Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3

Post »

Ja tak czy siak będę musiała zrobić szybką rozsadę...ale to pod koniec maja będę robić, bo mnie nie będzie a potem muszę czekać aż czereśnia dojrzeje i wtedy będzie ścinana, a pod nią jest miejsce na cukinie, także muszę czekać aż miejsce się zwolni (będą sobie szybko rosły w szklarence, pod moją troskliwą opieką).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja mama była absolutnym mistrzem w uprawie cukini, krzaczory wielkie po pas,w każdym jednym krzaku miała tyle cukiń, to był jakiś szał... niestety mi tak dobrze nie wychodzi, miałam już kilka razy ale zawsze jakoś kiepsko mi rosną. Nie mam w tym roku za bardzo kompostu bo wszystko już zużyłam, chociaż może parę wiader jakiejś próchnicy skombinuję. Jedyny nawóz jaki mam to kurzak. I tak myślę , kurzak rozczynię z pokrzywami, potem wykopie dołki , wsypie do nich troszkę tej próchnicy, zaleje tą gnojówkę. jak trochę wsiąknie, zasypie dołki. I w tą ziemie dam nasiona. Czy będzie takie coś ? Kurzak nadaje się dla cukiń ?? No i chciałam jeszcze zapytać , czy można uprawiać cukinie na brązowej agrowłókninie ?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

A czemu miałoby być źle, chociaż kurzeniec w połączeniu z gnojówką pokrzywową to będzie dużo azotu, będzie tak jak chcesz...dostaną liści (azot jest na zielone), ja bym dała tylko głęboko kurzeńca na to kompost, a dopiero po jakimś czasie podlewać rozcieńczoną pokrzywą.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Wysiewacie już cukinie ? Ja w ubiegłym sezonie miałem tylko na polu. Teraz chciałbym zrobić rozsadę i mieć je wcześniej. Mam ją wysiać do doniczek tak jak np. pomidory? Kiedy będzie nadawać się do wysadzenia w polu? jakie temp. muszą być w nocy?
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam wysianą cukinię 3 szt. w kubkach 0.5 litra planuję je wysadzić jutro i wysiać następne 3 szt. i tak żeby przeżyło w gruncie 6- 9 szt. Cukinia szybko rośnie w domu :D i jest dość duża w porównaniu do np.arbuzów , w ubiegłym roku taki wysiew w domu w porównaniu do siewu gruntowego cukinie kwitły ok. 14 dni wcześniej tak że warto nawet kilka sztuk a wiadomo jest ryzyko ale jeśli zmarznie to tylko kilko szt.
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31

Post »

Wysiałam cukinię 20 kwietnia, siedzi pod folią w kubkach 0,5 l. W ubiegłym roku miałam cukinię z rozsady, część rozdałam i nic mi nie wiadomo, aby jakaś padła. Najlepiej, żeby korzenie mocno przerosły podłoże, co u cukinii szczególnie długo nie trwało, sadziłam z całą bryłą do ziemi. Do gruntu wysadzę jak minie niebezpieczeństwo przymrozków, czyli w tym roku nie zakładam z góry kiedy ;:192
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Moja częściowo skiełkowała i dziś trafiła do doniczek. Za jakieś dwa tygodnie do gruntu. Po wykiełkowaniu postępować jak z rozsadą ogórków.
Iza
solaris37
500p
500p

Post »

Dzięki za pomoc, dziś wysieję do dużych pojemników i czekam aż coś wykiełkuje. Po wykiełkowaniu mam wystawić na taras, na cały dzień czy może dać pod folie ?
Pozdrawiam Krzysiek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Pod folię najlepiej.
solaris37
500p
500p

Post »

Dzięki, tak zrobię :D
Pozdrawiam Krzysiek
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Czy jeszcze nie jest za późno na wysiew cukinii ?
Pozdrawiam, Werka
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dopiero dzisiaj wysieję :wink:
Awatar użytkownika
Damian89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 mar 2017, o 19:20

Post »

Ja dzisiaj namoczyłem nasiona cukinii soraya .
Jutro przełożę do doniczek.
werutka
200p
200p
Od: 13 mar 2017, o 14:58

Post »

Nie znam się na warzywach, jakiś myślałam, że trzeba siać tak wcześnie jak pomidory :wink: jest jakaś odmiana, którą polecacie? Mojej mamie w zeszłym roku zezarł mączniak, a 2 lata temu miała obfite plony, ziemia gliniasta choć nawieziona w tym roku kupka :lol:
Pozdrawiam, Werka
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ja polecam powszechnie dostępną Astrę Polkę (zielona). U mnie nigdy nie miała mączniaka, mimo że zdarzało mi się wysadzić ją przy innych dyniowatych, a które mączniak nie omija.
3 sztuki starczą spokojnie dla całej rodziny. Licznej ;:108 Na potrzeby bieżące i na przetwory, których robimy dużo. Pikle z cukini, sałatki, ja dodaję do sosów z chili i pomidorów.
W tym roku zakupiłem nasiona Atena Polka(żółta). Również mocno chwalonej na forum.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”