Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 8

Post »

Kochana , nie mogę się napatrzeć na te twoje zdjęcia. Piękny masz ogród, powtórzę się po raz kolejny ;:180 ...Pięknie i kolorowo...
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu napatrzeć się nie mogę, tyle kolorów u Ciebie, taki porządeczek. ;:167
Patrząc na Twój ogród już wiem, że jesień będzie pełna wydatków - muszę bezwzględnie uzupełnić swój ogród o cebulowe, bo mam kompletną pustkę teraz w ogrodzie, niby coś kwitnie, ale to kropla w morzu potrzeb :wink:

Powiedz mi, jak już przekwitną cebulowe to sadzisz coś w ich miejsca, żeby kwitło? (co? jak? kiedy? ;:306 )
Miejscami masz korę rozsypaną, a pod nią jest agro?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

apus pisze:Aniu napatrzeć się nie mogę, tyle kolorów u Ciebie, taki porządeczek. ;:167
Patrząc na Twój ogród już wiem, że jesień będzie pełna wydatków - muszę bezwzględnie uzupełnić swój ogród o cebulowe, bo mam kompletną pustkę teraz w ogrodzie, niby coś kwitnie, ale to kropla w morzu potrzeb :wink:
No właśnie..... ;:7 Trzeba oszczędzać ,bo jesienią fortunę wydamy na cebulowe a Aneczce i tak nie dorównamy... ;:306
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, potrzebuję rady w sprawie powojników...Mam miejsce na jeden, może dwa, ale chciałabym tzw. pewniaki. No wiesz, takie żeby nie łapały uwiądu, przyzwoicie kwitły i ładnie się zagęszczały. Mam wymagania, nie? :;230 Jeśli przychodzi Ci coś do głowy, to będę wdzięczna za podpowiedź. Jeden z powojników ma pasować do róży Bathsheba. Kolor drugiego w zasadzie obojętny. Dzisiaj zaskoczył mnie M wskazując jedno niewykorzystane miejsce i stwierdzając, że właśnie tutaj przydałoby się posadzić powojnik ;:oj :shock:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Aniu,zawieruszyłam się i nadrobiłam,,długo mi zeszło,bo tak uroczo u Ciebie ,że nawracam tam i z powrotem ,te wstęgi tulipanów ,hiacyntów ,przeplecione bratkami ,narcyzami cudownie wyglądają ,pozdrawiam i pięknej pogody życzę :wit
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu.....co by tu powiedzieć, coby być oryginalną? ;:oj
Może tylko tyle, że Ci cholernie zazdroszczę takiego wypieszczonego ogródka wypchanego po brzegi z najpiękniej zaaranżowanymi rabatami. ;:226
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

No i takiego festiwalu kwiatów trzeba mi było po ciężkim dniu wczorajszym i przed dzisiejszym maratonem. Nie żebym miała biegać w tym deszczu ;:173
Aniu, widać ogrom pracy włożony w działkę. ;:215 Efekty nam sie bardzo, bardzo podobają, ale to Ty masz szczęście zasiadać na huśtawce z kubkiem kawy i podziwiać widoki ;:63 Super sprawa :) Już niecierpliwię się na widoki letnie Twoich roślin.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Aniu, naprawdę świetnie wymyśliłaś z tymi ścieżkami i kamieniami, pięknie i naturalnie bardzo to wygląda. Kamienie duże, okazałe. U mnie takich mniejszość, bo jednak ze sterty w polu nosiliśmy do auta w dużych siatach i zbyt wielkich byśmy nie udźwignęli. Kamienie podobały mi się już dawno, spodobały u ciebie, a dodatkowo mialam już na działce kamienną ścieżkę i chciałam to wszystko połączyć.
Tulipany dzięki zimnicy faktycznie dłużej cieszą nasze oczy. Ślicznie wyglądają u ciebie wsadzone w kompozycjach. Również myślę nad jakąś u siebie i chyba mam już dwa zestawy w głowie,które wsadzę jesienią.
Co nowego planujesz na ten sezon?
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Aneczko już od dłuzszego czasu przeglądam Twoje wątki ogrodowe i jestem zachwycona Twoim ogrodkiem, podoba mi sie chyba wszystko ;:oj
Piekne rabatki utworzyłaś i te wszelkiego rodzaju dodatki -super ;:138
Przychodzę tez do Ciebie po radę (leń jestem a, czasu tez mam jak na lekarstwo i o ile przejrzałam prawie wszystkie zdjęcia to nie przeczytalam wszystkich postów i wiem, ze na pewno gdzieś to pisałaś)do eksperta powojnikowego: mogłabyś wymienić tak po kilka,dosłownie po sześc ,siedem sztuk powojników takich nie łapiących uwiądu z tych o dużych kwiatach i takich o małych :oops:
Jestem zupełnie zielona z powojników , a bardzo spodobały mi się u Ciebie :D :D :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

