Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2016r

Post »

Daysy ja też na długi weekend szykuję sobie prace w ogrodzie i nie ma mowy musi być ładna pogoda :twisted: już sprzątania i prac w domu mam powyżej uszu ;:219 Za to ogród potrzebuje już mojej ręki bo roślinki pod śniegiem się przydusiły ale chwasty poszły w siłę i trzeba się ich pozbyć,zresztą już nie mogę usiedzieć spokojnie na t...u tak mnie ciągnie do pracy ;:173
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daysy, Fiołki miałam śliczne rosły pod jodłą razem z konwaliami i bodziszkiem,ale przepadły zostało mi tylko wspomnienie i zdjęcie,
które wystawiłam na stronie 29 ja swoje fiołki, miałam wysiane z nasion ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Trzeba uchlać, albo skopcić w końcu tę marzannę, bo z uporem maniaka do nas wraca zima... ;:219

Ja tez mam dwie wersje planów na majówkę.
Oczywiście ta pogodowa związana jest z ogrodem, a na niepogodę będę leżeć do góry brzuchem i nic nie zrobię! Będę uparta w tym postanowieniu... :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

To ja spróbuję uchlać Marzannę ( tak ma na imię moja siostra), ale to będzie trudne, bo ona jakaś taka mało pijąca) :;230 Ale czego się nie robi dla wiosny ;:172
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

To powiem, że i ja mam podwójne plany na majówkę ; zamierzam wypoczywać, troszkę podziabać w ogrodku i znów wypoczywać. No i mam nadzieję, na spotkanie z dziewczynami w Ogrodzie Botanicznym. O pracach domowych nawet nie mysle, bo nie zamierzam nawet tknąć palcem, czego i Tobię Kochana życzę.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie się ocieplilo.Ale weekend zimny zapowiadają. A tu tyle pracy w ogrodzie czeka i ogród do pisiania.
A ty co działasz? ?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit

Weekend coraz bliżej, więc zerknęłam na prognozę pogody, okazuje się, że rokowania całkiem niezłe w moim rejonie. Mam nadzieję, że się sprawdzą i będzie to pracowity czas. Deszczu raczej nie zapowiadają. Dobrze się składa, bo trzeba dokończyć rozpoczętą rabatę .
Co prawda nie wszystkie byliny dotarły, ale część już jest i trzeba je zagospodarować.Nie wszystko jeszcze przyszło, niektóre będą dostępne dopiero od połowy czerwca, między innymi rutewki, na które niecierpliwie czekam.

Na razie przyszły: łubin biały, żółwik Alba, parzydło leśne, przywrotnik ostroklapowy, tawułka chińska Veronica Close, tojad lisi, ciemiernik orientalny, Double Crown, Epimedium wielkokwiatowe Lilafee, gillenię trójlistną Fuksje magellanica-Mr Popple i Alba, obiecano mi jeszcze Galadriel, ale to bardzo niepewne ;:131

Czekam jeszcze na bodziszka himalajskiego Plenum i kilka innych, ale o tych później, bo nie wiem, czy w ogóle będą dostępne

Wszystkie te roślinki zapełnią cienistą rabatę, którą wcześniej pokazywałam.
Mam jeszcze kilka róż do wsadzenia 2 marketówki z tego roku oraz kilka z ubiegłego, które nie wiedziałam jak zagospodarować.
Poza sadzeniem dojdzie czyszczenie rabat, bo mimo niesprzyjającej pogody , chwasty doskonale sobie radzą. Poza tym trzeba wykosić trawniki, poprzycinać obrzeża i takie tam różne inne, mniej lub bardziej pilne rzeczy.
Jak widzicie trochę pracy się uskładało na weekend, ale co tam, gimnastyka w każdej postaci wskazana ;:306

Może kilka fotek z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spójrzcie moja forsycja dopiero w fazie pąków ;:131
Obrazek

i Lilaki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biała szachownica

Obrazek

Obrazek

A to byliny czekające na wsadzenie

Obrazek

Obrazek

No i pierwszy pączek Louis Odier, ale .... pod folią ;:333

Obrazek

Tak wyglądają Novalisy i dla porównania Jenny Duvall
Obrazek

Obrazek

Odpowiedzi za kilka minut, bo się mocno rozpisałam ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu nic nie trwa wiecznie, ostatnie tygodnie dały mi mocno w kość, więc i humor nie najlepszy. Czasem trudno się pozbierać,na szczęście idzie ku lepszemu a i pogoda w moim rejonie ma się zdecydowanie poprawić.Wierzę, że teraz już będzie z górki ;:215.

Karolinko roślinom mniej zaszkodził mróz, gorzej było z późniejszym przymrozkiem /-5/, który zważył listki niektórych róż. Mam nadzieję, że zimnych ogrodników ani Zośki już nie będzie i było to ostatnie trzepanie pierzyn i wietrzenie nie niebiańskich pokoi. Pozamykają drzwi i nie będą robić przeciągów ;:333 .

Tolinko na weekend zapowiadają całkiem dobrą pogodę, więc zamiast "wielkiego żarcia" będziemy mieć "wielką harówkę", po tej drugiej zresztą czuję się znacznie lepiej ;:333

Wandziu, fiołki o których mówisz dostałam w prezencie ;:306 , prawdopodobnie od skrzydlatych przyjaciół, jak zresztą wiele innych roślin.Te jednak bardzo słabo się rozrastają. Jeśli chcesz chętnie podzielę się z Tobą białymi i ciemnoniebieskimi, ale mają drobniejsze kwiatki. Białe mam na pewno od Tolinki, ale niedawno na trawniku znalazłam całe, nowe ich poletko. Na te jasnoniebieskie musisz poczekać.

