Warzywa w doniczkach-radości i smutki z uprawy.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Warzywa w doniczkach-radości i smutki z uprawy.
Bywało już tak tutaj że wiele osób się wypowiadało na jakiś temat i głosili same herezję. Powracając do sedna i tematu to szczerze forumowiczmogę powiedzieć że się czepiasz
Ja tylko pytałem o poradę jak najlepiej wykiełkować nasiona czyli teoretycznie zaraz po ukazaniu się kiełka bym je w ziemię pchał. A mogę je prosto w ziemię włożyć i też pewnie wyrosną
zamiast się kłócić wystarczyło napisać (Ja robię tak..
) Sorry za To że wywołałem te dyskusję
To co piszę to nie herezja a praktyka. Kto chce może z tego skorzystać. Przymusu nie ma.
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja się przyznam, że z kiełkami się zawsze obawiam, że je wsadzę do ziemi za głęboko lub "do góry nogami". Dodatkowo mam często wrażenie, że roślinka ma problem poradzić sobie z samą łupinką nasiona.forumowicz pisze:Podkładu z ręcznika papierowego tym bardziej nie trzeba ciąć. Kiedy kiełki się ukażą i mają 2-3 mm należy niezwłocznie przenieść do ziemi. I to cała filozofia. Nasiona potrzebują stosunkowo wysokiej temperatury ale tylko do momentu wykiełkowania. Wręcz wskazane jest natychmiastowe obniżenie temperatury po wykiełkowaniu.
Błażej, ale takie uwagi są cenne. Ja się wiele nauczyłam czytając rady Kozuli czy forumowicz właśnie. Nie jestem po ogrodnictwie, nie znam się na tym i błedy są nieuniknione, ale gdy ktoś mi na nie zwróci uwagę to staram się je "wykorzenić".
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Bobek nasionko wkładasz do koreczka po wodzie mineralnej ,zalewasz wodą i na kaloryfer,ale nie bardzo gorący
.Po trzech dniach sru do ziemi .Ot i cała filozofia.
Alyaa
Nie musisz się martwić gdzie jest kiełek po wsadzeniu do ziemi. Dzięki geotropizmowi i tak korzeń pójdzie w dół a łodyga do góry, a nie odwrotnie.
Nie musisz się martwić gdzie jest kiełek po wsadzeniu do ziemi. Dzięki geotropizmowi i tak korzeń pójdzie w dół a łodyga do góry, a nie odwrotnie.
- BobejGS

- Kontakt:
Tutaj czyli na forum. Nie miałem absolutnie na myśli Ciebieforumowicz. Przepraszam jeśli tak zabrzmiało
Każdą poradę traktuje poważnie i ją przemyślam. Jednak nie chciałem wywołać tu sprzeczki tylko burzę mózgów 
-- 20 lis 2013, o 22:13 --
króliczy już ujdzie
a za poradę dziękuje
-- 20 lis 2013, o 22:13 --
Tylko nie koziida74 pisze:Bobek nasionko wkładasz do koreczka po wodzie mineralnej ,zalewasz wodą i na kaloryfer,ale nie bardzo gorący.Po trzech dniach sru do ziemi .Ot i cała filozofia.
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Oj sorry
Błażej 
- BobejGS

- Kontakt:
spoko
porada się liczy
a Ja je wrzuciłem o 16 w letnią wodę i nie wiem czy dobrze. Do Teraz są. I co dalej?? Bo już sam nie wiem 
-
dzastek12
- 50p

- Od: 28 cze 2012, o 08:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błażej wprawdzie późno, ale dobry do skiełkowania nasion jest wkład z pamperów chłonie wodę i robi się z niego taki żel i nie ukszadza się korzonków jak się przenosi takie skiełkowanie nasiono do doniczki.
Justyna
- BobejGS

- Kontakt:
Dziękuje Justynko
Miałem je na wilgotnej chusteczce w zamykanym pudełku po wacikach do uszu które trzymałem na grzejniku. Wszystkie ładnie skiełkowały ale gdy już miałem w ziemi To wszystkie moje okazy kot mi zrzucił i tak zakończyłem sezon zimowy
Poszły moje dwa pomidorki, cztery papryki i dynia 
- AliceWhite
- 100p

- Od: 5 wrz 2013, o 16:00
- Kontakt:
Witajcie moi drodzy po dlugiej nieobecnosci. Jak wasze warzywa doniczkowe? U mnie troche sie pozmienialo. Na poczatku kwietnia wysialam troche nowych roslin: bazylia,oregano,majeranek,waleriana,salata,tymianek,lawenda,mieta,rozmaryn,papryczki pikantne. Troche tego jest!
Co do poprzednich roslin to tez sie pozmienialo...papryczka trinidad scorpion nie dala rady
ale mam jeszcze jej nasionka wiec jeszcze raz pr?buje. Co do palmy z daktyli to stoja mi w miejscu. Troche bylo zimno u mnie...no nic mam jeszcze nasiona daktyla to zn?w spr?buje,tym razem odrazu zasieje ja w wyzszej doniczce coby korzen mial wystarczajaco miejsca. Musze jeszcze wysiac dziwaczka mirabilis jalapa,w zeszlym roku ladnie mi rosla i wyjelam klacza na zime ale gdzies je zgubilam... Moja salata zasadzona w kwietniu juz ma kilka listk?w
Niedlugo wstawie zdjecia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
- AliceWhite
- 100p

- Kontakt:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
- AliceWhite
- 100p

- Kontakt:
Witajcie po długiej nieobecnosci. Dwa lata temu przeptowadzilam się do nowego miszekania a na nim mam dwa balkony. W tym toku wysialam trochę warzyw i przypraw. Oto zdjecia