aneczka1979 pisze:
Zuziu działki na działkę zmieniać na pewno już nie będę. Nawet jeśli byłaby podwójna. Tu idealnie pasuje mi lokalizacja. Jeśli już to tylko działkę na ogród przy domu. Kiedyś na pewno się tego doczekam.
Aniu..i to jest bardzo dobra decyzja, zawsze powtarzałam że nie ma to jak ogródek przy domu. ;:128 Trzymam zatem kciuki aby jak najszybciej to się spełniło. ;:333 . Przypominam także..sobota, niedziela targi ogrodnicze. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu rozumiem sklerozę... sama ją mam... :roll: Wyobraź sobie, że byłam na 100% pewna, że zeszłego lata usechł mi właśnie Maidwell Hall a pięknie przyrósł Pink Swing. Im pączki na nim są bardziej nabrzmiałe tym większa pewność zyskuję, że to jednak Maidwell Hall a nie ten drugi. Ciesze się, bo wg mnie MH jest najpiękniejszym powojnikiem z grupy Atragene. Mam w planach ponownie kupić Pink Swing, do tego jeszcze Purple Dream PBR. Jestem też bardzo ciekawa jakie wrażenie zrobi na mnie Lemon Dream PBR, którego posadziłam tej wiosny. ;:65

Obrazek

Piotrze dziękuję.
Do tej pory nie doceniałam powojników z grupy Atragene. Dopóki nie zakupiłam dwóch na próbę. I zauważyłam, że fajnie mieć clematisa który kwitnie razem z tulipanami. ;:215 I mam chrapkę na kolejne.

Obrazek

Zbyszku, Ola2310 dziękuję. Miło czytać, że i innym podoba się nasza ciężka praca. ;:131

Obrazek

Mariuszu -maniolek stoliczek nadal nie jest ukończony. Czeka go jeszcze jedna warstwa lakieru, następnie polerowanie i kolejna warstwa lakieru. No ale to już po weekendzie majowym.

Obrazek

Basiu nic nie sadzę w miejsce cebulowych, bo zwyczajnie ich nie wykopuję. :oops: Cebulki sadzę pomiędzy bylinami i różami, takimi co osiągają wysokość minimum kolan.
Kup jesienią nowe cebulki, bo one naprawdę bardzo rozweselają ogród już od wczesnych dni przed wiosennych. ;:215

Obrazek

Ola2310 no cóż Ci mogę powiedzieć..? Hmmm... przez te trzy lata nazbierało się trochę tego. ;:131 Ale uwierz mi, że są tu zapaleńcy kupujący tyle w jedną jesień.

Obrazek

Dorotko pewniakami będą wszystkie powojniki z grupy viticella. W e-clem są one w zakładce. O, proszę: https://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Vitic ... wloskie/49 Znajdziesz tam powojniki w każdym kolorze. U mnie sprawdzają się też: Romatika, Ville de Lyon, Hagley Hybrid, Błękitny Anioł, Sweet Summer Love, Paul Farges, Asao.
Do róży Bathsheba widzę fiolety lub niebieskości czy błękity. Moje typy: Betty Corning (pachnąca), Błękitny Anioł, Prince Charles, Emilia Plater, Solina, Etoile Violete, Polish Spirit, Romantika, Dark Eyes, Rhapsody, Semu. Z drugiej strony bordowy też by do niej pasował, wg mnie. Może więc Madamme Julia Corevon lub Sweet Summer Love (pachnie ale zaczyna kwitnąć dopiero końcem czerwca)? Powyższe powojniki to na 99% pewniaki, co nie znaczy że inne nie będą u Ciebie rosły. Musimy pamiętać, że w każdym ogrodzie są inne warunki itp. Ja po prostu póki co nie polecam wielkokwiatowych wcześniekwitnących, bo u mnie co chwilę mają focha. :evil:
Daj koniecznie znać co wybierzesz.
No i brawa dla Ema! ;:138

Obrazek

koziorozec -Marta witaj. Cieszę się, że się odnalazłaś. Tak, trzeba przyznać, ze uwielbiam wiosnę i kwitnące cebulowe. Bratki też kocham.

