PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Obrazek Obrazek
Oto mój karmik dla ptaków. Jednocześnie podam, że moich kulek z jedzeniem po tygodniu juz nie było. Została tylko siateczka...
Broniusz
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie ziarna masz w karmniku Broniszu?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

kupiłem zestaw ziaren do dokarmiania ptaków w zimie. Nie wiem dokładnie co sie w niej znajdowało.. Pewnie tradycyjny zestaw nasion. :wink:
Broniusz
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

broniusz pisze:Obrazek Obrazek
Oto mój karmik dla ptaków. Jednocześnie podam, że moich kulek z jedzeniem po tygodniu juz nie było. Została tylko siateczka...

Broniuszu karmnik obficie zaopatrzony. Piszesz, ze ptaszki spałaszowały kulkę w mgnieniu oka. Czyli ptaki odwiedzają Twoją działkę. Szkoda, ze nie dałeś nam zdjęć z Twoimi skrzydlatymi gośćmi. A może masz jakieś zdjęcia ptaszków zrobione tej zimy? Jeśli tak pochwal się nam.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie przy karmniku było trochę ptaków ale podlatywały pojedyńczo po słonecznik i proso. Oto niektóre z nich.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No widzę Erazmie, że u Ciebie też sikoreczki przylatują. Na zdjęciu zauważyłem bogatki. czy również inne sikorki są bywalcami Twojego ogrodu?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yaro32 pisze:...czy również inne sikorki są bywalcami Twojego ogrodu?
Oczywiście. Nie widzę jednak wróbli. Nie wiem dlaczego. W ubiegłym roku miałem nawet dzięcioła. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pytam, bo u mnie każdego dnia jest cały przegląd sikor. Bogatki, modraszki, ubogie. do wyboru do koloru. Dzięcioł tez odwiedza mój ogród codziennie. Tym bardziej cieszy mnie jego obecność, bo przylatuje kiedy ja jestem na działce. Są też dzwońce, trznadle, krogulec i był gil oraz chyba jak się nie pomyliłem wilga. Nie ma niestety wróbli, mazurków - są na innych działkach położonych bliżej zabudowań mieszkalnych. Brak wciąż sójek i jemiołuszek, których już chyba tej zimy raczej nie będzie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z sugestią Marioli przenosimy się do właściwego tematu. :oops:
Yaro32 pisze: Słonecznik to jest to co sikorki lubią najbardziej. U mnie to podstawowa karma. Ptaszki nie narzekają. co dzień mam ich przynajmniej setkę. Ostatnie liczenie, które przeprowadziłem z czystej ciekawości. Troszkę niedokładne (bo te same ptaki przylatują w celu pobrania karmy) ale przedstawiające liczbę odwiedzin karmników w ciągu jednej godziny: 212 sikorki bogatki, 156 dzwońców, 36 modraszki, 13 szarytki, 3 sójki, 1 dzięcioł, 1 zięba, 1 krogulec. Czy nie są to imponujące liczby? Tak mam codziennie. Co mnie oczywiście cieszy.
Pozdrawiam - Jarek
To ile karmy Jarku idzie Ci dziennie na tyle ptaków?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Erazmie wsypuje codziennie do dwóch karmników około kilograma słonecznika. Do tego kostka smalcu do karmników z pieńków oraz kulki z karmą non stop dostępne dla ptaków w ilości od 3 - 5 sztuk. Wystarczy spokojnie taka ilość. Codziennie uzupełniam. No chyba , ze coś mi wypadnie to co 2 dzień. Dziś nawet jedna z działkowiczek była zachwycona tą ilością ptaków jaka jest na mojej działce.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Jarku to bardzo dużo pieniędzy kosztuje Cię utrzymanie ptaszków.
Co tam pieniądze.
Widok takiej gromadki ptaszków na działce bardziej cieszy.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj wszystkiego nie możemy przeliczać na pieniądze. Satysfakcja i widoki są przecież bezcenne. :wink:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Dlatego takim stwierdzeniem zakończyłam mój post :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Sa "rzeczy", których nawet nie da się przeliczyć na kasę,
żebyśmy nie wiem jak chcieli. To nie jest możliwe :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

U mnie ptaków jest bardzo dużo, głównie sikorek a wróbli w szczególności, nie mówiąc o gołębiach sąsiadów. Chyba mieszkamy na trasie ptasich przelotów. Żurawie bociany długo kołują nad naszym domem jak tworzą klucz. W ubiegłym roku jastrząb zrzucił nam na działkę derkacza. Początkowo myślałam , że to kurczak jakiejś ozdobnej kury, a na naszej ulicy i takie występują. Są na prawdę piękne. Oddałam go sąsiadom, było dużo śmiechu. W końcu odwoziłam go do stacji ornitologicznej i tam okazało się ,że to derkacz. Mam swojego bażanta, mieszkał na naszej działce przed rozpoczęciem budowy i swojego wróbelka. Niestety musieliśmy go przeprowadzić, po tym jak uwił sobie gniazdko w wełnie ocieplającej nasz dom. Nasza sąsiadka robiła jakąś platformę dla sowy, nie wiem co z tego będzie. Niestety nie znam gatunków wszystkich ptaków , które nas odwiedzają, ale czasem jest ich tyle , że Hitchcock mógłby u nas film zrealizować. Dokarmiam je gotowymi siatkami z ziarnem ze sklepu zoologicznego. Muszę pogłębić swoją nędzną ornitologiczną wiedzę. Są na świecie rzeczy, których nie można kupić np śpiew skowronka , cykanie świerszcza - sama poezja. Dla mnie tam gdzie są ptaki , tam jest życie. Czasem latem , głównie w weckendy wstaje ok. 6 może wcześniej biorę psa i idę biegać na pobliskie łąki. Nie ma nic piękniejszego jak widok budzącej się przyrody i ten zapach ....i tak sobie biegam czasem nawet 5 km zrobię. Kończę bo się rozpisałam nie na temat.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”