Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Byłaś na działce po tych mrozach?
Mam nadzieję, ze jednak wszystko jest w porządku
Wsadź w nogi powojników nadmanganian potasu
Nie wiem, czy w 100% pomaga, ale nie zaszkodzi, a troche je tez odżywi
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jutro minie tydzień jak nie byłam na działce ;:224 U nas nie było większych przymrozków,ale skrobanie szyb w aucie tak,więc nie wiem co mnie czeka na działce. Dalej jest zimno,wietrznie.
Wczoraj wysłałam córkę na wycieczkę do Londynu. Zaopatrzona w parasol,bo jak wiadomo częste opady to są jak w banku. Marzy mi się,że zwiedzimy kiedyś ogrody Austina i myślami jestem tam:)
A teraz schodzę z chmur i to co widzę za oknem nie napawa mnie optymistycznie i nie wróży niczego dobrego. Nawet na giełdę nie chce mi się jechać. Szałwie stoją na balkonie i czekają na wyjazd. Po niedzieli zamawiam powojniki,które zebrały dobre opinie. Włoskie przyjadą,nie będę znów ryzykowała. Na parapecie zieleni się i rośnie w siłę lobelia,z dnia na dzień coraz większa,cieszę się,bo lubię te drobne,niebieskie kwiatki. Koper tez się przyjął i dochowałam się aż jednej kobei z paczki wysianych nasion. Na balkon przy pergoli ją posadzę,a obok może jakiś powojnik. Wysiałam też bazylię grecką i sałatę oraz szczypiorek.

Sabinko w tym roku wiosna daje nam popalić,a w sumie jej brak. Szkoda,bo tak krótko trwa.
Śniegu u nas nie było,jedynie mały przymrozek. Niestety rośliny się kulą, brakuje słonka bardzo.
Dopiero maj ma być ciepły,ale to jeszcze tydzień. Oby jak najszybciej przyszło ocieplenie :uszy

Obrazek

Piotrze dobrze,że choć mam fotki tęczowej dalii, bo nie wiem,czy jeszcze ją zobaczę ;:224

Obrazek

Monika to był tylko jeden dzień ciepła, wiedziałam,że muszę jechać i dobrze zrobiłam.
Dziś chłodno i nieprzyjemnie brr ;:222 .

Obrazek

Werka pewnie i u mnie przez ostatnich kilka dni nic nie ruszyło do przodu. Możliwe,że jak przyjdzie ciepło tulipany się rozwiną i klapną w ten sam dzień. Już tyle czekają na pokazówę...
Magnolia Yellow Bird to moja ulubienica, ale specjalnie jej nie traktuję.Raz w sezonie na wiosnę zasilam nawozem do kwasolubów i czasem wylewam w nogi fusy po kawie.W suche, bezdeszczowe lato zawsze podlewam z konewki. Raz złapała mi grzyba, zmartwiłam się,że ją stracę,popsikałam roztworem i wróciła do formy. Teraz co roku kwitnie i dobrze sobie radzi.
Zasilasz swoją i zakwaszasz? Magnolia nie lubi też,kiedy się jej grabi pod nogami :wink:
A może czymś ją obsadziłaś?

Obrazek

Jolu trochę kolorów jest,ale to za mało. Trochę nasadziłam tulipanów na jesieni, chciałam się nimi nacieszyć wiosną,a tu tak zimno. Jestem lekko zniechęcona, ale wiem,że jak przygrzeje słonko to zapomnę i znów kupię co nieco po lecie.
Kochana ja nie przypominam sobie,żebym nasionka Ci wysyłała. Pamiętam,że jeżówki to na pewno. Dziękuję za chęć wysłania,jednak chyba poprzestanę na różowych i fioletowych,które rosną u mnie dość dobrze:)

Obrazek

Gabi to naprawdę dobry pomysł ;:10 Teraz jestem zadowolona,że skusiłam się na posadzenie cebul do donic. Miałam wątpliwości, czy aby mi nie zmarzną i nie zgniją cebule. Na jesieni powtórzę i znów posadzę. Hiacynty nie za bardzo w donicy,ale tulipany stworzyły fajny klimat wiosenny.
Zobacz ...nie byłam już prawie tydzień,tęsknię za widoczkami,a tu za oknem wystarczy tylko spojrzeć i jestem uspokojona i uśpiona heh To nic,że masz mały balkon. Wystarczy choćby jeden pojemnik. Ja też miałam powojniki na balkonie, ale te wielkokwiatowe. To nie był dobry pomysł.
Teraz chcę posadzić żelazną odmianę,no zobaczymy. A może kobeę posadź?

Obrazek

Kasiu dochowałam się ładnych karp dalii,przez 8 lat co roku moja kochana mamcia wkopywała je tam gdzie chciała. Tej wiosny poległy,ale część korzonków uzbierałyśmy. .Nie wiemy,co przetrwało. Możliwe,że jedna to z Lilypolu Alauna Obscure,która w tamtym roku nie zakwitła.
Trzy nowinki siedzą na balkonie w donicach...

