bool, pierwiosnki właściwie zakwitają już po roku od wysiania ale kwitnienie jest dość słabe. Te moje małe siewki różowe mają rok. Ta żółtoróżowa jest trochę starsza ale kwitnie pierwszy raz. Te czerwone, lekarskie siewki mają 2 lata, w tym roku bardzo obficie już kwitną.
A teraz trochę więcej zdjęć z serduszkami
Serduszki zafascynowały mnie w sumie któryś rok do tyłu, i mówię tu bardziej i serduszkach z rodzaju
Dicentra a nie
Lamprocapnos choć te drugie również lubię i kolekcjonuję odmiany.
Brakuje mi jeszcze 'Valentine' ale może uda mi się to nadrobić w tym roku
To moja serduszka okazała czyli
Lamprocapnos spectabilis w towarzystwie serduszki wspaniałej
Dicentra eximia:
A tu ta sama kompozycja plus serduszka okazała 'Alba' (kilka pędów po lewej. Tutaj coś zaszkodziło serduszce wspaniałej rok temu i dlatego jej kępka jest bardzo mała:
Serduszkę okazałą 'Gold Heart' mam od zeszłego roku ale już widzę, że rośnie znacznie lepiej niż odmiana 'Alba':

Spotkałem się z opinią, że ta odmiana nie jest tak efektowna z powodu małego kontrastu liści i kwiatów. Mnie się bardzo podoba, świetnie rozjaśnia ciemne zakątki w ogrodzie, bardzo ładnie kwitnie.
A tutaj serduszka 'Aurora':
I potomstwo 'Aurory' i serduszki pięknej 'Bacchanal':
Mam już kilka siewek po tych dwóch odmianach ale wszystkie różowe o różnych liściach:

Niektóre mają liście zielone, niektóre żółtozielone jak moja odmiana 'Bacchanal'.
Znalazłem też jedną siewkę, prawdopodobnie od serduszki okazałej. Nie wiem, gdzie ja te wszystkie siewki posadzę
A tu jeszcze zdjęcie mojej kokoryczy:

Nie wiem co to za kokorycz bo jak je kupowałem to pamiętam, tylko nazwę kokorycz...
I na koniec moja
Paeonia officinalis czyli piwonia lekarska:

Ciekawe czy okaże się czystym gatunkiem

Bo taka miała być
W tym roku właściwie wszystkie moje sadzonki piwonii zawiązały kwiaty, i lekarska, i chińskie, i drzewiaste. O te 2 ostatnie się obawiam bo zapowiadane są 2 dni z przymrozkami w nocy a jedna ma już bardzo duże pączki, druga małe (nie sądziłem, że ta druga będzie miała kwiaty bo najstarsze pąki przemarzły jej zimą).