W.o... Psach 6cz. (2008.11 - 2009.03)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

W weekend obiecuję :lol: ,ale wieczorem bo pracuję.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moly wygląda jak pędzlem malowana, jak z obrazów mistrzów :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moly jest śliczna, a fryzjerka była zazdrosna i tyle :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję wszystkim za pochwały w imieniu Molly. Wczoraj i dziś oglądałam starsze odcinki psiego psychologa i byłam w szoku co pani Agnieszka potrafi. Osrto wzięłam się za szkolenie Molly. Po kilku próbach mogę powiedzieć,że prawie za każdym razem potrafi siadać i leżeć. Już wcześniej nauczyłam ją komendy zostań i poproś, a ostatnio pojęła też "szoruj do siebie" co znaczy ,że ma iść do swojego legowiska. Ciekawe czy pies jest taki mądry czy ja mam taki dar nauki... Jednak nie wiem jak nauczyć ją by potrzeby załatwiała na dworze. Na razie załatwia się w czymś w rodzaju kuwety. Nie mam ochoty na wyprowadzanie jej co godzinę na dwór. Może macie jakiś pomysł? czy psi psycholog przerabiał to już z jakimś psem?
Pozdrawiam, Gosia
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

No, no... BRAWO! Siusianie na dworze też powinna szybko załapać :lol: Na początek często wyprowadzaj (u nas sprawdziło się co 2 max 3 godziny, w nocy oczywiście nie) i zostań z nią na zewnątrz, gdy załatwi to co powinno nagradzaj! U nas sucha karma jako nagroda wystarczyła + serdeczności ;-) Piesek szybko załapie, że załatwiania na zewnątrz jest znacznie bardziej opłacalne i będzie starał się robić to właśnie na zewnątrz. Siusianie w domu ignoruj i sprzątaj tylko gdy pies Cię nie widzi, inaczej może uznać to za fajną zabawę a przecież nie o to chodzi :lol: Życzę powodzenia! Panda już mając niespełna 10 tygodni nauczyła się sygnalizować chęć wyjścia (stoi pod drzwiami i pomrukuje)
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dzięki Dorko za rady. Molly szybko pojęła,że ma siusiać do pojemnika,bo była za to nagradzana.Nie wiem jak przyjmie zmiany. Do tej pory takie rozwiązanie było dla mnie najwygodniejsze,bo siusiała tak często,że prawie non stop musiałabym być na dworze. W nocy też sika(do pojemnika) ze 2-3 razy. Biorę jej wodę gdy idziemy spać,bo gdy miała stały dostęp do niej to siusiała co 1.5-2 godzin nawet w nocy...
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

jeśli pojęła że siusuia się do pojemnika, to może postawić jej ten pojemnik na dworze i wtedy załapie o co chodzi

mój gagatek nauczył się teraz obsikiwać węgiel w piwnicy... chyba muszę z nim zrobić porządek... dom to dom, a piwnica = pole...
nauczył się oznaczać teren i... hi hi hi
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Kontakt:

Post »

No Agnieszko takiego przypadku to jeszcze nie spotkałam! rozumiem sikać na łóżko,kanapę,podłogę... ale węgiel? Aż trudno uwierzyć co te psy wymyślalą...
Pozdrawiam, Gosia
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tok, ja tam się nie znam zbytnio na pojemności pęcherza psów i jego wytrzymałości ;-) ale myślę, że warto pobrać jej mocz do analizy. Takie częste siusianie to może być oznaka osłabionych nerek.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

tok76 pisze:No Agnieszko takiego przypadku to jeszcze nie spotkałam! rozumiem sikać na łóżko,kanapę,podłogę... ale węgiel? Aż trudno uwierzyć co te psy wymyślalą...
w domu to się nie zdarza... nawet jak czasem w nocy się zachce (sporadycznie) to będzie tak długo budził, aż się zwlokę i zabiorę na pole
zaczyna od trącania nosem - po moim nosie, później wciska łeb pod rękę pod głowę, jakby mnie chciał zwalić z łózka
w ostateczności włazi na mnie łapami, ale tylko przednimi... to starczy - 50 kilo psa na plecach obudzi każdego....

a co do węgla... to są zapachy z pola, drewno itd.... znaczy swój teren, a że do piwnicy uwielbia ze mną chodzić i nie przepuści żadnego razu to tak jest...
nawet drewno idzie rąbać ze mną - na widok siekiery w ręce kładzie się w kącie koło pieca i czeka aż skończę...

aaa pniak do rąbania drewna w piwnicy też sobie parę dni temu zaznaczył...
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dorko myślę,że sprawa małego pęcherza ma powiązanie z wielkością psa. Gdybym miała np małego dobermana to z pewnością wytrzymałby dłużej ,bo szczeniak dobka= dorosły york. Może to dlatego tak często sikała? teraz jest lepiej bo wstaje tak jak pisałam ze 2-3 razy...Agnieszko ale mnie z tym pniakiem obsikanym rozbawiłaś! widocznie psiak jest zdanie,że co widzi to musi zaznaczyć... Molly na szczęście sika ale tylko w pojemniku. Gorzej by było gdy nie byłoby pojemnika...gdy np śpimy na piętrze i najpierw zniosę psiaka a póżniej pudełko to czasami zrobi siku mniej więcej w miejscu gdzie zawsze jest pojemnik.
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Nie, pęcherz nie ma nic wspólnego z wielkością psa -każdy pies ma pęcherz do swojej wielkości. A ile Molly ma miescięcy? to jest bardziej zwiazane z częstotliwością sikania. Zresztą wpływ mogą mieć i inne rzeczy - np ciepło w domu - pies pije więcej, suche powietrze - tak samo itd
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Kontakt:

Post »

Molly ma niecałe 4 miesiące... jak przywiozłam ją do domu to sikała tragicznie często,ale teraz to widać wyrażne postępy(urosła i dlatego nie sika tak często). Podobnie jest z dziećmi-malusie moczą się prawie co chwila,a czym dziecko starsze to wszystko dochodzi do normy. Myślę,że tak to jest też z psiakami ...
Pozdrawiam, Gosia
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p

Post »

Dokładnie, czyli jak wytrzymuje 3 godziny to jest ok.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tok76 pisze:Biorę jej wodę gdy idziemy spać,bo gdy miała stały dostęp do niej to siusiała co 1.5-2 godzin nawet w nocy...
tok76 pisze: Nie mam ochoty na wyprowadzanie jej co godzinę na dwór. Może macie jakiś pomysł?
DankoWS, no właśnie problem w tym, że nie są to 3 godziny i stąd moja sugestia.
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”