Obrazek

Eluniu a ja Tobie zazdroszczę tych pomidorów. Naprawdę. I to bardzo. Ale nie złośliwie. ;:196

Obrazek

Izuniu nawet nie masz pojęcia jak bardzo ja tę kawkę na huśtawce lubię wypić. ;:31 Czasami jadę na działkę tylko po to, by napić się kawy i w tym czasie popatrzeć na kwitnące. Ja tam na lato się nie niecierliwię. Niech wiosna trwa jak najdłużej! :tan

Obrazek

Shire -Monika a mnie te kamienie na obrzeżach coraz bardziej wnerwiają. Jak na nie patrzę to mam wrażenie, że koniecznie powinnam im założyć aparat ortodontyczny. :oops: Będę chyba kombinować nad zmianą tego wizerunku. Może je wkopię w ziemię, by były równo z podłożem. Jeśli tylko Em zechce mi pomóc to na pewno to obecne obrzeże zmienię. Za to kamienne ścieżki, czy to z łupka czy z otoczaków czy każdego innego kamiennego materiału uwielbiam!
Co planuję na ten sezon..? Hah! Najpierw podziwiać nowe kompozycję tulipanowe. Następnie zachwycać się nad nowymi różami i powojnikami, by następnie zrobić jesienne zakupy cebulowych w jeszcze innych i na tę chwilę wymarzonych kompozycjach kolorystycznych. Oczywiście roślinność z poprzednich sezonów tez będę celebrować, nie tylko nowinki. :lol: Jednym słowem: ŻYCIE. :wink:

Obrazek

Bożena witaj u mnie. Cieszę się, że Ci się podoba. Jak każda (chyba) kobieta lubię trochę biżuterii nawet i w ogrodzie. ;:306
Co ja Ci mogę Kochana powiedzieć o powojnikach z dużymi kwiatami..? Nic pochlebnego. Są dość problematyczne. Zazwyczaj potrzebują kilku sezonów, by zacząć jako tako współpracować z ogrodnikiem. O ile wcześniej nie padną. :oops:
Największe kwiaty u powojników które polecam, to: Warszawska Nike, Solina, Hagley Hybrid, Ville de Lyon, Romantika. Oczywiście możesz zaszaleć z clematisami wielkokwiatowymi wcześnie kwitnącymi i nie powiedziane, że u Ciebie nie będą rosnąć. Może akurat stworzysz im takie warunki, że będzie im fantastycznie? Tego z całego serca Ci życzę.
Zobacz sobie powyżej moją odpowiedź do Doroty. Tam wymieniłam fajne powojniki.

Obrazek

Zuziu dziękuję za te kciuki, nawet nie masz pojęcia jak bardzo. ;:196 To moje wielkie marzenie. ;:167 Em póki co głowi się i troi jakby spełnić moje marzenia bez zaciągnięcia kredytu. Niestety jeszcze chwilkę potrwa nim zrozumie, że niestety bez niego się nie da. A potem? Bum! Będę mieć domek z ogródkiem. Wiem, że będę mieć. Jeszcze "trochę" cierpliwości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Urzekający ogród !
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Dzięki Ci dobra kobieto, moje clematisowe guru :D
Aneczko tulipany masz cudne, też bardzo je lubie zwlaszcza takie w pastelowych kolorach, wspaniale wyglądają takie łany kwitnących cebulowych ;:oj
Właśnie miałam zapytac jak radzisz sobie z wrastajaca trawa między kamienne obrzeża, bo zawsze tak pieknie i czysciutko masz na rabatkach :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jak oglądam Twoje idealnie zaaranżowane rabaty z tulipanami, to mam ochotę wykopać moje wieloletnie stare, piętrowo już rosnące i posadzić na nowo. Mam straszny bałagan jeśli chodzi o cebulowe. Gdzie się nie obejrzysz to one rosną. W coraz bardziej dziwnych miejscach.
Powojniki przesadziłam, wiedzie im się dobrze, zobaczymy co dalej. Nie mają podpory sztucznej, rosną w pobliżu krzewów, to one będą podporą. Mam nadzieję, że sobie poradzą.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Aniu,pięknie u ciebie jak zawsze :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”