Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p
Od: 6 maja 2016, o 08:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolcowój chiński ( Lycium Chinense )Jagody goji

Post »

lojka 63 pisze:Czy kolcowój chiński można ciąć a jak tak to w jakim okresie wiosną czy na jesień?Chciałabym żeby miał ładny nie zbyt rozłożysty pokrój. :wit
"Najlepszym rozwiązaniem jest śilne cięcie corocznie wiosną"
https://youtu.be/rK3_4MTwJS4?t=868

https://www.youtube.com/watch?v=YY-xb6tAg9s&t=1s
I tak właśnie zamierzam potraktować swoje krzaczki w tym roku. Wiosną silne cięcie, a później przez cały rok nic - pozwolić roślinie spokojnie plonować i rosnąć jak szalonej (bo moje tak rosną). A w przyszłym roku znowu cięcie na wiosnę.
Co do problemów z brakiem owoców, to może to być kwestia czasu. W różnych źródłach podają że owoce pojawiają się po 2-3 latach (czasami później).
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."
Sokrates
Awatar użytkownika
Michal_Ma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2017, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kolcowój chiński ( Lycium Chinense )Jagody goji

Post »

Cięcie letnie jest też bardzo wskazane dla jeszcze lepszego owocowania. U mnie owoce pojawiły się po 4 miesiącach :)
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.2

Post »

Silne cięcie dwa razy w roku, silne cięcie każdego roku, tak radzicie i dzięki Wam za to, ale proszę, pokażcie taki przycięty krzew lub choćby jedną gałązkę. Ile jej uciąć? Połowę? 1/3? 2/3? Więcej? Mniej? Czyli,że owocuje tylko na tegorocznych przyrostach? Czym różni się cięcie letnie od wiosennego? Bardzo proszę o odpowiedż, bo to JUŻ trzeba zacząć działać.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Już miałam napisać, że też bardzo proszę o dokładniejszy opis cięcia, ale obejrzałam jeszcze raz filmik z plantacji (do końca) i wyjaśniło się ;:138 Moje krzaki były przesadzone z bardzo gliniastej ziemi w miejsce, gdzie gleba jest luźniejsza i właściwie już miały iść w żywopłot (czyt.: pod płot), ale w zeszłym roku jeden był obsypany owocami. Dam mu jeszcze szansę, przytnę teraz wiosną i zobaczę. Drugi krzak miał kilka nędznych kwiatków i owoców. Na pierwszym filmiku owoce są ogromne, a u mnie były malutkie 1-1,5cm długie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p

Post »

Niestety nigdzie nie znalazłem takich informacji żeby przycinać 2 razy w roku. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i dopiero pierwsze "super cięcia" przede mną :) Nie mniej jednak warto zwrócić uwagę na drugi filmik który podesłałem. Widziałem kilka podobnych filmików.

Wydaje mi się że ostre cięcia dwa razy do roku mija się z celem. Na jednym forum znalazłem takie zdanie "Goji berries only grow on new wood, so trimming needs done after every harvest. ".
Nasuwa mi się myśl taka że albo ostre cięcie na wiosnę, albo po zbiorach (ale lepszym wydaje mi się cięcie wiosenne).
Natomiast letnie cięcie o którym wspomina michalmatczak potraktowałbym bardziej jako delikatne przerzedzanie zawiązków. Wydaje mi się że nie może być mowy o ostrym cięciu w przypadku kiedy na roślinie są już kwiaty. Pozbędziemy się kwiatów to nie będzie owoców :)
Sokrates
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Masz rację, na to wygląda,że jedno solidne cięcie wiosenne powinno wystarczyć.
Na ww filmikach było także o berberysach jadalnych. Mówili tam o cięciu wiosną, a w sierpniu dla wiązania owoców. Berberysy owocują IX - X więc może analogicznie w sierpniu przyciąć nieco gałązki goji żeby lepiej i szybciej wiązały i żeby do mrozów wszystkie owoce się wybarwiły. Podobnie jak pomidory ogławia się na przełomie lipca i sierpnia .

W poprzednim sezonie dużo niedojrzałych owoców dostało się w objęcia już zbyt niskich temperatur.
Myślę,że jak się ma dwa krzaczki to można się z nimi pobawić, plantator na pewno nie.
domator
50p
50p
Od: 31 mar 2016, o 22:34

Post »

Przyciąłem wszystkie moje goji tak solidnie jesienią. Ciekawe czy odniesie to efekt. W ubiegłym roku miały dużo owoców ale nie zdążyły dojrzeć.
Awatar użytkownika
rosliny
200p
200p
Od: 11 sty 2015, o 14:35

Post »

Posadziłam w tamtym roku jagodę goji w sumie nie mogę się doczekać owoców. Jednak czytając wasze wypowiedzi trochę się obawiam co też ten nasz krzaczek będzie wyczyniał.
Pozdrawiam Danuśka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

:wit

Posadziłam kolcowój w zeszłym roku, pierwszy raz mam w ogrodzie ten krzew. Czy on się jakoś później zbiera do życia na wiosnę? Bo nie widzę na pędach żadnych pąków liściowych ;:218
Awatar użytkownika
Arvenaa
200p
200p
Od: 31 lip 2015, o 22:21

Post »

U mnie też na razie nie ruszył z wegetacją.
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Mój też się jeszcze nie obudził, ale był drastycznie przycięty w zeszłym roku i obawiam się, że to mu dokuczyło. U mnie na wiosce rosną dziko kolcowoje i one już mają liście...
Awatar użytkownika
panidora
50p
50p
Od: 7 mar 2016, o 18:24

Post »

Mój ma pączki.
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AliceWhite
100p
100p
Od: 5 wrz 2013, o 16:00
Kontakt:

Post »

Witajcie!

W tym roku zakupilam nasionka Goji i wysialam je jakiś.miesiąc temu. Wykielkowaly mi i maja juz pierwsze prawdziwe listki. Miejmy nadzieje,ze roślinki przetrwają. ;:333
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

AliceWhite pisze:Witajcie!

W tym roku zakupilam nasionka Goji i wysialam je jakiś.miesiąc temu. Wykielkowaly mi i maja juz pierwsze prawdziwe listki. Miejmy nadzieje,ze roślinki przetrwają. ;:333
Niby fajnie samemu uprawiać taka sadzonkę od zera ale odmianowe sadzonki kolcowoju są teraz wszędzie do kupienia. W mrówce mieli odmianę New Big za 6,90zł ze szkółki Wędrowskich a to odmiana większa i słodsza od przeciętnych kolcowojów. Najlepsza podobno jest "No 1" która ma bardzo dobre owoce, słodkie i duże.
Jak ktoś rozmnaża bo lubi to spoko ale jak komuś zależy na dobrych jakościowo owocach to chyba lepiej kupić taka sadzonkę i już za rok cieszyć się owocami.
Awatar użytkownika
mathun
200p
200p

Post »

Amanita pisze::wit
Czy on się jakoś później zbiera do życia na wiosnę? Bo nie widzę na pędach żadnych pąków liściowych ;:218
Nadal nic?

Tomala3d Jeśli ktoś ma zaznaczone że nie mieszka w Polsce, to raczej nie kupi za 6.90zł :)

U mnie już ruszyły prawie wszystkie i te małe i te duże które 6 tygodni temu silnie przyciąłem.
Nawet większość tych gałązek które przyciąłem i powciskałem w ziemię już puszcza listki, także powinno być dobrze. Jeden krzaczek, który ma tendencje do silnego wzrostu ma już nowe odrosty po około 10cm każdy.
Sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”