Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji
Sylwio, piękny wianek uwiłaś, kolor drzwi bardzo ładny, niespotykany. My zastanawialiśmy się nad szarą elewacją, ale w końcu wybraliśmy białą, a szara sama się zrobi za kilka lat.
Piękne masz odmiany tulipanów. Ja bardzo lubię tulipany w pąkach, oczywiście ciekawi mnie też jak wyglądają w środku, ale jak się już rozwiną, to szybko po nich, bo albo ulewa, albo wichura, albo upał. Moje zakwitły przed ochłodzeniem, niektóre są już wspomnieniem, jedna kępa jeszcze ładna, reszta leżą mokre i gubią płatki.
Zaciekawił mnie jarmuż w koktajlu, smakował? Ja wysieję w lipcu i posadzę na grządki jak mi się jesienią zwolni miejsce w warzywniku.
Piękne masz odmiany tulipanów. Ja bardzo lubię tulipany w pąkach, oczywiście ciekawi mnie też jak wyglądają w środku, ale jak się już rozwiną, to szybko po nich, bo albo ulewa, albo wichura, albo upał. Moje zakwitły przed ochłodzeniem, niektóre są już wspomnieniem, jedna kępa jeszcze ładna, reszta leżą mokre i gubią płatki.
Zaciekawił mnie jarmuż w koktajlu, smakował? Ja wysieję w lipcu i posadzę na grządki jak mi się jesienią zwolni miejsce w warzywniku.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sylwia, i ja też mam dołka związanego z pogodą. Nie mam ochoty pracować w ogrodzie, bo to musi być przyjemne, a takie nie jest jak ciągle zimno i na grzbiet siąpi. Tulipany masz cudniaste
Przynajmniej dłużej będą kwitły przez chłodne dni. Jedyny plus, wątpliwy, ale zawsze jakiś jest. 

- lemonka
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jarmuż w koktajlu jest bardzo wdzięczny, że tak się wyrażę. Dobrze go połączyć z owocami o intensywnym smaku. Łodyżki i grubsze nerwy warto odkroić. No i porządnie zmiksować żeby nie było kawałków liści i niteczek. Żeby kolor był ładny to lepiej nie wrzucać do miksowania jagód czy truskawek bo kolor koktajlu będzie okropny 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Sylwia, pięknie zapowiadają się tulipanowe kwitnienia. Cosmopolitan wyjątkowo urodziwy
. Ciekawa jestem ile jeszcze poczekamy na odpowiednią pogodę, bo niby wszystko w blokach startowych, ale bez kilku dni słońca można tak czekać i czekać..

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Dzień dobry Sylwio
W bardzo dobrym momencie wpadłam z wizytą, akurat na niedawne zdjęcia tulipanów
Masz piękne odmiany i widzę, że muszę nadrobić wątek, co pięknego jeszcze u Ciebie rośnie.
Miłego weekendu

Miłego weekendu

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Małgosiu (megi) - dziękuję
Mi się też wydawał niespotykany, do momentu kiedy się na ten kolor zdecydowałam
Też lubię tulipany w pąkach - zgodnie z zasadą, że najfajniejsze jest oczekiwanie. Jarmuż w miarę smakował (z bananem i awokado), miksujemy z córką co jakiś czas przepisy z Zielonych Koktajli:
http://zielonekoktajle.blogspot.com/201 ... okado.html
Małgosiu - co prawda, to prawda, że jak chłodno to i tulipany wytrzymują dłużej. W zeszłym roku dość szybko się uwinęły w temacie kwitnienia.
Izo - my sobie miksujemy, tak jak pisałam Małgosi, za przepisami z Zielonych Koktajli - mam książkę, ale na stronie jest dużo więcej przepisów, niektóre bardzo ciekawe.
Sabinko - ja czekam na moje ulubione Wedding Gift, Britt i Hemisphere. Choć już widzę, że w sklepie w którym przez dwa sezony kupowałam cebule tulipanów i karpy dalii zaliczyły pierwszą odmianową pomyłkę. Zamiast białych tulipanów z zielonym paskowaniem wyszły jakieś bordowe z białymi brzegami...
Agnieszko -
. Dziękuję, mam nadzieję, że i Tobie upłynął przyjemnie.
Pogoda niestety nie nastraja do latania z aparatem. Ale z racji, że odwiedziły mnie mistrzynie warzywników - obie Małgosie i Agnieszka, wkleję zdjęcie moich mikrusków. Wyrywne cukinie i dyńki (obracam je codziennie, ale one i tak się krzywią), i maluśkie ogórki meksykańskie. Moje własnoręcznie zebrane nasiona czekają na wysiew w glebę. Niech już się w końcu wypogodzi!