Obrazek

Małgosiu o tak,serce się radowało:)

Obrazek

Alicjo witam serdecznie u mnie:) Nie wyobrażam sobie śmierci rodziców, nie potrafię i tym samym nie wiem, czy w ogóle jest możliwe pozbieranie się po śmierci najbliższych osób. Z drugiej strony wiem,że taka jest kolej i każdy z nas prędzej czy później odejdzie. Przemijanie....niestety każda bajka nawet ta najpiękniejsza się kończy. Dlatego trzeba się cieszyć każdym dniem i promykami słońca, szelestem liści,śpiewem ptaków. To co najcenniejsze to natura. Kiedyś tak nie myślałam,ale to się zmieniło. Rośliny to jak małe dzieci,potrzebują naszej uwagi i troski,a jak potrafią się odwdzięczyć to wszyscy wiemy. Przytulam wirtualnie,tak po prostu ?.

Obrazek

Edytko nawet nie wiesz jak się ucieszyłam na Twój wpis i odzew:) Pomyślałam,że zagaję,zaczepię a co mam do stracenia? Twój wątek można czytać z zapałem i wiele się dowiedzieć.
Szkoda, że obecnie go nie prowadzisz. Wiele osób przestaje pisać, nie wiem jakie są powody.
Ja wciąż mam wielką ochotę tu być i dzielić się radościami i smutkami.
Mam nadzieję,że Twoje tulipany nie ucierpiały. A jak miewają się powojniki? Mam ochotę zakupić kilka i może Ty mi polecisz terminatory? Buziaki i odezwij się jeszcze, nie znikaj:)

Obrazek

Dorotko czuję dosłownie to samo co Ty,jota w jotę. Zimnica odstrasza,powoduje u mnie zatrzymanie akcji,chęci do dalszych działań. Nie mam motylków...ech Gdzie ta wiosna no gdzie?
Chmury zasnuły całe niebo, oglądam prognozy z nadzieją,że słońce pokażą,ale to złudne nadzieje.
No nic czekamy,tylko to nam zostaje. Wiesz...ostatnio buszowałam po szkółkach,bo się zgapiłam i nie dojechała moja wymarzona Lady Emma. Zaczęłam poszukiwania i w jednej ze szkółek ją wypatrzyłam,ale trzeba zamówić dwie. Ciągle się zastanawiam,czy nie poczekać do jesieni.
Hiacynty grubaski to z jesieni,dlatego takie ładne,a te starsze to ażurki.

Obrazek

Aniu ja tez czekam na ciepełko,oby przyszło jak najszybciej...

Obrazek

Aneczka bez słońca to kiepskie foty wychodzą . Nie wiem co u mnie się dzieje na działce. Może jutro pojadę tez na dwie godzinki? No potrzebuję tego jak palacz papierosa:)

Obrazek

Ewelinka ja już doczekać się nie mogę grilla w maju na powietrzu wśród kwitnących tulipanów.
Lubie wiosnę,kiedy wszystko jest takie świeże i nie skażone. Młode listki wychylają się,a pąki pękają,ech wiosna nie ociągaj się ?

Obrazek

Gosiu jeszcze nie zawitałam,ale jutro chyba już nie wytrzymam i jadę. Widziałam w sieci,że słonko ma jakieś przyświecać,oby się sprawdziło...
Jutro kupuję tabletki w aptece i wcisnę w podłoże,a co mam do stracenia? Kiedyś się obraziłam na ten specyfik,bo po dawkowaniu i tak powojniki uschły w tempie expresowym.