Basiu ja chyba jak Anida i Ewa spróbuję jednak ją uchlać ;:306 , ogień i woda to bardzo drastyczne rozwiązanie :wink:

Anida, czuję, że razem upijemy zimę, dzisiaj mam imieniny synowej, ponoć w kupie siła :;230

Ewa u mnie pogoda jak do tej pory skutecznie eliminowała mnie z ogrodowych prac. W ten weekend, jeśli się uda muszę wszystko nadgonić. Chwastom wszystko jedno ciepło, zimno, rosną jak na drożdżach. Pogoda ma być niezła, więc będę miała sporo czasu, by rozprawić się z nimi skutecznie. W międzyczasie może jakiś grill się zrobi ;:224 , kto wie. Chwila odpoczynku wskazana ;:215

Aniu, pogoda w kratkę, wczoraj 10 stopni i słoneczko, dzisiaj 4 i leje. Zwariować idzie ;:219 . Liczę jednak, że prognoza się sprawdzi i ruszę na wojnę z chwastami ;:134 . Będę pielić, sadzić, przesadzać a jak sił braknie to może jakieś piwko ;:304 i grill ;:224 , w końcu trochę tych dni wolnych będzie i trzeba je dobrze wykorzystać.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może faktycznie trzeba ją tak... ;:306
Jak zobaczyłam pączek LO to mi się jakoś tak ciepło zrobiło! ;:215 Ty ją masz w donicy? Pójdzie docelowo do ziemi?

U mnie forsycja podobnie wygląda, ale nie będzie na pewno kwitła, bo już obejrzałam ją sobie dokładnie i przy okazji oględzin poobcinałam tu i ówdzie, bo mi zastawia powojnika.
Zakupy piękne zrobiłaś Daysy, czy łubin w kłączu czy nasiona? Moje niestety poznikała, zostały się tylko dwa... To jest taka dwu
może trzy letnia bylinka, miałam trochę nasion to dosiałam teraz, ale i tak nie będzie kwitnienia.
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Krótko przycięłaś róże a kal pięknie odbija, ale to pewnie stara, rozrośnieta róża, bo korzeń spory ;:138 Na pewno już nie będzie przymrozków i bedą nasz roslinki już tylko rosły i rosły :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu LO na razie w donicy, bo nie bardzo wiem, gdzie ją wsadzić. U dziewczyn widzę, że to wielkie krzaczysko rośnie ;:224 , więc teraz mocno się zastanawiam nad miejscem dla niej.
Nie strasz ;:202 , ja mam nadzieję, że jednak zakwitnie, jak to wiosna bez forsycji ;:224
Łubin kupiłam jako sadzonkę, w zeszłym roku kupiłam w markecie, tak się cieszyłam, że biały, niestety nic z kłącza nie wyszło. Mam też nasiona spróbuję wysiać, może się uda.
Dwa lata temu wsadziłam niebieskiego, zakwitł, ale w zeszłym nie mogłam go już znaleźć na rabacie, dopiero późną jesienią zobaczyłam listki, więc żyje, ale czy zakwitnie w tym roku, to znowu wielka niewiadoma.
Mam nadzieję, że ten biały jednak zakwitnie ;:131
Basiu wiosna w tym roku mnie mocno wkurza, chętnie bym ją ;:124 ;:134 , Wczoraj ciepło, świeciło słonko a dzisiaj... od rana leje, mam naprawdę dość.

Karolinko Novalisy przemarzły prawie do ziemi, jak zresztą większość róż u mnie w tym roku, nie było innego wyjścia, cięłam do żywej tkanki. To nie są stare róże, sadziłam je wiosną 2015 roku, ale fakt krzaczki były baaardzo dorodne.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, pokażę Wam moje kupione epimedium, bo zakwitło i sasankę z własnego ubiegłorocznego siewu :heja . Wzeszło ich dosłownie kilka, ale cieszą, jakby kwitły :heja całe łany :;230

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Sasanka to moja nowa miłość ;:167 .A w ubiegłym roku siałam łubin i zakwitł mi razem z wysadzanym z kłącza, niestety 3 sztuki koloru majątkowego różu. W tym roku dosiałam, zobaczymy jakie kolorki się trafią, mam pewne obawy.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Daysy ciesz ę się, że masz rokowania na upragnioną pracę w ogrodzie. Już nie mogę doczekać się jej efektów, w postaci zdjęć z nowej rabaty. ;:215
Sasanki śliczne. Białe będą? ;:oj U mnie żadne nie chcą rosnąć. Nawet te najzwyklejsze. ;:145
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy, u mnie jedna LO poszła na przedogródek, w pobliżu bramki, teraz właśnie zastanawiam się czy ona po czas nie będzie pchać się na wejście... :roll: Powiem Ci, że tez wyglądałam na te kwiatki forsycji, no bo wiadomo róże, cięcie itd. Wszędzie już widziałam żółte kwiatuszki i u mnie było, dołem na jednej gałązce może ze trzy, tudzież pięć. ;:306
Mam dwa krzaki, jeden jest z tymi dwukolorowymi liśćmi i ani jeden ani drugi nie kwitł. Nie wiem co może być przyczyną, ale na pewno nie mam zamiaru ich nawozić i specjalnie się nimi przejmować. Wpadnę końcem maja jeszcze raz z sekatorem i zrobię je na jeża ;:306
Ja łubiny kupowałam w Biedrze (trzy lata temu), brałam wszystkie kolory jak leci, potem jeszcze dokupowałam na targu, kłącza oczywiście, które od razu ładowałam do ziemi i w sumie, to wszystko ładnie wychodziło, ale nie wiem co się stało że ich nie ma w tych ilościach w jakich były :?:
Wiesz... mnie to już się nie chce nawet narzekać na pogodę... ;:185
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”