Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost
A u mnie robale zrobiły sobie wiosenną przechadzkę i część powędrowała do kupy liści przygotowanych na inna okazje i jak podniosłem folię to okazało się, że panienki doskonale się bawią 

Pozdrawiam. Jacek 

-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Ja jeszcze nawiąże do tych czerwonych dżdżownic w kompostowniku? Gdyby skądś przywędrowały to miałby je sąsiad z tyłu działki , z boku i po przeciwnej stronie . Wyrzucają te same chwasty które są u mnie. Nic lepszego u mnie nie ma. Jeśli to są glebowe to byłyby też w glebie - chociaż kilka.Aktywator był w postaci kuleczek i po posypaniu obficie podlewałam pryzmę. Jeszcze jedno przychodzi mi na myśl- kompostownik jest murowany na 0,5 m Nie widziałam jeszcze dżdżownic które by pełzły po pionowej ścianie.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skończmy gdybać, idź na działkę zrób ostre zdjęcia delikwentów to wtedy pogdybamy, bo widzę że dalej się upierasz nad jajkami ze sklepu
, a ten kompostownik jest murowany od spodu? szczelnie? czy jest już stary i spękany?

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Tym bardziej, że producent podaje:
"Skład nawozu:
Nawóz powstały ze zmieszania typów nawozów oznaczonych znakiem NAWÓZ WE
(nawóz azotowy A.1.9 oraz nawóz zawierający drugorzędne składniki pokarmowe D.4.)
32,0 % (N) azot całkowity; 32,0 % (N) azot amidowy; 7,5 % (MgO) tlenek magnezu całkowity"
"Skład nawozu:
Nawóz powstały ze zmieszania typów nawozów oznaczonych znakiem NAWÓZ WE
(nawóz azotowy A.1.9 oraz nawóz zawierający drugorzędne składniki pokarmowe D.4.)
32,0 % (N) azot całkowity; 32,0 % (N) azot amidowy; 7,5 % (MgO) tlenek magnezu całkowity"
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opakowanie po aktywatorze wyrzuciłam i nie czytałam składu. Kompostownik jest murowany z murowanym podłożem, szczelny. Już się nie będę upierała przy swoim stanowisku ale nadal to dla mnie zagadka. Obojętnie skąd przybyły to robią dobrą robotę. Jak będę na działce zrobię zdjęcie.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązywaniu zagadki.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązywaniu zagadki.
- Ginka
Chętnie pooglądamy koleżanki, tak żeby było śmieszniej...moje kalifornijki wspinały się po metalowym garnku do środka, bo fermentuje w nim obornik...także dżdżownice to zdolne spidermany 

A nie mogło być czasem tak, że zgrabiałaś zleżałe liście - i to tak atrakcyjnie zleżałe, że jakaś dżdżownica postanowiła tam się rozmnożyć - i Ty po prostu przerzuciłaś kokony z liśćmi do siebie?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Jak ktoś chce znaleźć w Polsce czerwone robaki to najłatwiej iść na pastwisko i obrócić krowi placek, ale taki co już poleżał i przysechł. Jak ponad 30 lat temu zaczynałem wędkować to takich rzeczy uczyli dziadkowie, a amerykańska była stonka ;)
Czasami można je też znaleźć pod spróchniałym pniem czy pod stertą liści. Nie wiem czemu ale te czerwone dżdżownice zawsze cieszyły się największym powodzeniem u ryb
Czasami można je też znaleźć pod spróchniałym pniem czy pod stertą liści. Nie wiem czemu ale te czerwone dżdżownice zawsze cieszyły się największym powodzeniem u ryb

- Ginka
Pewnie przez kolor i wielkość
, rosówki trzeba ciąć...chyba że chcesz polować na węgorza
, także co im się daje do tego się przyzwyczajają
, co kraj to obyczaj, jedne nie chcą jeść białych... a drugie zauważywszy dziecko muchy zachowują się jak piranie
.

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Pozdrawiam. Jacek 

- Ginka
Zjada też ślimaki
, ja swoje jeże wygoniłam...dostałam szczury w zamian 

toldi Nie żałuj!
Gość w dom,Bóg w dom.
Informuję,że w dniu wczorajszym zamknąłem definitywnie hodowlę dżdżownicy kalifornijskiej.
No cóż,zmieniła mi się praca, wracam wieczorami do domu.To po pierwsze. Mam inną pracę na ogrodzie....
Po drugie nie przerabiały w takim tempie jak się sobie zaplanowałem i za dużo zabawy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wam udanej hodowli.

Informuję,że w dniu wczorajszym zamknąłem definitywnie hodowlę dżdżownicy kalifornijskiej.
No cóż,zmieniła mi się praca, wracam wieczorami do domu.To po pierwsze. Mam inną pracę na ogrodzie....
Po drugie nie przerabiały w takim tempie jak się sobie zaplanowałem i za dużo zabawy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wam udanej hodowli.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
To jakąś wielką tę hodowlę miałeś?
Moje jak na razie siedzą sobie grzecznie w umywalce i zajmują się same swoimi sprawami.
Moje jak na razie siedzą sobie grzecznie w umywalce i zajmują się same swoimi sprawami.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
Re: Dendrobeny - czerwone robaki - dżdżownica kalifornijska
Powie mi ktoś jak się rozmnażają gnojaki i czy też dobrze biohumus robią ?