Obrazek

Miłego niedzieli ...
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Aniu myślę że za dużo się nie zmieniło przez tydzień. Przez te chłody. Niestety. Myślę że też nie bedzie za dużych strat, ale to się okaże z czasem. Zobaczymy.
Piękne kwiatuszki masz i mam nadzieje że taki widok zastaniesz jak przyjedziesz znowu :)
Miłej niedzieli.
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mimo chłodów, jednak powoli tulipany pokazują kolory. ;:215 Ostróżki ogromniaste. ;:oj Szałwię wsadzisz do gruntu, to szybko pokaże, jak jest żywotna. ;:108 Brzydkie liście wytniesz, a ze środka już ładne wyrastają. Jedne róże cieszą, inne martwią, ale w ogólnym rozrachunku zawsze je będziemy podziwiać. ;:173 Przeziębienia współczuję, ja ciągle jeszcze nie mogę się pozbierać po infekcjach. Ta zimnica nas wykończy fizycznie i psychicznie. ;:174 Cieszyłam się, że Artemis najładniej przezimowały, a tu przymrozek zniszczył im większość liści. ;:145 Czekamy na wieści z działki. Pozdrawiam ciepło. ;:3
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ja też czekam na wieści działkowe :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, cudowne, radosne zdjęcia. Aż cieplej się robi, nie to co za oknem.
U nas już 2 tygodnie paskudna pogoda, aż płakać się chce. Też słyszałam, że dopiero w maju ma się poprawić i oby tak było, bo 7 moja córcia ma komunię :roll:
Ja też marzę o ogrodach Austina. Może kiedyś ... :D
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Piękne zdjęcia tulipanów ;:215 Takie radosne. Ostróżki ogromne, moje przyciśnięte przez ciężki śnieg już nie wyglądają tak ładnie ;:185
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu ale oczy zrobiłam na widok twojej ostróżki ;:oj Takie już ogromne?
Moje ledwo od ziemi widać, może z 5 cm mają...Czy to jakieś wczesne odmiany?
Sonia pisze że już jej floksy kwitną , moje maluśkie.... u ciebie znów ostróżki szaleją.
Kobea wyrosła jedna na 7 cm i jak miała 2 listki tak ma w dalszym ciągu....Lobelia.....hm, malusieńka jak ziarnko grochu. Też nie rośnie tylko stoi w miejscu....Już ich nie będę siała w przyszłości. ;:224
Obraziłam się!
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu jednak tulipany na balkonie to jest to. ;:215 Muszę posadzić ze dwie donice jesienią. Mocno je okrywałaś na tym balkonie?
Ostróżki mamy na tym samym etapie. Uwielbiam tę piękną soczystą zieleń, młodych przyrostów u roślin. ;:224
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Aniu już widzę jak tęsknisz za działeczką ;:173 ja mimo,że zła jestem na tę pogodę i na to co wyprawia codziennie muszę,no muszę choć na chwilkę na minutkę podejrzeć co tam w ogrodzie słychać i powiem ci ,że dzisiaj się ucieszyłam niezmiernie ,bo moja forsycja wreszcie ma nabrzmiałe pąki więc jest szansa że będzie ciepełko niebawem :tan
Będziesz kupować clemki :) oj mnie też kuszą niezmiernie chyba zrobię jakieś skromne zamówionko :lol:
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Aniu piękna ostróżka.... moja znowu jakoś słabo rośnie ;:145 bardzo powoli i wolno....
Jaki jest przepisy by tak pięknie i silnie rosła ??? Przesadzić może ją w inne miejsce???
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu, piękne u Ciebie tulipany ;:108 Świetny miałaś pomysł, aby na balkonie w donicy posadzić, zawsze to chwila moment i można oczy nacieszyć. Ja do swojego ogrodu zaglądam tylko w weekendy :( I gdyby nie ogród mamy, który mam pod nosem, to nie miałabym nic do podziwiania :(

Bardzo fajne te jasne tulipany z różową obwódką, wpadły mi w oko ;:173

Dużo słoneczka Ci życzę, oby w końcu przyszło ocieplenie ;:3
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Aniu ;:196 Pięknie i kolorowo w Twoim wątku ;:215 Od razu się na duszy robi raźniej, chociaż za oknem zimno i ponuro. Mieszkasz w cieplejszym rejonie niż ja i widać to po tulipanach ;:108 U mnie kilka ledwo rozkwitło, a już mokry śnieg położył je pokotem ;:145
Serce się rwie po prac ogrodowych chociaż pogoda skutecznie odstrasza. Nawet nie mam przyciętych wszystkich róż :oops:
Marzy mi się,że zwiedzimy kiedyś ogrody Austina i myślami jestem tam:)
Mam tak samo ;:170
Nigdy nie przypuszczałam, że podróż do Anglii pobije wszystkie inne "cuda" świata, ale tak się stało :;230
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tak sobie myślę o tej mojej magnolii, to w tamtym roku chyba zapomniałam dać jej nawozu :oops: No, ale teraz już o niej nie zapomnę.
Wczoraj stała się rzecz z niesamowita: zobaczyłam na róży pączek o wielkości paznokcia (od małego palca) ;:oj . No, latałam koło tej róży chyba z godzinę i nie mogłam się nadziwić :heja . To Princess Alexandra of Kent taka wyrywna ;:138. Tulipany mi ledwie kwitną a róża ma pączek, ot dziwne rzeczy się dzieją ;:306
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

U mnie wczoraj była pogoda W kratkę. Śnieg, deszcz,słońce, chmury,wiatr.:(
Dziś nie co lepiej temperatura wyższa. Słońce świeci, wiatr wieje i chmurki chodzą; )
Weekend jeszcze na być zimny.A tu tyle pracy w ogrodzie...sianie ogrodu. ..Oj..kiepska ta kwietniowa wiosna .
Ale twoje roślinki I kwitnienia Piękne.
Dużą masz kepe ostrozkowa.Moje ostrózki coś kiepsko przerastają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”