http://zielonekoktajle.blogspot.com/201 ... okado.html
Małgosiu - co prawda, to prawda, że jak chłodno to i tulipany wytrzymują dłużej. W zeszłym roku dość szybko się uwinęły w temacie kwitnienia.
Izo - my sobie miksujemy, tak jak pisałam Małgosi, za przepisami z Zielonych Koktajli - mam książkę, ale na stronie jest dużo więcej przepisów, niektóre bardzo ciekawe.
Sabinko - ja czekam na moje ulubione Wedding Gift, Britt i Hemisphere. Choć już widzę, że w sklepie w którym przez dwa sezony kupowałam cebule tulipanów i karpy dalii zaliczyły pierwszą odmianową pomyłkę. Zamiast białych tulipanów z zielonym paskowaniem wyszły jakieś bordowe z białymi brzegami...
Agnieszko -

Pogoda niestety nie nastraja do latania z aparatem. Ale z racji, że odwiedziły mnie mistrzynie warzywników - obie Małgosie i Agnieszka, wkleję zdjęcie moich mikrusków. Wyrywne cukinie i dyńki (obracam je codziennie, ale one i tak się krzywią), i maluśkie ogórki meksykańskie. Moje własnoręcznie zebrane nasiona czekają na wysiew w glebę. Niech już się w końcu wypogodzi!

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
To Ty tak ładnie popakowałaś nasionka? Cudowności! Może ja u Ciebie na jesień zamówię kilka paczuszek!
Moje dyńki jeszcze nie wykiełkowały. Mam nadzieje, że wykiełkują i urosną na tyle szybko, że będę mogła posadzić w maju.
To jesienią się zmówimy na zbiorczy zakup cebul, a wpadnę do Ciebie, jak jakieś miłe ciepłe popołudnie nastąpi!
Moje dyńki jeszcze nie wykiełkowały. Mam nadzieje, że wykiełkują i urosną na tyle szybko, że będę mogła posadzić w maju.
To jesienią się zmówimy na zbiorczy zakup cebul, a wpadnę do Ciebie, jak jakieś miłe ciepłe popołudnie nastąpi!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Co za piękne paczuszki z nasionami
Sama je robisz?

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Śliczne torebusie z nasionka! aż żal rozrywać i siać
Siewki dobrze byłoby odwracać, bo ciągnął mocno do światła
Nareszcie od rana świeci mi słońce, czego i Tobie życzę 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Fajnie wyglądają te krążki
. To świetny patent na wysiewy ale ja jednak postawiłam na tradycyjne pojemniki. Może kiedyś wypróbuję i krążków. Wiosna ma się u Ciebie bardzo ładnie a bynajmniej na tych kolorowych zdjęciach
. Masz sporo koloru i te cudne tulipany
. Może pogoda mało wiosenna ale miejmy nadzieje, że w końcu i Tobie zaświeci słoneczko. Pozdrawiam
.

- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Miłko - ja, mam takiego bzika, że wszystko pakuję i metkuję po swojemu
Jesienią się przypomnę, bo warto połączyć siły i uzyskać większy rabat. co do odwiedzin - zapraszam
Annes - tak
Marysiu - nie ma czego żałować, zrobi się kolejne - ja po prostu lubię ładne rzeczy
Siewki obracam codziennie, a te zarazy i tak się wyginają. Dziękuję za życzenia, na razie się na zanosi, bo dość mglisto, ale już nie pada i całkiem ciepło, w porównaniu z ostatnimi dniami.
Ewelino - w zeszłym roku siałam do doniczek, ale w tym sobie odpuściłam, bo nie mam aż tylu sadzonek do przygotowania, więc mogę się wygłupiać z krążkami.
Pogodowego szału nie ma, ale przestało lać, więc korzystając z wolnej chwili złapałam za aparat i pstryknęłam kilka zdjęć, dokumentujących aktualny stan szwedzkiego. Trawnik aż się prosi o koszenie, mogłoby w końcu trochę się podsuszyć. O biednych daliach już nawet nie wspomnę. Ślimaków cała masa, tylko patrzeć jak zaczną wpylać hostowe kły.
Tulipany mają głos.

I jeszcze troszkę...

A na sam koniec zagadka. Zamiast białych z zielonych paskiem Spring Greenów wyszło mi takie cuś:

Ktoś rozpoznaje gagatka?
cdn. że tak powiem

Annes - tak

Marysiu - nie ma czego żałować, zrobi się kolejne - ja po prostu lubię ładne rzeczy

Ewelino - w zeszłym roku siałam do doniczek, ale w tym sobie odpuściłam, bo nie mam aż tylu sadzonek do przygotowania, więc mogę się wygłupiać z krążkami.
Pogodowego szału nie ma, ale przestało lać, więc korzystając z wolnej chwili złapałam za aparat i pstryknęłam kilka zdjęć, dokumentujących aktualny stan szwedzkiego. Trawnik aż się prosi o koszenie, mogłoby w końcu trochę się podsuszyć. O biednych daliach już nawet nie wspomnę. Ślimaków cała masa, tylko patrzeć jak zaczną wpylać hostowe kły.
Tulipany mają głos.

I jeszcze troszkę...

A na sam koniec zagadka. Zamiast białych z zielonych paskiem Spring Greenów wyszło mi takie cuś:

Ktoś rozpoznaje gagatka?
cdn. że tak powiem

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Cudnosci te twoje tulipanki Sylwus.
niech mają ten głos jak najdłużej
Liliokształne piękne, takich widzę mam niedobor w ogrodzie. Trzeba będzie to na jesieni zmienić
Mam też tego ostatniego ale nie znam bo z nazwy.kiedyś była etykieta Ale się zgubiła
niech mają ten głos jak najdłużej

Liliokształne piękne, takich widzę mam niedobor w ogrodzie. Trzeba będzie to na jesieni zmienić

Mam też tego ostatniego ale nie znam bo z nazwy.kiedyś była etykieta Ale się zgubiła

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Sylwio - może to nie jest grzecznie z mojej strony, ale i ja na kawunię się wpraszam
A jeśli będziecie zamawiać cebule, to bardzo proszę nie zapomnij o mnie. Chętnie dołączę się do wspólnych zakupów. A skoro jeszcze jest możliwość uzyskania rabatu, to znaczy, że możemy wziąć kilka cebulek więcej.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Tulipany piękne! Nawet w kroplach deszczu
W tym roku długo kwitną dzięki chłodnej wiośnie 

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Witaj Sylwuś
Poganiałaś mnie, żebym wyszła z dziury, bo zima się skończyła, tymczasem wcale nie jestem tego taka pewna. Ty jak widzę też nie, bo co post to piszesz o zimnie, deszczu i ogólnym pogodowym marazmie. Fakt, że ten rok zaczął się fatalnie, strach się bać, co będzie potem
Ale tulipany masz wyśmienite
Wypatrzyłam już dwa, których będę szukać jesienią: Mondial i Cardinal Mindszenty. Gdzie Ty takie znalazłaś? Nie spotkałam ich chyba jeszcze nigdzie
Podziwiam osiągnięcia na bazie siewów
Krążki torfowe faktycznie są bardzo wygodne
Raz na nich siałam ....i nic nie wzeszło
Chyba talentu do tego nie mam 

Ale tulipany masz wyśmienite

Podziwiam osiągnięcia na bazie siewów