Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lis 2016, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ukorzenianie zdrewniałych pędów winorośli
Podczas przygotowywania sztobrów nie zauważyłem, aby jakaś część była przemarznięta. Dam im jeszcze jakiś czas, tym bardziej że nie znam odmian. Dziękuję za odpowiedź.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to są za przezroczyste jajeczka na przyroście po prawej?Joze1802 pisze:pelikano11 ja po przeczytaniu powyższego wątku Joli przyjrzałem się jeszcze raz moim fotkom i doszedłem do wniosku że, to jest cała przyczyna mojego problemu.jokaer pisze:Ten patyczek, który ukorzeniasz, popularnie zwany sztobrem winorośli czyli sadzonką zdrewniałą posiada pewien zapas w sobie substancji, które pozwalają mu na rozwinięcie pąka, czyli listków, a nawet kwiatostanu.Tak że, nie było żadnego przelania ani zatopienia, bo na 10 sadzonek padły tylko te 4 wybujałe przed czasem sadzonki, oto przykład. 1) Początek końca 2) a tak wyglądają pozostałe i do dziś mają się dobrze.
`
![]()
Te kropelki albo raczej przeźroczyste kulki to normalne zjawisko. Roślina wydziela jakieś substancje.
Mam je co roku na sadzonkach. Na jednych odmianach są, a na innych nie. Nie należy się tym niepokoić.
Mam je co roku na sadzonkach. Na jednych odmianach są, a na innych nie. Nie należy się tym niepokoić.
-
- 200p
Dziękuję myślałem ze to jaja jakiegoś pasożyta. Czy taką sadzonkę jak na zdjęciu można już wystawić z doniczką np na taras na zewnątrz jak temp jest + czy lepiej trzymać w domu?
To zależy jak ma rozwinięte korzonki. Jeżeli będą za słabe (małe) nie dostarczą wystarczającej ilości wody i zielony pęd zaschnie. Silne słońce plus wiatr powodują duże parowanie.
-
- 200p
korzonki są kilku cm dopiero wyjęte z peta z perlitem i wsadzone dzisiaj w doniczki z ziemią. Chodzi o to że mam mało miejsca na parapecie. Poza tym nie chcę by mi zbytnio wybujały. rozumiem że trzeba częściej podlewać. A czy temperatura ok 5'C nie zaszkodzi im? Do tej pory miały 21.
Jeżeli będziesz je stopniowo hartował to nic im nie powinno się stać. Bez hartowania mogą przeżyć szok temperaturowy i paść.
grapes, Moim zdaniem sadzonce to nie wyjdzie na dobre.
Przy +5 korzonki przestają rosnąć, a chodzi nam o coś przeciwnego. Jeżeli to jest "jedyna" i wartościowa sadzonka dla Ciebie to nie wystawiaj. Jeżeli musisz z racji braku miejsca to zrób mini foliak (dla większej liczby sadzonek). Na początku osłaniaj przed nadmiernym słońcem, a na noc jeszcze dodatkowo przed nadmiernym wychłodzeniem. Możesz wstawić butelki z wodą dla akumulowania ciepła.
Przy +5 korzonki przestają rosnąć, a chodzi nam o coś przeciwnego. Jeżeli to jest "jedyna" i wartościowa sadzonka dla Ciebie to nie wystawiaj. Jeżeli musisz z racji braku miejsca to zrób mini foliak (dla większej liczby sadzonek). Na początku osłaniaj przed nadmiernym słońcem, a na noc jeszcze dodatkowo przed nadmiernym wychłodzeniem. Możesz wstawić butelki z wodą dla akumulowania ciepła.
-
- 200p
jakoś udało mi się je upchnąć w oknie. Poczekam do 15 i może przesadzę do gruntu bo zawsze mozna głębiej wkopać i wytworzy większy korzeń.
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Jeżeli jeszcze ktoś nastawia ukorzenianie to wg mnie tak powinno wyglądać poprawne zarobienie sztobra https://youtu.be/xl1nP8OYENM
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Po tegorocznym ukorzenianiu, ze sztobrów ciętych wiosną, na dziś wystartowało jakieś 10%. A z pozostawionych zawiniętych w mokrą szmatę; leżały tak około tygodnia - 100%. Ktoś praktykował taki sposób ukorzeniania?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Mi ze sztobrów pobranych jesienią ani jeden nie ruszył
Ale z tych wiosną większość i nawet ładne korzonki mają... nie wiem w czym zrobiłem błąd z tymi jesiennymi

Ale z tych wiosną większość i nawet ładne korzonki mają... nie wiem w czym zrobiłem błąd z tymi jesiennymi
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mogły albo przeschnąć, albo przemarznąć.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Witam
Ukorzeniłem na wiosnę 3 sadzonki winorośli o białych, bezpestkowych gronach. Nie ma co wydziwiać, że nie znam nazwy, bo właściciel też jej nie pamiętał. Fakt, że mi na sadzonce zależy i to bardzo, a dostałem w sumie 3 sztobry które jako tako nadawały się do ukorzeniania.
Generalnie sztobry puściły korzenie w piasku z wodą i potem przesadziłem je do doniczki P9.

Problem polega na tym, że od miesiąca, tj. od dnia kiedy je przesadziłem do P9 one nie chcą rosnąć. Nie chcą też uschnąć, co by w jakimś, negatywnym, sensie rozwiązało problem. Ma ktoś może pomysł dlaczego nie chcą dalej rosnąć ? Nie były przelane i stoją na zachodnim oknie.
Ukorzeniłem na wiosnę 3 sadzonki winorośli o białych, bezpestkowych gronach. Nie ma co wydziwiać, że nie znam nazwy, bo właściciel też jej nie pamiętał. Fakt, że mi na sadzonce zależy i to bardzo, a dostałem w sumie 3 sztobry które jako tako nadawały się do ukorzeniania.
Generalnie sztobry puściły korzenie w piasku z wodą i potem przesadziłem je do doniczki P9.

Problem polega na tym, że od miesiąca, tj. od dnia kiedy je przesadziłem do P9 one nie chcą rosnąć. Nie chcą też uschnąć, co by w jakimś, negatywnym, sensie rozwiązało problem. Ma ktoś może pomysł dlaczego nie chcą dalej rosnąć ? Nie były przelane i stoją na zachodnim oknie.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja bym chyba jednak obejrzała im korzenie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw