobie z niej nie robią i kwitną w najlepsze. ;:63
Orliki u mnie jeszcze śpią, Twoje cieszą oczy kwiatkami. ;:333
Kukliki w pełni kwitnienia, aronia rozwija kwiaty i bzy zaczynają pachnieć. ;:215
Na rabatach warzywnych życie wrze, ;:138 a ja jeszcze ani ogórasów, ani buraczków, nie mówiąc o fasolce, nie posadziłam. ;:185 Zresztą wysiane już z miesiąc temu sałaty czy rzodkiewki ledwo nad ziemią dają się zauważyć i to dzięki okularom. ;:223
Dzisiaj moja pogoda się też zbiesiła. ;:222 Cała niedziela w chmurach, a teraz leje rzęsisty deszcz i zimno. ;:145
Dobrego i ciepłego tygodnia życzę Tobie i Twoim roślinkom. ;:167 ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”