Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 2
Czy nie za późno na sianie?
Witajcie, tej wiosny chciałabym zacząć wysiewać nasiona na działce. Do tej pory przygotowywałam grunt, ale ostatnie mrozy mnie spowolniły. Czy mam jeszcze czas, by wysiać np. ogórki, marchewkę, pietruszkę czy zioła w gruncie? Czy też powinnam to zrobić gdzieś pod osłoną, żeby później przepikować sadzonki?
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Mnie od wczoraj aż skręca.
Na parapetach rozpamparampione wszystko.
Pomidory mają po 10cm. Papryki tak z 8.
Dyniowate kiełkują choćby chciały a nie mogły.
Wszędzie od cholery jakiś doniczek mam, jakieś dziwne konstrukcje parapetowe mi się z tego robią, a na podłodze nic nie mogę postawić, bo by mi fretki od razu porządek w ziemio zaczęły robić.
Nie mam pojęcia co z rzodkiewkami i szpinakiem co są w szklarni.
W sobotę wywiozłam też do niej pojemniczki z wysianymi brukselkami i jarmużem. W poniedziałek kilka sztuk pokazało już liścienie, a teraz to nie wiem co z nimi będzie.
Nie wiem kiedy wysieję buraki i inne planowane jeszcze na kwiecień do gruntu.
Mam serdecznie dosyć tej pogody.
Na parapetach rozpamparampione wszystko.
Pomidory mają po 10cm. Papryki tak z 8.
Dyniowate kiełkują choćby chciały a nie mogły.
Wszędzie od cholery jakiś doniczek mam, jakieś dziwne konstrukcje parapetowe mi się z tego robią, a na podłodze nic nie mogę postawić, bo by mi fretki od razu porządek w ziemio zaczęły robić.
Nie mam pojęcia co z rzodkiewkami i szpinakiem co są w szklarni.
W sobotę wywiozłam też do niej pojemniczki z wysianymi brukselkami i jarmużem. W poniedziałek kilka sztuk pokazało już liścienie, a teraz to nie wiem co z nimi będzie.
Nie wiem kiedy wysieję buraki i inne planowane jeszcze na kwiecień do gruntu.
Mam serdecznie dosyć tej pogody.
U mnie na działce posiane do gruntu marchew, buraki, pietruszka, seler i koper, a pory i bazylia już wsadzone rozsady do ziemi więc zrobiłam im tunel a mój tata przykrył drugą warstwą włókniny.
Gosia
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
avir, na wysiewy masz jeszcze czas, co prawda niektórzy już wysiali, ale aktualna aura i tak spowolni rozwój.
Ogórki bezpośrednio do gruntu najlepiej wysiać na początku maja, na rozsadę pod koniec kwietnia, wystarczy trzy tygodnie przed wysadzeniem.
Z bazylią bym uważała, to ciepłolubne zioło, można wysiać już teraz w domu, wysadzić do gruntu po Ogrodnikach.
Pozdrawiam Irena
Ogórki bezpośrednio do gruntu najlepiej wysiać na początku maja, na rozsadę pod koniec kwietnia, wystarczy trzy tygodnie przed wysadzeniem.
Z bazylią bym uważała, to ciepłolubne zioło, można wysiać już teraz w domu, wysadzić do gruntu po Ogrodnikach.
Pozdrawiam Irena
Bazylii nie wysiewam, kupuję jej doniczkę w markecie, rozsadzam pojedynczo do paletki, obrywam czubki i mam do posadzenia na działce 

Jak już jakiś czas temu wspominałam, fretki na spółę z małżem wymieszały mi nasiona papryki Marty z Odą. Tak się wkurzyłam, że po macoszemu wywaliłam tą rozsadę tak jak była, do szklarni.
Teraz to to kiełkuje. Siewki mają po 3-4cm i liścienie. Część ma fioletowe łodyżki. Czy mogę uznać to za znak, że są to Ody?
Teraz to to kiełkuje. Siewki mają po 3-4cm i liścienie. Część ma fioletowe łodyżki. Czy mogę uznać to za znak, że są to Ody?
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Fioletowe łodyżki mogą mieć z zimna. Chyba że w szklarni mają odpowiednią temperaturę (powyżej 20°C).
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
Mój pierwszy sezon w RODowym ogródku. Zabieralam się do siania jak przyslowiowy pies do jeża, ale w końcu się odwazylam; -) Po troszku posiane marchew, koper, pietruszka naciowa burak cwiklowy i rumianek.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seler naciowy Pikant nie chce wschodzić. Wysiałam 9 kwietnia, część przykryta ziemią, część na powierzchni i wyszły tylko 3 szt. Resztę nasion dałam tydzień temu na wacik, chyba z 50 nasion i też nic się nie dzieje.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
U mnie maxim wschodził ponad dwa tygodnie 

- Dalmore
- 100p
- Od: 25 mar 2013, o 07:27
Nie ma się czym martwić jeśli chodzi o takie przymrozki, przynajmniej trochę insekty przystopuje.
Większość warzyw z naszych szerokości geograficznych tak do -5 wytrzymuje.
U mnie na wierzchu: marchewka, groszek, bób, sałata, koper, jarmuż, brokuł (posiany na rozsadniku), szpinak, czosnek zwykły i niedźwiedzi,
salsefia, cebula, pietruszka, a i jarmuż sobie na nasienie zostawiłam z zimy.
Był mróz i śniegu trochę i wszystko się trzyma tylko stoi ze wzrostem
Jedna ważna rzecz to taka, że te rośliny bardziej są wrażliwe na suszę niż przymrozki
I dlatego lepiej wysiać wcześniej niż później. Sprawdziłam na groszku, bobie, marchewce
Większość warzyw z naszych szerokości geograficznych tak do -5 wytrzymuje.
U mnie na wierzchu: marchewka, groszek, bób, sałata, koper, jarmuż, brokuł (posiany na rozsadniku), szpinak, czosnek zwykły i niedźwiedzi,
salsefia, cebula, pietruszka, a i jarmuż sobie na nasienie zostawiłam z zimy.
Był mróz i śniegu trochę i wszystko się trzyma tylko stoi ze wzrostem
Jedna ważna rzecz to taka, że te rośliny bardziej są wrażliwe na suszę niż przymrozki
I dlatego lepiej wysiać wcześniej niż później. Sprawdziłam na groszku, bobie, marchewce
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Może dostanę rozsadę selera naciowego na targu. Na przyszły rok będę sprawdzać wcześniej siłę kiełkowania nasion, szczególnie, ze tego drobiazgu w torebce jest ze 100-200 szt, a na następny rok nie zostawiam tylko kupuję nowe.
Pozdrawiam-Ela
-
- 50p
- Od: 14 cze 2013, o 17:23
Sialam seler naciowy Malachit jakoś pod koniec marca, nie pokazała się ani jedna roślinka. ...
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam buraczki do paletki, białą szałwię i witanię.
Iza