Świerk serbski. Z lewej kilka jałowców skalnych ( Juniperus scopulorum) 'Skyrocket'

Szpaler utworzony z czarnych sosen.

Mur ze świerków kłujących "Glauca".

I na koniec jodła koreańska (Abies koreana).

Białe pióropusze trawy to miskant chiński.
W większości są to iglaki karłowe. Nie zajmują dużo miejsca, zwłaszcza te szczepione na pniu. Część z nich pochodzi z krakowskich szkółek, część kupiłem na odbywających się dwa razy w roku (wiosna i jesień) targach ogrodniczych w Centrum Targowym Chemobudowy przy ul. Klimeckiego, ale najwięcej z 2 szkółek specjalizujących się w szczepionych iglakach czyli szkółka Państwa Szewczyków w Krzywaczce koło Krakowa (POLECAM), i w Wołominie pod Warszawą w szkółce Pana Siennickiego (dzięki uprzemości właściciela wysyłane do mnie paczkami), stąd pochodzą młode egzemplarze ( ze względu na koszt wysyłki). W tych szkółkach jest chyba największy asortyment .Trochę też na allegro. Jak dokładnie popatrzy się na zdjęcia zwłaszcza te z 2007 r (na skalniaki) to większość z nich właśnie tam widać, tylko o rok młodsze. Część za kilka lat z pewnością trzeba będzie przesadzić na nowe już docelowe miejsca.Lady-r pisze:Ja po obejrzeniu tych cudownościmam parę pytań. Czy ty masz szkółkę czy ogród botaniczny, skąd masz tyle gatunków iglaków niektóre pierwszy raz widzę na oczy
jak dużo miejsca zajmują i czy możesz dać ogólniejsze zdjęcia ich ekspozycji.